A telefonos játék: WhatsApp vs távirat vs titkosítás

legjobb messenger


** 2017-re frissítve **

Ebben a cikkben az ExpressVPN a WhatsAppra és a Telegramra összpontosít. Ha azt szeretné megtudni, hogy összehasonlítják a többi csevegőalkalmazást, kattintson ide a maradék legjobbakhoz.

A WhatsApp most már több mint egy milliárd felhasználói bázissal rendelkezik, de a Telegram gyorsan felzárkózik. A Telegram 2016 februárjában azt állította, hogy több mint 350 000 felhasználó jelentkezik minden nap, a meglévő 100 millió napi aktív felhasználó mellett.

A Telegram sok kritikával szembesül azzal, hogy alapértelmezés szerint nem lett teljesen titkosítva. De ez volt az első tömegpiaci üzenetküldő alkalmazás, amely bármilyen titkosítást kínálott, és mint ilyenet a médiában gyakran „titkosított csevegőalkalmazásnak” hívtak. Ez egy becenév, amely úgy tűnik, hogy beragadt, és egy olyan, amely még az is segíthette volna, hogy nyerjen támogatásokat olyan szervezetektől, mint az ISIS, a hírhedt terrorista csoport.

A WhatsApp bejelentette, hogy 2014 szeptemberében a teljes végpontból titkosított beszélgetésekbe fog mozogni, de a funkciót csak 2016 áprilisában kezdte el üzembe helyezni. Azóta a PR támogatói nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a titkosított csevegőalkalmazás címet szerezzék..

A távirat kezdete

A Telegram mögött Nikolai és Pavel Durov testvérek száműzték az orosz születésű milliárdosokat, akik korábban a Vkontakte (ma VK) Facebook-klónról voltak híresek. Pavel Durovnak 2014-ben el kellett hagynia a Vkontakte-t az ukrán tüntetők felhasználói adatainak átadásáról szóló vita során. Következésképpen a testvérek elhagyták Oroszországot Berlinbe, ahol alapították a Telegramot.

A WhatsApp kezdete

Brian Acton és Jan Koum 2009-ben alapította a WhatsApp-ot, hogy gyors állapotfrissítéseket tegyen közzé, hasonlóan a Facebook-hoz. Ugyanakkor a 2. verzióba csomagolt üzenetküldő szolgáltatás növelte a felhasználói számokat, és óriási sikerré tette az alkalmazást.

2014 februárjában a Facebook 19 milliárd dollárért vásárolta meg a WhatsApp-ot, és most a Facebook integrálni akarja az internet.org jövőképébe (nyilatkozat: Az ExpressVPN támogatja az OpenMedia-t, az internet.org kritikus szervezetét)..

A hírnökök a hálózati hatásokra épülnek – tehát az az üzenetküldő platformot nem az adja meg, hogy milyen nagy, biztonságos vagy szolgáltatásban gazdag ez a platform, hanem az, hogy hány ember érhető el vele. Ezek a hálózati hatások azonban törékenyek, mivel a felhasználó számára nagyon könnyű és olcsó váltani az üzenetküldési szolgáltatásokat. És bár a felhasználók könnyen telepíthetnek több üzenetküldőt egymás mellé, sok felhasználó inkább nem. Tehát az egyik platform könnyen felülmúlhatja egy másik platformot, és teljesen értéktelenné is teheti.

Mint ilyen, a „hírnökök háborúja” (amelybe beletartoznak más óriások, mint például a WeChat, Kakao és Line) is nagyon valódi. A WhatsApp akár megengedi, hogy blokkolja a Telegram Messenger összes hivatkozását a platformon belül.

távirat-vs-whatsappBejövő üzenetek. Az ExpressVPN áttekintése szégyen, szégyen, szégyent okoz?

A csatát a WhatsApp és a Telegram között

Az ExpressVPN mindkét hírnököt tesztelte, hogy tájékozottabb legyen a kedvence kiválasztásában.

Kezdjük a legnagyobb kategóriával:

Amelynek jobb az üzenet titkosítása?

A távirat saját fejlesztésű protokollt használ, MProto néven. A Távirat súlyosan kritizálták azért, mert saját szabványt készített, ahelyett, hogy valami mást használt volna fel. Az MProto azonban nem teljesen új (az AES és az RSA szabványokat használja), és az OpenWhisper Systems (a standard WhatsApp beépítve) szintén új fejlesztés.

Az ExpressVPN nem egy kriptográfia, de úgy tűnik, hogy az MProto protokollt még nem törte meg. Ugyancsak nyílt forráskódú, mint minden Telegram alkalmazás, így bárki szabadon megpróbálhatja megtörni. Valójában a Telegram többször felajánlott nagy összegeket (a jelenlegi 200 000 dollár Bitcoin-ban) bárkinek, aki sikeresen megszegi a szabványt, bár Moxie Marlinspike, az OpenWhisper Systems alkotója blogjában „rigged” -nek hívta a díjat..

A Telegram titkosítási rejtjele minden bizonnyal nagyon gyors és hatékony, és a titkosított üzenetek elküldhetők, ha az összes többi alkalmazás a lassú internetkapcsolatok miatt meghiúsul. A távirat minden héten vagy 100 üzenet után megváltoztatja a kulcsokat is, hogy tökéletes titkosítást biztosítson. A tökéletes továbbítással kapcsolatos titoktartás biztosítja, hogy ha telefonját feltörik és a titkosítási kulcsokat ellopják, akkor a törölt üzeneteket nem lehetett visszafejteni..

A nagy különbség nem abban rejlik, hogy milyen titkosítási protokollokat használnak, hanem azok alkalmazásának módjában. A WhatsApp automatikusan titkosítja az összes üzenetet, és nincs lehetőség titkosítatlan üzenet küldésére. Ez egy hatalmas különbség a Telegram titkosításához képest, ahol a biztonságos beszélgetés megkezdéséhez a „Titkos csevegés” lehetőséget kell választania. Sokan nem teszik ezt, akár azért, mert egy extra lépés, akár azért, mert nem értik meg a szükségességet.

Titkosítás nélkül a csevegések érzékenyek a lehallgatásra és megfigyelésre, még inkább a Telegram esetében, ahol az üzeneteket mindaddig tárolják, amíg törli őket. A WhatsApp viszont nem tárolja az üzeneteket; csak továbbítja őket a készülékére. Még a csoportos csevegések is titkosítva vannak a WhatsAppban.

WhatsApp hátsó ajtó frissítése:

2017 januárjában a The Guardian beszámolt a hátsó ajtóról a WhatsApp tervezéséről. A WhatsApp oly módon tervezte meg titkosítási mechanizmusát, hogy a kulcsfontosságú változtatások zökkenőmentes legyen. A telepítés azonban lehetővé teszi, hogy a WhatsApp szerverek vagy bárki, aki az irányítást végzi, olvassa el az üzeneteit, és kéri az alkalmazást, hogy újból titkosítsa az üzeneteket egy másik, a támadó tulajdonában lévő kulcsmal. Ez a kiskapu csak az üzenetek kézbesítésére működik, és nem működik a múltban kézbesített üzeneteknél.

Annak biztosítása érdekében, hogy senki sem szimatoljon a WhatsApp üzenetein, nyissa meg a Beállítások lehetőséget -> számla -> Biztonság és engedélyezze a „Biztonsági értesítések megjelenítése” lehetőséget. Ez értesítést küld Önnek, ha a kapcsolattartó kulcsa megváltozik, ami arra utalhat, hogy a harmadik felek a saját kulcsot használják az üzenetek olvasásához. Ha értesítést kap arról, hogy a kulcs megváltozott, hagyja abba a csevegést, amíg nem ellenőrzi újra a kívánt kapcsolat nyilvános kulcsát.

Az ilyen támadás elméletileg lehetséges a Telegramban is, bár nem aktív csevegésekben. A táviratban minden csevegésnek megvan a saját kulcsa. Ez elméletileg nagyszerű, mivel lehetővé teszi egyedi biztonságos vonalak létrehozását a megbízható eszközök között, de a gyakorlatban nem működik jól. Minden alkalommal, amikor új titkos csevegést indít, újra meg kell erősítenie a másik személy személyazonosságát.

Ítélet: A közelmúltbeli hátsóajtó története ellenére a WhatsApp továbbra is nyer

WhatsApp-titkosítás

Kezdeti lépések: Melyik a jobb regisztrációs folyamat?

A WhatsApp esetében csak mobiltelefon-alkalmazáson keresztül regisztrálhat, míg a Telegram bárhol feliratkozhat, akár a webalkalmazással is..

De a Telegram és a WhatsApp egyaránt használja a telefonszámát a hitelesítéshez. Ez eleinte kényelmes, de komoly biztonsági aggályokat vet fel. A hackerek átvehetik a fiókját azáltal, hogy szöveges üzeneteket irányítanak a hackerek saját számára, vagy becsapják a mobiltelefon-szolgáltatót, vagy akár össze is ütköznek vele. Ez utóbbi különösen akkor aggódik, ha az ellenfeled a helyi önkormányzat.

A titkosított WhatsApp esetében ez lehetővé teszi a hackereknek, hogy megszemélyesítsen téged, de a Telegram segítségével valaki hozzáférhet az összes titkosítatlan csevegéshez és csoportos csevegéshez..

Bár a WhatsApp kiváló titkosítással rendelkezik, a Telegram lehetősége van másodlagos jelszó beállítására, amely valójában két tényezős hitelesítés. A hackernek nemcsak hozzáférésére van szüksége a telefonszámához, hanem egy jelszóval is, hogy elérje a kapcsolatait.

Nem jó gyakorlat, ha a felhasználóknak csak egy számmal történő regisztrálást biztosítanak. A telefonszámokat a helyszínen keresztül könnyen össze lehet kapcsolni az azonosítóval, és sok ország megköveteli, hogy a SIM-kártyák vásárlásakor megmutatja az azonosítóját.

Ítélet: Húz

játék-of-telefonok

Hogyan javíthatjuk a regisztráció folyamatát?

A Telegram és a WhatsApp egyaránt lehetővé kell tennie, hogy más azonosítókon, például felhasználóneveken vagy e-mail címeken keresztül feliratkozzanak szolgáltatásaikra. A WhatsAppnak másodlagos jelszómegoldásra van szüksége, és a WhatsAppnak és a Telegramnak valószínűleg kötelezővé kell tennie.

Melyik a legjobb letöltési lehetőségekkel?

A Telegram alkalmazásai mind nyílt forráskódúak, ami azt jelenti, hogy saját maga is készítheti őket, és nem töltheti le az alkalmazásboltokból. Módosíthatja az alkalmazásokat, és a kutatók átnézhetik azokat, hogy hibákat találjanak a biztonsági szolgáltatások megvalósításában. Építhet egy távirat-integrációt saját alkalmazásához is, amely könnyebben elérhetővé teszi azokat az emberek számára, akik nem férnek hozzá hivatalos alkalmazás-áruházakhoz (például, ha országuk blokkolja őket), de ez azt is jelenti, hogy hajlamosak a háttértárral vagy rosszindulatú verziókkal szemben..

A nyílt forráskódú félelmetes, és a Telegram tovább lenyűgözi a támogatott platformok széles skáláját. Vannak szokások, például iOS, Android és Windows Phone, de vannak böngészőalkalmazások a Firefox és a Chrome OS számára, a Pidgin plugin, az asztali alkalmazások és még a parancssori felület is! Sajnos azonban a Windows és a Linux alkalmazások csak a böngészőalkalmazás (Webogram) csomagolt verziói, amelyek nem támogatják a végpontok közötti titkosítást..

A WhatsApp Windows és Mac alkalmazásokkal is rendelkezik, de elsősorban a mobiltelefonokra összpontosít, ahol támogatja a régebbi rendszereket, mint például a Symbian vagy a BlackBerry. A WhatsApp sokkal korlátozóbb, és a múltban leállította a független megvalósításokat, például a Pidgin pluginot.

Ítélet: A távirat nyer

távirat-titkosítás

Ami a legkevésbé tolakodó?

A WhatsApp megköveteli a teljes címjegyzék elérését, hogy egyenletesen működjön; valamit az ExpressVPN nagyon invazívnak tart. E hozzáférés nélkül a WhatsApp gyakorlatilag haszontalan.

A Táviraton beszélgetni kezdhet anélkül, hogy az alkalmazás hozzáférést biztosítana a kapcsolatokhoz. Azt sem kell, hogy telefonszámát átadja senkinek, akivel beszélgetni szeretne. Ehelyett beállíthat egy felhasználónevet, és megadhatja azt. Ez egy nagyon nagyszerű és magánélet-barát szolgáltatás.

Ítélet: A távirat nyer

távirat-titkosítás

Hogyan lehetne jobban beszélgetni

A messenger nem kérheti meg, hogy töltse fel a teljes címjegyzéket, csak az induláshoz, és nem kell megadnia egy telefonszámot, hogy az emberek elérhessenek téged..

Ami a legjobb chat-funkciókat kínálja?

Mint már említettük, a csoportos csevegések titkosítva vannak a WhatsApp alkalmazásban, és akár 256 tagú csoportokat is létrehozhat. Ez elég lenyűgöző, bár valószínűleg feltételezheti, hogy a csoport sok emberével már nem privát.

A táviratos csoportos csevegések titkosítatlanok, de vannak még néhány szolgáltatásuk. Még szupercsoportokat is létrehozhat, több ezer résztvevővel. Ezekben a szupercsoportokban rögzítheti az üzeneteket és létrehozhat meghívó URL-eket, amelyeket feltehet a webhelyére, vagy e-mailben küldhet. Felveheti a hírhedt távirat botjait a csoportjaiba, így megkönnyíti a szavazást vagy a játékot.

Ítélet: A WhatsApp nyeri, a titkosítás a király

WhatsApp-titkosítás

Melyik alkalmazás rendelkezik a legjobb tulajdonságokkal általában?

Mint már említettem, a Telegram lenyűgöző tulajdonságai révén. Míg a WhatsApp beágyaz bizonyos tartalmat, és megtekinti a webhelyek és videók előnézetét, mindent sokkal inkább a Telegramban mutat. Sokkal kevesebbel kell elhagynia a Telegram alkalmazást, hogy láthassa a csevegési tartalmat, és ez jó felhasználói élményt jelent.

A távirat is nyitottabb platform. Könnyedén létrehozhat saját robotot, feltöltheti saját matricakészletét (az ExpressVPN is megtalálta ezt az Információbiztonságon!), Vagy akár módosíthatja az ügyfelet, és új funkciókkal engedheti el (ahogy a GetGems is tette), amely lehetővé teszi a Telegram üzenetküldő képesség beágyazását. bármely más alkalmazásba. A távirat olyan csatornákkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a frissítések megosztását magadról, például egy rövid blog.

A WhatsAppnak azonban van egy olyan tulajdonsága, amelyre az ExpressVPN nagyon szeret, és valójában nem tud megtenni anélkül: Titkosított telefonhívások. Meglehetősen jól működik, ingyenes, és a kényelem, a biztonság és a költség szempontjából rendszeres telefonhívást tesz le.

A Telegram hatalmas előnye abban rejlik, hogy független egy készüléktől. Telegramot telepíthet annyi számítógépre és telefonra, amennyit csak akar, és akár a webalkalmazást is egyszerre külön böngészőkben nyithatja meg. A WhatsApp alkalmazásban az elsődleges eszközt be kell kapcsolni és csatlakoznia kell az internethez, még akkor is, ha a WhatsAppWeb alkalmazást használja..

Ítélet: A WhatsApp nyeri, tisztán a titkosított telefonhívásokért

WhatsApp-titkosítás

Egyéb adatvédelmi és biztonsági kérdések

A Telegram és a WhatsApp egyaránt lehetővé teszi az „utoljára látott” bélyegző ellenőrzését, és mindkettő lehetővé teszi a blokkolt felhasználók összeállított listáját..

Biztonsági fenyegetéssé válhat az a tény, hogy könnyedén bejelentkezhet a táviratba több eszközről, bár a platform enyhíti ezt azáltal, hogy „aktív munkamenetét” láthatóvá teszi a beállításokban, ahol könnyen letilthat bármit, ami nem te vagy.

A távirat automatikusan törli az Ön fiókját és a benne foglalt összes információt, ha nem használja fel hat hónapot (ezt beállíthatja egy hónapra vagy egy évre), tehát ha mások megkapják a telefonszámát, miután elhagyta akkor nem férnek hozzá a fiókjához.

A Telegramban ezenkívül ellenőrizheti, hogy ki engedhet téged csoportokhoz, megnehezítve a spamküldőket, hogy bosszantják Önt.

A távirat „titkos beszélgetései” még néhány titokzással járnak, és nem csak titkosítással kapnak értesítést: Értesítést kap, amikor a másik fél képernyőképet készít, és bárhol egy másodperc és egy hét között beállíthatja az önpusztítási időt. A megsemmisítés után az alkalmazás mindkét eszközről törli az összes üzenetet (attól kezdve, amikor a másik fél elolvassa az üzenetet), így jobban ellenőrizheti, hogy mit tárol a telefonja, és milyen információk veszélyeztethetők, ha telefonját ellopják vagy elveszik..

A távirat titkos csevegései sem küldnek üzenetek előnézeteit az Apple vagy a Google szervereire, ahol ezeket további naplózni lehet. A WhatsAppban (és a Telegram titkosítatlan beszélgetésekben) ez a lehetőség létezik, de manuálisan ki kell kapcsolni. A Távirat azt is megkérdezi, hogy engedélyezni kívánja-e a link-előnézeteket a titkos beszélgetésekben. A linkek előnézetét a Telegram szerverein generálják, és veszélyeztethetik a magánélet védelmét, ezért bölcs dolog ezeket letiltani.

A távirat titkos csevegései nem menthetők, míg a WhatsApp csevegések lehetnek. IOS rendszeren lehetősége van arra, hogy biztonsági másolatot készítsen a csevegésekről az iCloudban, míg az Androidon mentheti őket a Google Drive-ba. Más platformon lehetősége van arra, hogy fájlként töltse le őket. Amikor Ön vagy egyik ismerőse ezt engedélyezi, a csevegések csak annyira biztonságosak, mint ez a biztonsági másolat. Légy óvatos!

Ítélet: A távirat nyer

távirat-titkosítás

Eredmények: Telegram nyer! De a WhatsApp sem!

A távirat összességében nyer! A platform lenyűgöző, mivel nyílt forráskódú, könnyen elérhető a tervezők (matricák) és a fejlesztők (robotok) számára, és hatalmas sorozattal büszkélkedhet mindenféle platformon. Az összes alkalmazás, amelyet az ExpressVPN megpróbált, gyorsan és szépen integrálódott az operációs rendszerekhez, amelyekre épültek. Miközben távol állsz anonimól, az ExpressVPN úgy érzi, hogy valamivel jobban tudja irányítani személyazonosságát és kapcsolattartóit. A legnagyobb probléma alapértelmezés szerint a végpontok közötti titkosítás hiánya.

A WhatsApp nyer titkosítást

Az egy milliárd embernyi alkalmazás teljes körű titkosítást hozott a tömegek számára, és az ExpressVPN szerint ez lehet az egyetlen nagy platform, amely helyesen végez titkosítást. Sajnos a WhatsApp azon törekszik, hogy nem csupán unalmas üzenetváltóvá válik, és egyes felhasználók valószínűleg többet várnak el. A legnagyobb akadály az a tény, hogy a felhasználók egyetlen eszközre / alkalmazásra korlátozódnak.

Kíváncsi más hírnökekre? Kattintson ide az ExpressVPN csevegőalkalmazásának adatvédelmi rangsorához.

Ezenkívül olvassa el a Mobilbiztonsági útmutatót.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map