Ku janë VPN-të legale dhe ku ndalohen ato?

Një hartë botërore për të treguar se ku janë VPN-të legale.


Rrjetet Virtuale Private (VPN) janë bërë gjithnjë e më popullore në të gjithë globin. Meqenëse kodojnë trafikun e internetit dhe maskojnë adresën IP të një përdoruesi, ato janë ideale për zhbllokimin e përmbajtjes dhe përmirësimin e privatësisë. Sigurisht, ndërsa ata ofrojnë aspekte pozitive për përdoruesit, jo të gjithë do të jenë të kënaqur me përdorimin e gjerë të VPN-ve. Në të vërtetë, ata durojnë pjesën e tyre të drejtë të polemikave.

VPN-të përdoren për një sërë arsyesh. Ato mund të përdoren nga kompani që duan të rritin sigurinë e informacionit ose nga individë dhe familje që mbrojnë privatësinë e tyre në internet. Për më tepër, natyra e VPN-ve do të thotë se ato mund të përdoren për të zhbllokuar vendet me kufizim gjeo-kufizues. Kjo është e dobishme në vendet ku faqet e mediave sociale si SnapChat, Instagram dhe Facebook janë të ndaluara. Kjo gjithashtu do të thotë se ata mund të ofrojnë qasje në versionet specifike gjeo-faqesh të faqeve streaming si Netflix.

Përderisa VPN-të mund të ofrojnë një mori marramendësish, njerëzit shpesh hezitojnë për shqetësimet se përdorimi i tyre mund të mos jetë i ligjshëm. Sidoqoftë, për pjesën më të madhe, ato janë plotësisht të ligjshme dhe në të vërtetë të sigurt për t’u përdorur. Ne themi për pjesën më të madhe sepse disa vende kanë bllokuar përdorimin e VPN-ve, duke e bërë ofrimin e këtyre shërbimeve të paligjshme, duke bllokuar faqet e ofruesit të VPN ose mjete të tjera kufizuese.

Edhe pse disa vende kanë marrë një qëndrim kundër VPN-ve, ka të ngjarë të ketë vetëm çështje kohe përpara se të ndiqni më shumë padinë. Kufizimi i hyrjes në VPN shpesh shkon krah për krah me censurimin ekstrem të qeverisë, siç shihet në Kinë dhe Rusi. Prandaj, monitorimi i qasjes së përgjithshme të secilës qeveri për mbrojtjen e të drejtave dixhitale të qytetarëve të saj mund të ofrojë të dhëna për atë që mund të shohim në të ardhmen.

Në këtë artikull, ne do të zbulojmë qëndrimin e secilit vend mbi përdorimin e VPN. Për secilën, ne do të ofrojmë gjithashtu një përmbledhje të censurës në internet ose kufizimeve të vendosura nga qeveria ose palët e tjera.

Contents

A

Afganistan

Në Afganistan, edhe pse përdoruesit e internetit përfaqësojnë një pjesë të vogël të popullsisë, VPN-të janë të njohura në mesin e tyre, pjesërisht për shkak të bllokimit të shumë siteve. Edhe pse qeveria është e rreptë kur bëhet fjalë për faqe të tilla si ato që lidhen me lojërat e fatit dhe alkoolin, përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Shqipëria

Në Shqipëri, liria e fjalës dhe shtypit e qytetarëve mbrohet me kushtetutë. Interneti në Shqipëri nuk i nënshtrohet censurimit nga qeveria dhe VPN-të janë të ligjshme në vend. Një regjistrues i domenit shqiptar bëri kohët e fundit lajmin për bllokimin e një siti të diskutueshëm neo-nazist, por nuk kishte asnjë implikim që qeveria ishte e përfshirë dhe ishte thjesht një vendim i kompanisë.

Algjeria

Algjeria ka një histori të vendeve të saj të bllokimit të qeverisë, përfshirë ato me përmbajtje të caktuar politike dhe faqet e mediave sociale. Për më tepër, ISP-të u kërkohet të monitorojnë përmbajtjen në internet dhe banorët mund të përballen me akuza penale për postimin ose lejimin e postimit të përmbajtjes së caktuar. Përkundër kësaj, VPN-të janë të ligjshme në Algjeri.

Andorra

Sipas Raportit për të Drejtat e Njeriut në Andorra 2016, “Qeveria nuk kufizoi ose prishte hyrjen në internet ose përmbajtjen e censurimit në internet, dhe nuk kishte raporte të besueshme që qeveria monitoronte komunikimet private në internet pa autoritetin e duhur ligjor.” Andorra u lejon qytetarëve të saj përdorimin e pa censuruar të internetit dhe nuk ka ndalime në VPN.

Angola

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Angolë, megjithëse vendi ka një histori censurimi në internet. Në Nëntor 2016, një goditje në mediat sociale u bë shumë publike nga presidenti angolan. Ai miratoi Ligjin e diskutueshëm të shtypit i cili shumë argumentojnë se përbën një kërcënim serioz për fjalën e lirë.

Antigua dhe Barbuda

Qytetarët e Antigua dhe Barbuda mund të gëzojnë përdorim të pakufizuar të internetit dhe nuk ka asnjë ndalim të përdorimit të VPN.

Argjentina ✔

Përdorimi i VPN-ve në Argjentinë është i ligjshëm, dhe ndërsa ka pasur ligje të propozuara për të lejuar censurimin në internet, këto akoma nuk kanë ardhur në vend.

Armenia

Përdorimi i një VPN është e ligjshme në Armeni, por ka shqetësime rreth filtrimit të internetit. Ka pasur gjithashtu raporte për disa site që bllokohen nga qeveria gjatë kohës së trazirave politike.

Aruba

Qytetarët e Arubës mund të përdorin internetin pa kufizime dhe VPN-të janë të ligjshme në vend.

Australia

Ndërsa mund ta konsideroni Australinë një vend më pak të ngurtë përsa i përket censurës, në të vërtetë qeveria e saj është e lejuar të bllokojë hyrjen në disa site, përfshirë ato të përdorura për përrua. Për më tepër, kompanitë e telekomit u kërkohet të regjistrojnë të dhënat e përdoruesit, të tilla si email dhe metadata e vendndodhjes. Si të tilla, VPN-të janë gjithnjë e më popullore në vend, dhe janë me të vërtetë të ligjshme.

Austri ✔

Përdorimi i VPN-ve në Austri është i ligjshëm, dhe kushtetuta e tij siguron që fjala dhe shtypi i lirë i qytetarëve të mbrohet.

Azerbajxhani

Qeveria e Azerbajxhanit ka qenë e njohur për arrestimin dhe ndëshkimin e aktivistëve. Ata gjithashtu aplikojnë censurë në internet, përfshirë faqet e mediave sociale dhe media të pavarura. Përkundër kësaj, nuk ka raporte që përdorimi i VPN të bëhet i paligjshëm.

B

Bahamas, The ✔

VPN-të janë të ligjshme në Bahamas. Sidoqoftë, ka pasur raporte të qeverisë që përpiqen të sjellin censurë.

Bahrein

VPN-të janë të ligjshme në Bahrein edhe pse ekziston censura e internetit në vend. Vitin e kaluar, qeveria centralizoi fuqitë e saj kufizuese nën Autoritetin Rregullator të Telekomunikacionit (ART). Kjo do të thotë që ART ka kontroll të plotë mbi një sistem bllokimi të faqes në internet që duhet të përdoret nga të gjitha kompanitë e telekomit.

Bangladesh

Përdorimi i VPN-ve në Bangladesh është i ligjshëm. Sidoqoftë, qeveria e vendit ka ndaluar disa site në të kaluarën duke përfshirë faqet e mediave sociale si Facebook. Alsoshtë gjithashtu e njohur që të mbyllë plotësisht internetin, si “gabimisht” ashtu edhe me qëllim.

Barbados

Qytetarët e Barbados gëzojnë përdorimin e internetit pa kufizime, dhe përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Bjellorusia ❌ ✔

Bjellorusia është një nga qeveritë e pakta që është përpjekur të përdorë përdoruesit e VPN-ve. Në fakt vendi ka ndaluar çdo teknologji që anonimizon përdorimin e internetit. Ndërsa ato nuk janë saktësisht të paligjshme, VPN-të së bashku me Tor-in janë shtuar në listën e vendeve me qasje të kufizuar. U njoftua në 2015 që Tor do të bllokohej dhe u duk se blloku në të vërtetë hyri në fuqi në fund të vitit 2016. Edhe pse është i inatosur dhe përdoruesit mund të përballen me gjobë nëse kapen, përdorimi i VPN ende mbetet popullor në vend.

Belgjikë

Përdorimi i VPN-ve në Belgjikë është i ligjshëm. Sidoqoftë, ka pasur raste të censurimit në internet të raportuar.

Belize

Belize gjithashtu ka qenë subjekt i lajmeve rreth kufizimeve të internetit, përfshirë bllokimin e qeverisë së VoIP për një periudhë kohe. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Benin

Qytetarët e Beninit mund të përdorin internetin pa kufizime dhe përdorimi i VPN-ve këtu është e ligjshme.

Bhutan

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Bhutan. Sidoqoftë, qeveria vendos kufizime për përmbajtjen që shkon kundër bindjeve të saj morale.

Bolivia

Ndërsa përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në vendin e tyre, Bolivianët përjetojnë censurë, veçanërisht kur bëhet fjalë për shtypin dhe median sociale.

Bosnje dhe Hercegovina

Qeveria e Bosnjës dhe Hercegovinës është përpjekur të kriminalizojë disa aktivitete të mediave sociale, por aktualisht nuk ka censurë aktuale të internetit. Përdorimi i VPN-ve është legal këtu.

Botsvana

Qytetarët e Botsvana mund të përdorin internetin pa kufizime dhe përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Brazili

Ndërsa VPN-të janë të ligjshme në Brazil, ka pasur një problem me censurimin e internetit në vend. Qeveria u përpoq të vendosë një numër kufizimesh në vitin 2016. Ekzistoi edhe ndalimi i përkohshëm WhatsApp i vitit 2015, megjithëse vendimi që rezultoi në këtë u rrëzua shpejt.

Brunei

Kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit, qytetarët e Bruneit kanë qenë subjekt i monitorimit të qeverisë. Janë raportuar gjithashtu raste të akuzave të bëra si rezultat i postimeve në media sociale. Përdorimi i VPN-ve është, sidoqoftë, i ligjshëm.

Bullgaria

Ndërsa VPN-të janë të ligjshme në Bullgari, qeveria po kërkon më shumë kontroll mbi përdorimin e internetit. Ai aktualisht monitoron aktivitetin në internet, duke kërkuar që ISP-të të ofrojnë qasje në kohë reale në trafikun e internetit.

Burkina Faso

Përdorimi i Internetit nuk është shumë i përhapur në Burkina Faso, por është i pakufizuar. Përdorimi i VPN është i ligjshëm në këtë vend.

Burundi

Burundi është një vend tjetër ku vetëm një pjesë e vogël e popullsisë në të vërtetë përdorin internetin. Sidoqoftë, përdoruesit i nënshtrohen censurës, dhe në të kaluarën kanë pasur platforma chat në media sociale si WhatsApp të ndaluara gjatë kohës së trazirave. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

C

Kamboxhi ✔

VPN-të janë gjithashtu legale në Kamboxhi, por vendi ka një të kaluar të lidhur me monitorimin e internetit dhe censurimin. Qeveria Kamboxhiane monitoron në mënyrë aktive aktivitetet në internet, duke shtypur fjalën e lirë. Ka pasur raste të shumta në të cilat anëtarët e opozitës janë arrestuar për postime në media sociale.

Kamerun ✔

Kameruni gjithashtu ka një histori polemikash në internet. Ka pasur mbyllje të shumta gjatë këtij viti që përfshijnë rajone të Anglofonit të vendit, duke prekur rreth një të pestën e popullsisë së vendit. Përveç orkestrimit të këtyre ndërprerjeve të motivuara nga politika, qeveria kamerune gjithashtu predikon në mënyrë aktive kundër mediave sociale, me një gazetë të kontrolluar nga qeveria, Kamerun Tribune, duke deklaruar se media sociale “po bëhet shpejt një kërcënim për paqen dhe një instrument të fshehtë manipulimi …” Kamerunasit mund të përdorin VPN-të në mënyrë të ligjshme.

Kanada

Ndërsa Kanada konsiderohet një nga vendet më të lira në botë, ajo ka disa ligje të palakmueshme për ruajtjen e të dhënave, mbikëqyrjen masive dhe neutralitetin neto. Përdorimi i VPN-ve në Kanada është i ligjshëm, megjithëse ka pasur bisedime për plane për t’i bllokuar ato në të kaluarën. Kjo bisedë është nxitur më tej nga thirrjet e gjigandëve telekomunikues si Rogers.

Kepi ​​Verde

Qytetarët e Kepit Verde gëzojnë qasje të pakufizuar në internet dhe përdorimi i VPN-ve është legal këtu.

Republika Qendrore e Afrikës ✔

Përdorimi i VPN është i ligjshëm në Republikën e Afrikës Qendrore. Sidoqoftë, vendi ka qenë i njohur për censurimin e qytetarëve, veçanërisht në ndalimin e mesazheve me tekst gjatë një periudhe trazirash.

Adad

Kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit, qytetarët e adadit monitorohen dhe kufizohen nga qeveria e tyre. Monitorimi bëhet veçanërisht i përhapur gjatë zgjedhjeve dhe mbyllje të plotë të internetit janë raportuar. Përdorimi i VPN është, megjithatë, i ligjshëm.

Kili ✔

Ndërsa VPN-të janë të ligjshme në Kili, qytetarët kanë qenë subjekt i monitorimit të internetit në të kaluarën. Për më tepër, ligjet për ruajtjen e të dhënave në vend po përparojnë por paqartësia e tyre ka shkaktuar kritika të vazhdueshme.

Kina

Me efektin e plotë të “Firewall-it të Madh” të Kinës, VPN-të janë bërë jashtëzakonisht të njohura me banorët dhe vizitorët. Firewall bllokon shumë faqe interneti të njohura përfshirë Google, Facebook dhe YouTube. Për të mbështetur lëvizjen, qeveria ka sulmuar seriozisht VPN-të duke bllokuar faqet e internetit të ofruesve. Sidoqoftë, kjo jo gjithmonë i ndalon njerëzit që të përdorin një VPN pasi nuk ju duhet domosdoshmërisht qasje në faqen e internetit VPN për të përdorur një nga aplikacionet e tij amtare. Kina gjithashtu është raportuar të përdorë Deep Packet Inspection (DPI) për të zbuluar dhe bllokuar trafikun VPN. Sidoqoftë, disa VPN mund të përdorin teknologji superiore të mashtrimit për të shmangur zbulimin. Ndërkohë, përdorimi i një VPN nuk është i paligjshëm, por ka pasur raste të zgjedhura që ofruesit e VPN të arrestohen dhe dënohen. Në vitin 2017, aplikacionet VPN u hoqën nga Dyqani Apple App Store me kërkesë të qeverisë.

Kolumbia

Qytetarët kolumbianë mund të përdorin legalisht VPN dhe të gëzojnë qasje kryesisht të pakufizuar në internet. Edhe pse, ka pasur raporte të kaluara për monitorimin në internet nga qeveria amerikane. Qeveria kolumbiane ka qenë gjithashtu në lajme për rregulloret që rrethojnë Bitcoin dhe monedhat e tjera cryptocurrency. Ndërsa ndaloi Bitcoin në fillim të vitit 2017, ajo që atëherë e ka hequr ndalimin, dhe në vend të kësaj është duke imponuar taksa mbi fitimet e investimeve në Bitcoin.

Komoret ✔

Banorët e Komoros kanë akses të pa censuruar në internet dhe përdorimi i VPN-ve në këtë vend është i ligjshëm.

Kongo, Republika Demokratike e

VPN-të janë akoma ligjore në Republikën Demokratike të Kongos. Sidoqoftë, ka pasur shumë raporte në të kaluarën në lidhje me censurimin e internetit, përfshirë mbylljet e internetit të motivuara politikisht. Një nga raportet më të fundit foli për një urdhër të qeverisë për të bllokuar ngarkimin e imazheve në mediat sociale.

Kongo, Republika e

Qytetarët e Republikës së Kongos kanë qenë të njohur se përballen me censurë dhe madje qeveria dihet që e mbylli atë plotësisht. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve është akoma legal këtu.

Kosta Rika

VPN-të janë gjithashtu legale në Kosta Rika, megjithëse vendi ka parë disa polemika rreth ligjeve për lirinë e internetit.

Côte d’Ivoire

Banorët e Cote d’Ivoire gëzojnë qasje të pakufizuar në internet dhe janë në gjendje të përdorin legalisht VPN.

Kroacia

VPN lejohen në Kroaci dhe qytetarët mund të përdorin internetin pa ndonjë problem censurimi.

Kubë

Qeveria Kubane është e njohur për vendosjen e censurës së rreptë në përdorimin e internetit, kryesisht në lidhje me bllokimin e faqeve të internetit të cilat i konsideron kritike për revolucionin. Sidoqoftë, VPN-të mbeten të ligjshme.

Curacao

Ndërsa liria e shtypit është vënë në dyshim në Curacao, nuk ka raportime për censurim në internet. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Qipro

Qeveria qipriote nuk imponon censurë në përdorimin e internetit dhe VPN-të janë të ligjshme këtu.

Republika Czecheke

VPN-të lejohen gjithashtu në Republikën eke. Ndërsa banorët raportohet se janë përdoruesit më të kufizuar në internet, ka pasur lëvizje nga qeveria në përpjekje për të ushtruar më shumë kontroll. Në vitin 2016, ajo u përpoq të prezantojë një sistem që do t’u kërkonte përdoruesve të kishin ID e tyre unike në internet, megjithëse ky propozim u prit me shumë protesta.

D

Danimarka

Qeveria në Danimarkë ka aftësinë të imponojë censurë online në raste të caktuara. Ajo gjithashtu ka bllokuar gabimisht faqet përfshirë Google dhe Facebook në të kaluarën. Sidoqoftë, VPN-të janë të ligjshme në Danimarkë.

Xhibuti ✔

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Xhibuti, por qytetarët e tij nuk gëzojnë saktësisht përdorimin e pakufizuar të internetit. Të gjithë ata shërbehen nga një ofrues i vetëm në pronësi të qeverisë. Kjo do të thotë mungesë e intimitetit, si dhe çmime të larta.

Dominica

Banorët e Dominicës nuk pësojnë censurë kur bëhet fjalë për internet dhe VPN-të janë të ligjshme këtu.

Republika Dominikane

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Republikën Dominikane dhe qytetarët e saj gëzojnë qasje të pakufizuar në internet.

E

Ekuador ✔

Ekuadori ka një histori polemikash në internet sa i përket qeverisë duke kufizuar në mënyrë të paligjshme hyrjen në disa site. Sidoqoftë, VPN-të janë të ligjshme në këtë vend.

Egjipti

Përdorimi i VPN-ve në Egjipt është i ligjshëm, edhe pse vendi ka një histori të publikuar mirë të rasteve kur u shkelën të drejtat e shtypit të qytetarëve. Sa i përket përdorimit të internetit, qeveria së fundmi ka bllokuar shërbimet VoIP në aplikacione si FaceTime dhe Skype.

El Salvador

El Salvador shpesh ka qenë në lajme në lidhje me çështje që lidhen me lirinë e informacionit, por nuk ka raporte të ngurta për censurimin në internet. Përdorimi i VPN-ve në vend është akoma i ligjshëm.

Guinea Ekuatoriale

Banorët e Guinesë Ekuatoriale mund të përdorin ligjërisht VPN. Sidoqoftë, qeveria e këtij vendi është e famshme për çështjet në lidhje me lirinë e shtypit të qytetarëve.

Eritrea

Eritrea është një vend tjetër i njohur për censurimin e tij. Sidoqoftë, me një përqindje kaq të ulët të popullsisë që ka qasje në internet, kjo nuk është një medium për të cilin qeveria vendos shumë kontroll mbi. Tani për tani, përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Estonia

Estonia, nga ana tjetër, është e njohur për të qenë një vend i lirë dhe në të vërtetë kryesoi indeksin Liria në Rrjetin 2016. Siç parashikohej, përdorimi i VPN-ve në Estoni është i ligjshëm.

Etiopi

VPN lejohen në Etiopi, megjithëse është e vështirë të besosh se do të mbetet në këtë mënyrë, duke pasur parasysh historinë e vendit me censurë. Qeveria Etiopiane në të vërtetë e bëri përdorimin e shërbimeve VoIP një krim me dënim deri në pesë vjet burg.

F

Fixhi

Qytetarët e Fixhit mund të gëzojnë qasje të pakufizuar në internet dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Finlanda

Përderisa përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm, qeveria finlandeze ka një histori të vogël me censurim në internet, përkatësisht një iniciativë e filtruar që nxit më shumë sesa pak polemikë.

Franca

Qeveria franceze mund të monitorojë në mënyrë aktive përdorimin e internetit me qëllimin kryesor të parandalimit të terrorizmit dhe krimeve të lidhura. Një projekt-ligj i fundit antiterrorizëm shërben për të forcuar fuqitë e mbikëqyrjes nga policia. Sa për censurën, qeveria bllokoi mijëra faqe në internet vitin e kaluar. Sidoqoftë, dihet që mbron fuqishëm privatësinë e qytetarëve të saj, përfshirë vendosjen e një gjobë të madhe në Facebook për mënyrën se si gjurmon të dhënat e përdoruesit. Përdorimi i VPN-ve në Francë është i ligjshëm.

G

Gabon

Qytetarët e Gabonit mund të përdorin ligjërisht VPN, por nuk janë aq të lirë sa i përket përdorimit të përgjithshëm të internetit. Përveç mbylljeve të përkohshme dhe bllokimit të përhershëm të vendeve si Twitter, qeveria këtu vendosi edhe një shtetrrethimi në internet, në mënyrë që banorët të mund të shfletonin vetëm në internet për 12 orë gjatë ditës dhe jo fare gjatë natës.

Gambia

Gambia dihet se kufizon hyrjen në internet, gjegjësisht gjatë periudhave zgjedhore. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Xhorxhia

Përdorimi i VPN është i ligjshëm në Gjeorgji. Megjithëse, vendi ka qenë mbrapa dhe me radhë kur bëhet fjalë për monitorimin e përgjithshëm dhe censurimin. Në të kaluarën, kishte shumë hapësirë ​​gri në lidhje me sa nga afër monitorohej veprimtaria e internetit dhe nga kush. Sidoqoftë, kohët e fundit u miratua një ligj që siguron rritjen e intimitetit për përdoruesit.

Gjermani

Gjermania ka parë pjesën e saj të drejtë të polemikave në lidhje me qeverinë dhe internetin. Si rezultat i synimit për të censuruar median sociale, ka pasur shumë reagime nga avokatët e intimitetit. Kjo është thënë, përdorimi i VPN-ve në Gjermani është i ligjshëm.

Gana

VPN-të janë të ligjshme për t’u përdorur në Gana, dhe kjo njihet si një nga vendet afrikane më paramenduese në lidhje me lirinë dhe demokracinë. Sidoqoftë, ky vend nuk është i pastër; një mbyllje e kohëve të fundit e motivuar politikisht nga media sociale u prit me mjaft rezistencë.

Greqia

Ka raporte që qeveria e Greqisë po përpiqet të imponojë censurimin e internetit përmes bllokimit të faqeve. Edhe kështu, përdorimi i VPN-ve në Greqi është i ligjshëm.

Grenada

VPN-të mund të përdoren me ligj në Grenada, megjithëse qytetarët e saj janë nënshtruar kufizimeve kur bëhet fjalë për aktivitetet në internet. Për shembull, një ligj tani i padrejtë nënkupton që njerëzit mund të gjobiten rëndë për fyerjen e dikujt në internet.

Guatemala

Guatemala nuk është e njohur për lirinë e saj të fjalës, dhe nuk ka të ngjarë që qytetarët e këtij vendi të gëzojnë shumë intimitet në internet. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve në Guatemalë është i ligjshëm.

Guinea

Banorët e Guinesë marrin qasje të pakufizuar në internet dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Guinea-Bissau

VPN-të mund të përdoren me ligj në Guinea-Bissau, ku qytetarët gjithashtu mund të përdorin internetin pa kufizime.

Guajana ✔

Interneti në Guajanë nuk censurohet ose kufizohet nga qeveria dhe VPN-të janë të ligjshme këtu.

H

Haiti

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Haiti, ku qytetarët nuk duhet të shqetësohen për censurimin kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit.

Honduras

Përdorimi i VPN-ve në Honduras është i ligjshëm, megjithëse përdorimi i internetit është kontrolluar nga qeveria në të kaluarën.

Hungaria

Hungaria ka një histori censurimi në forma të ndryshme. Shumë raste të censurimit të mediave janë raportuar ndër vite dhe më së fundmi qeveria u përpoq të imponojë një ligj që ndalon encryption fund-në-fund. Sidoqoftë, qytetarët e Hungarisë mund të përdorin legalisht VPN.

unë

Islandë

Islanda është e njohur për mungesën e censurës në përgjithësi dhe kjo vlen vërtet edhe për përdorimin e internetit. Siç pritej, VPN-të janë të ligjshme në Islandë.

India ✔

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Indi, megjithëse ka kufizime të rregullta të vendosura për përdoruesit e internetit. Qeveria është në gjendje të kërkojë nga ofruesit që të shkojnë jashtë linje, dhe ndërprerjet në zona të veçanta janë të zakonshme, veçanërisht gjatë kohës së protestave.

Indonezia

Qytetarët indonezianë gjithashtu përjetojnë censurë kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit, me qeverinë që bllokon faqe të caktuara si Reddit, Vimeo dhe Netflix. Sidoqoftë, VPN-të janë të ligjshme në vend.

Irani ✔

VPN-të janë të ligjshme në Iran, por me një vërejtje shumë të madhe. Njerëzit mund të regjistrohen vetëm me një ofrues VPN që është regjistruar dhe aprovuar nga qeveria. Meqenëse një nga arsyet kryesore të përdorimit të VPN është qasja në faqet e bllokuara nga qeveria si YouTube, Twitter, dhe Facebook, atëherë ky paralajmërim i bën shumë VPN të aprovuara nga qeveria për shumë. Përdorimi i llojit të VPN që do të ishte i dobishëm për shumicën e njerëzve nuk është i ligjshëm dhe mbart një dënim prej 91 ditësh deri në një vit burg. Kjo do të thuhet, arrestimet janë të rralla pasi qeveria raportohet se është më pak e shqetësuar me njerëzit që hyjnë në faqet si Facebook dhe janë më të interesuar të përdorin ligjin VPN për të ndjekur penalisht përdoruesit që kundërshtojnë vetë qeverinë.

Irak ❌

Përdorimi i Internetit në Irak është i kufizuar shumë. Qeveria bllokon faqet e mediave sociale, aplikacionet e bisedave dhe më shumë. VPN nuk janë imun ndaj këtyre kufizimeve dhe përdorimi i tyre është ndaluar, raportohet se për të parandaluar manipulimin e ISIS-it në mediat sociale.

Irlandë

Përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Irlandë, megjithëse banorët përjetojnë ca censurë kur bëhet fjalë për përdorimin e përgjithshëm të internetit.

Izraeli

Përdorimi i Internetit në Izrael ishte kryesisht i pa censuruar në të kaluarën, por disa faqe në internet dhe postime nxitëse ose urrejtëse në mediat sociale janë bllokuar. U miratua një ligj i fundit që do t’i lejojë qeverisë të bllokojë më shumë faqe në internet për të ndihmuar luftën kundër krimit. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Italia

VPN-të janë të ligjshme në Itali dhe qytetarët e vendit gëzojnë lirinë kur bëhet fjalë për përdorimin e përgjithshëm të internetit.

J

Xhamajka

Banorët e Xhamajkës mund të hyjnë në internet pa kufizime të qeverisë dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Japonia ✔

Përdorimi i VPN-ve në Japoni është i ligjshëm, dhe interneti është përgjithësisht pa kufizime. Sidoqoftë, me qëndrimet shoqërore që ndryshojnë, mund të ketë zhvendosje në horizont sa i përket censurës.

Jordan ✔

Qeveria jordaneze censoron disa përmbajtje në internet. Kjo është më e përhapura rreth çështjeve politike, por një raport i fundit ka nxjerrë në pah censurimin e njerëzve LGBT në Jordan. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve është akoma i ligjshëm.

K

Kazakistani

VPN lejohen në Kazakistan, megjithëse qeveria e vendit dihet se imponon censurë në përdorimin e përgjithshëm të internetit. Kohët e fundit, kishte raportime për një goditje të mediave sociale për të synuar aktivistët e të drejtave të njeriut.

Kenia

Kenia njihet për mungesën e censurës dhe liria e internetit nuk është ndryshe. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Kiribati

Qytetarët e Kiribati mund të përdorin legalisht VPN dhe të gëzojnë qasje të pakufizuar në internet.

Kosova

Banorët e Kosovës me të drejtë janë të kujdesshëm për privatësinë e tyre kur bëhet fjalë për internetin. Qeveria e tyre ka qasje në të gjitha të dhënat e komunikimit elektronik si rezultat i ligjeve të tyre për përgjimin e telekomunikacionit. Përkundër kësaj, VPN-të janë të ligjshme.

Kuvajti

VPN lejohen në Kuvajt, megjithëse qytetarët e vendit kanë përvojë censurimi në lidhje me përdorimin e internetit. Në veçanti, ligji i tij për krimet në internet është interpretuar si kufizim i lirisë së shprehjes.

Kirgistan ✔

Kirgistani është i njohur për censurimin e tij, veçanërisht kur bëhet fjalë për politikë dhe gazetari. Duke u thënë kështu, VPN-të janë akoma ligjore në vend.

L

Laos

Banorët e Laos mund të përdorin legalisht VPN, edhe pse censura është e përhapur, veçanërisht kur bëhet fjalë për internet. Qytetarët e Laos nuk janë as imunë kur largohen nga vendi. Sipas një raporti, tre shtetas të Laos u arrestuan dhe u bënë që të kërkojnë falje publikisht për krijimin e postimeve të mediave sociale antiqeveritare ndërsa jetonin në Tajlandë.

Letonia ✔

Letonia është e njohur për një vend shumë të lirë dhe kjo shtrihet në përdorimin e internetit për qytetarët e saj. Siç pritej, VPN-të janë legale këtu.

Liban

Libani, nga ana tjetër, është famëkeq për censurimin e tij, përfshirë atë që lidhet me përdorimin e internetit. Qeveria dikur u përpoq ta bënte VoIP të paligjshëm, por masa u prit me rezistencë masive. Edhe pse, VPN-të janë akoma ligjore në Liban.

Lesoto ✔

Përqindja e ulët e banorëve të Lesoto që përdorin internetin e bëjnë këtë pa censurë. Ata gjithashtu mund të përdorin ligjërisht VPN.

Liberia

Ndërsa përdorimi i një VPN është i ligjshëm në Liberi, banorët këtu provojnë censurim dhe mbikëqyrje. Për më tepër, për shkak të censurës, liria e shtypit konsiderohet e kufizuar në vend.

Libia

Ka pasur raporte të ndryshme nga Libia që akuzojnë qeverinë për kufizime dhe ndërhyrje në internet. Sidoqoftë, nuk ka ndalim të VPN-ve në vend.

Lihtenshtajni

Përdorimi i VPN nga banorët e Lihtenshtajnit është i lejuar dhe vendi është i njohur për mungesën e censurës.

Lituania

Në përgjithësi, banorët Lituanisht mund të shijojnë lirshëm në internet. Sidoqoftë, ka pasur disa raste që mund të interpretohen si censurë, siç është rregullimi i vendeve në internet të lojërave të fatit. Duke u thënë kështu, përdorimi i VPN është i ligjshëm këtu.

Luksemburgu

Qytetarët e Luksemburgut mund të përdorin legalisht VPN dhe të përdorin internetin pa kufizime.

M

Maqedonia

Banorët e Maqedonisë u lejohet të përdorin VPN dhe mund të hyjnë në internet pa qeverinë të imponojnë censurë.

Madagaskari

Qeveria e Madagaskarit duhet të kufizojë ende internetin, megjithëse vendi nuk është pa censurim mediatik. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Malawi

Përdorimi i VPN lejohet në Malavi dhe përdorimi i përgjithshëm i internetit është pa kufizime.

Malajzia

Malajzia ka bërë lajmet në të kaluarën mbi çështjet me censurimin e internetit, veçanërisht ajo gjatë një skandali korrupsioni që përfshin Kryeministrin. Janë raportuar gjithashtu raste të blogerëve dhe përdoruesve të mediave sociale që janë arrestuar për transmetimin e pikëpamjeve të diskutueshme. Sidoqoftë, banorët ende mund të përdorin ligjërisht VPN këtu.

Maldivet, The

Përdorimi i VPN-ve në Maldive është i ligjshëm, megjithëse qytetarët e vendit përjetojnë censurë në internet. Në veçanti, qeveria ka qenë e njohur që bllokon faqet disidente dhe anti-islamike.

Mali

Përdoruesit e Internetit në Mali mund të gëzojnë qasje të pakufizuar, dhe përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Maltë

Qytetarëve të Maltës u lejohet të përdorin VPN. Sidoqoftë, ekzistojnë shqetësime rreth censurimit të internetit në përgjithësi. Disa degë pretendojnë se ligjet e reja për median tejkalojnë censurën, ndërsa qeveria mohon që ky është rasti.

Ishujt Marshall

Nuk ka histori të banorëve të Ishujve Marshall që përjetojnë kufizime në internet, dhe përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Mauritania

Ndërsa VPN-të janë akoma ligjore në Mauritania, vendi ka një të kaluar të errët kur bëhet fjalë për censurimin e internetit. Ka pasur incidente të qeverisë duke mosrespektuar të drejtat dixhitale dhe besohet se ligjet e krimit kibernetik bëjnë që shtypi të vetë-censurojë informacionin e tyre.

Mauritius

Qeveria Mauritian, ndonjëherë, ka vendosur kufizime në internet, përfshirë filtrimin e përmbajtjes së dëmshme ose të paligjshme. Sidoqoftë, nuk duket se janë raportet e fundit që sugjerojnë se censura po vazhdon. Për më tepër, përdorimi i VPN në Mauritius është i ligjshëm.

Meksikë

Qytetarëve të Meksikës u lejohet të përdorin VPN dhe të gëzojnë qasje të pakufizuar në internet. Sidoqoftë, kjo mund të jetë e përkohshme pasi ka pasur lëvizje të bëra në të kaluarën në përpjekje për të miratuar ligje mbikëqyrjeje.

Mikronezia

Banorët e Mikronezisë kanë qasje në një internet të pa censuruar dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Moldavia

Ka pasur përfshirje të censurimit të internetit në Moldavi, megjithëse përdorimi mbetet kryesisht i pakufizuar. Gjithashtu, përdorimi i VPN-ve është legal këtu.

Monako

Banorët e Monakos mund të përdorin legalisht VPN dhe të kenë qasje të pakufizuar në internet.

Mongolia

Mongolia është e njohur për censurimin e saj të gjerë në internet duke përfshirë një listë të gjatë fjalësh që janë të ndaluara. Edhe pse, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Mali i Zi

Ndërsa VPN-të janë të ligjshme në Mal të Zi, vendi ka një histori të kufizimit të internetit, përfshirë bllokimin e aplikacionit të mesazheve WhatsApp gjatë një zgjedhje.

Marok

Maroku ka ndaluar shumë metoda të njohura të komunikimit në internet, duke përfshirë platforma si Skype dhe Facebook Messenger. Megjithatë, VPN-të janë ligjore këtu.

Mozambik

Qytetarët e Mozambikut mund të përdorin ligjërisht VPN dhe ka të ngjarë që ata të dëshirojnë. Me qeverinë që spiunon gjithçka, nga thirrjet telefonike deri tek mesazhet e platformës chat, një VPN mund të jetë e vetmja gjë që mund të ndihmojë.

Mianmar

Myanmar ka një histori censurimi në internet, por qeveria duket se bëhet më pak kufizuese me kalimin e kohës. Për më tepër, përdorimi i VPN-ve në Mianmar është i ligjshëm.

N

Namibia

Banorët e Namibisë mund të përdorin legalisht VPN dhe të kenë qasje në një internet të pa censuruar.

Nauru ✔

Nauru ka qenë në lajme për zbatimin e kufizimeve në internet, të tilla si ndalimi i faqeve të caktuara të mediave sociale. Sidoqoftë, VPN-të janë të ligjshme në vend.

Nepal ✔

Qytetarëve të Nepalit u lejohet të përdorin VPN dhe mund të hyjnë lirshëm në internet për pjesën më të madhe. Sidoqoftë, ka pasur një histori të ndërprerjeve dhe filtrimit të përmbajtjes dhe qeveria e ka bërë të qartë që dëshiron të censurojë aktivitetin në internet.

Hollandë

Qeveria Hollandeze nuk vendos kufizime në internet dhe VPN janë të ligjshme për t’u përdorur.

Zelanda e Re

Banorët e Zelandës së Re lejohen të përdorin VPN, megjithëse aktiviteti i tyre në internet është subjekt i monitorimit nga qeveria.

Nikaragua

Qeveria e Nikaraguan nuk monitoron ose kufizon në mënyrë të qartë aktivitetet në internet. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Niger ✔

Qytetarët e Nigerit mund të përdorin legalisht VPN, dhe pjesa e vogël e popullsisë që përdor internetin mund ta bëjë këtë pa kufizime.

Nigeria

Nigeria ka qenë në qendër të polemikave kur bëhet fjalë për censurimin e internetit që përfshin media sociale. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Koreja e Veriut ❌ ✔

Koreja e Veriut është famëkeqe për censurimin e saj, me qeverinë që bllokoi hyrjen në faqet e shumta të mediave sociale. Në vend të internetit, qytetarët e vendit kanë vetëm qasje në “Kwangmyong”, një intranet kombëtar. Koreja e Veriut gjithashtu ka ndaluar diplomatët e saj të hyjnë në internet ndërsa janë jashtë shtetit. Vizitorët në vend mund të hyjnë në internet përmes 3G por mund të mos përdorin VPN. Në lidhje me temën e VPN-ve, nuk është e qartë nëse ato janë të ligjshme apo jo. Disa raporte deklarojnë se ato janë të paligjshme, ndërsa të tjera nënkuptojnë që disa ofrues të caktuar janë të lejuar.

Norvegjia

Qytetarët Norvegjezë mund të përdorin legalisht VPN dhe mund të hyjnë në internet pa u shqetësuar për censurimin ose kufizimet e qeverisë.

O

Oman ❌ ✔

Ndërsa nuk është në të vërtetë e paligjshme përdorimi i tyre, shumë VPN (ato që nuk sanksionohen nga qeveria) janë bllokuar në Oman dhe kanë qenë që nga viti 2010. Kjo nuk është e gjitha aq befasuese pasi qeveria censuron rëndë internetin dhe ka botuar një Manual të Shërbimit të Internetit ‘detajimi i aktivitetit të mundshëm kriminal në internet. Gjithashtu, nuk është e pazakontë të dëgjosh arrestime të blogerëve dhe aktivistëve që kanë shprehur pikëpamje të diskutueshme në internet. Përdorimi kryesor për VPN-të në vend është anashkalimi i ndalimit të shërbimeve VoIP si Skype dhe WhatsApp dhe hyrja në përmbajtje gjeo-kufizuese siç janë bibliotekat e ndryshme të Netflix..

Lidhur: Si të blog në mënyrë anonime.

P

Pakistan ✔

Qeveria pakistaneze ka bllokuar shkurtimisht përdoruesit për të hyrë në një numër faqesh të njohura në të kaluarën, të tilla si YouTube dhe Quora. Ai gjithashtu filtron shumë përmbajtjen që do të thotë se përdorimi në përgjithësi është mjaft i kufizuar. Me këtë, VPN-të janë akoma ligjore në Pakistan.

Palau

Banorët e Palau mund të përdorin legalisht VPN dhe mund të përdorin internetin pa kufizime.

Palestina, Shteti i

Palestina ka një histori censurimi në internet nga qeveria e saj, me uebfaqe të caktuara që janë bllokuar ose mbyllur. Kohët e fundit, ka pasur raporte të 11 faqeve të lajmeve që janë censuruar për shkak të motivimeve politike. Sidoqoftë, banorët lejohen të përdorin VPN.

Panamaja

Qytetarët e Panamasë mund të përdorin legalisht VPN dhe të gëzojnë qasje të pakufizuar në internet.

Papua Guinea e Re

Në Papua Guinea e Re, ka raporte që sugjerojnë se ligjet e reja të krimit në internet nënkuptojnë se censura e internetit nga qeveria është në horizont. Edhe kështu, përdorimi i VPN është i ligjshëm.

Paraguai ✔

VPN-të janë të ligjshme për t’u përdorur në Paraguai dhe qytetarët e saj kanë qasje në një internet të pa censuruar.

Peru

Peruvianët gjithashtu gëzojnë qasje të pakufizuar në internet dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Filipine ✔

Qeveria e Filipineve deri më tani ka përmbajtur nga imponimi i censurës në lidhje me përdorimin e internetit dhe lejon përdorimin e VPN-ve.

Polonia

Qytetarëve polakë u lejohet ligjërisht të përdorin VPN, megjithëse ka disa pyetje në lidhje me kufizimet në përdorimin e përgjithshëm të internetit. Deri vonë, ka pasur pak censurë ose monitorim. Sidoqoftë, ligjet e fundit nënkuptojnë që qeveria mund të monitorojë nga afër veprimtarinë në internet, duke shkaktuar reagime të mëdha nga qytetarët dhe grupet e të drejtave të njeriut.

Portugalia

Në Portugali, nuk ka censurë në internet dhe VPN-të janë të ligjshme.

Q

Katar

Përdorimi i VPN-ve në Katar është i ligjshëm, megjithëse qytetarët e këtij vendi provojnë censurë. Ndërsa qeveria nuk do të përfshihet direkt, ISP-të udhëzohen të bllokojnë site të caktuara, siç janë ato me përmbajtje të turpshme.

R

Rumania

Rumania ka qenë në lajme për ligjet e tyre kundër faqeve të internetit të lojërave të fatit, të cilat mund të përdoren për të aplikuar censurë më të përhapur. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Rusia

Nëse keni lexuar për VPN, pa dyshim se keni hasur në lajme mbi ndalimin rus të VPN i cili u prezantua në nëntor 2017. Ndërsa kjo ndalesë, e cila ka për qëllim “parandalimin e përhapjes së materialeve dhe ideve ekstremiste” bllokon faqet e internetit të VPN , në të vërtetë nuk bllokon trafikun VPN. Kjo veprim vjen në një kohë kur liria në internet në Rusi po përkeqësohet shpejt dhe gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë shërbime VPN për të hyrë në përmbajtje të kufizuar. Sidoqoftë, ata që kapen mund të përballen me gjobë deri në 700,000 RUB (10,867 dollarë) për ofruesin dhe 300,000 RUB (4,657 dollarë) për përdoruesin. Megjithëse VPN-të janë të ndaluara, disa ofrues ende operojnë serverë brenda vendit. Sidoqoftë, në mars të vitit 2019, qeveria ruse kërkoi qasje në serverët që ndodhen brenda këtij vendi. Kjo rezultoi që disa ofrues të tillë si NordVPN të mbyllnin serverët e tyre rusë.

Ruanda

Ndërsa nuk është saktësisht e qartë për rolin e saj në censurimin e internetit, ka prova që qeveria Ruandan bllokon në mënyrë aktive faqet e lajmeve dhe spiunët ndaj përdoruesve. Kohët e fundit ajo ka aplikuar censurë për kandidatët e zgjedhjeve duke kërkuar miratimin e mesazheve të tyre në internet. Kjo është thënë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

S

Saint Kitts dhe Nevis

Banorët e Saint Kitts dhe Nevis lejohen të përdorin VPN dhe mund të hyjnë në internet pa kufizime.

Shën Lucia

Qeveria e Shën Lucianit nuk vendos kufizime në aksesin në internet dhe përdorimi i VPN është i ligjshëm këtu.

Shën Vincent dhe Grenadinet ✔

VPN-të janë të ligjshme në Shën Vincent dhe Grenadinet, megjithëse vendi nuk ka një propozim plotësisht të pastër kur bëhet fjalë për censurimin e internetit. Qeveria kohët e fundit miratoi një faturë të krimit në internet që mund të shohë shkelësit që kalojnë dy vjet burg për shpifje në internet.

Samoa

Qeveria Samoan nuk vendos kufizime në përdorimin e internetit nga qytetarët e saj dhe VPN janë të ligjshme për t’u përdorur.

San Marino

VPN-të janë të ligjshme në San Marino ku banorët mund të përdorin internetin pa u nënshtruar censurimit.

Sao Tome dhe Principe

Qeveria Sao Tome dhe Principe lejon qytetarët të përdorin internetin lirshëm. Ata gjithashtu mund të përdorin legalisht VPN këtu.

Arabia Saudite

Suruditëse për shumë njerëz, përdorimi i VPN-ve në Arabinë Saudite është i ligjshëm. Kjo përkundër faktit se përdorimi i internetit në vend është subjekt i censurimit jashtëzakonisht të rëndë. Kjo përfshin arrestime të njerëzve që flasin kundër qeverisë dhe bllokimin e qindra mijëra faqeve dhe aplikacioneve.

Senegal ✔

Qytetarët senegalë aktualisht nuk kanë përvojë të censuruar në internet. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për shtypin, disa tema janë jashtë kufijve, me disa gazetarë madje edhe duke marrë dënime me burg për akuzat për shpifje. Gjithashtu, ligjet në vend bëjnë të mundur që qeveria të aplikojë censurim të rritur nëse ata dëshirojnë ta bëjnë këtë. Kjo do të thuhet, është e ligjshme të përdorni VPN këtu.

Serbi

Ndërsa VPN-të janë të ligjshme në Serbi, qytetarët i nënshtrohen shtypjes së lirisë së fjalës ndërsa janë në internet.

Seychelles

Përdorimi i Internetit në Seychelles është i pakufizuar për pjesën më të madhe. Sidoqoftë, ekzistojnë shqetësime se motivimet politike e kanë shtyrë qeverinë të kufizojë qasjen në kohë. Gjithashtu, edhe pse përdoret rrallë, ekzistojnë ligje të rrepta për shpifje. Edhe pse, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Sierra Leone

Përdorimi i VPN është i ligjshëm në Sierra Leone dhe qytetarët e vendit mund të përdorin internetin pa censurë.

Singapori

Qeveria e Singaporit ka qenë e njohur që censuron në mënyrë aktive përdorimin e internetit, përfshirë mbylljen e vendeve politike dhe shënjestrimin e kritikëve të qeverisë. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Sint Maarten

Banorët e Sint Maarten mund të përdorin internetin pa kufizime dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Sllovakia

Banorët e Sllovakisë kanë qasje në internet pa u shqetësuar për kufizimet e qeverisë, dhe përdorimi i VPN këtu është i ligjshëm.

Sllovenia

VPN-të janë gjithashtu legale në Slloveni dhe qeveria këtu nuk censuron përdorimin e internetit.

Ishujt Solomon

Qeveria e Ishujve Solomon nuk lejon të vendos kufizime për përdoruesit në internet dhe përdorimi i VPN-ve këtu është e ligjshme.

Somali ✔

Ndërsa VPN lejohen në Somali, ky vend është i njohur për censurimin aktiv të qeverisë së tij në internet. Dhe, pasi që nuk ka ligje të vërteta për censurimin në internet, qeveria mund të bëjë shumë sa të dojë.

Afrika e Jugut ✔

Qeveria e Afrikës së Jugut nuk ka prirje të krijojë shumë kufizime për përdoruesit e internetit, megjithëse ‘Politika e saj e rregullimit në internet’ ka rënë në sy. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Koreja e Jugut ✔

VPN-të janë të ligjshme në Korenë e Jugut, megjithëse vendi është i njohur për censurimin e tij në internet. Incidentet e raportuara përfshijnë bllokimin e përmbajtjes që konsiderohet “subversive” dhe “e dëmshme për rendin publik”.

Sudani i Jugut ✔

Banorët e Sudanit të Jugut gjithashtu janë subjekt i censurimit në internet, dhe vendi së fundmi bëri lajme për bllokimin e disa mediave kryesore. Përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Spanja

VPN-të lejohen në Spanjë dhe përdorimi i internetit zakonisht është pa kufizime. Sidoqoftë, ka pasur raporte të kohëve të fundit për qeverinë që shkel ligjet e BE me përpjekjet e tyre të motivuara politikisht për të bllokuar uebfaqe të caktuara.

Sri Lanka

Qeveria e Sri Lanka ka censuruar aktivitetin e internetit në të kaluarën, dhe gjithashtu ka bllokuar faqe të caktuara. Duke u thënë kështu, përdorimi i VPN këtu është i ligjshëm.

Sudan ✔

Qytetarët sudanë gjithashtu mund të përdorin ligjërisht VPN. Sidoqoftë, ekzistojnë forma të ndryshme të censurimit në internet, duke përfshirë bastisjet në kafene në internet dhe arrestimet e përdoruesve.

Suriname

Qeveria Suriname i mbetet rrugës kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit dhe VPN-të janë të ligjshme këtu.

Swaziland

Përdorimi i VPN në Swaziland është i ligjshëm, dhe banorët nuk i nënshtrohen censurimit në internet.

Suedia

Qeveria suedeze u lejon qytetarëve të përdorin internetin pa kufizime dhe VPN-të janë të ligjshme për t’u përdorur.

Zvicra

Përdorimi i internetit në Zvicër ka qenë gjithnjë e më kufizuese vitet e fundit. Në vitin 2016, ajo bëri lajme për mbajtjen e një referendumi për një projekt-ligj që lejon qeverinë të monitorojë aktivitetet e internetit. Edhe më vonë, qeveria përpunoi një projekt-ligj që lejon censurimin me qëllim mbrojtjen e lojërave të fatit të brendshëm. Kjo është thënë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Siria

Ndoshta për çudi, përdorimi i VPN-ve në Siri është i ligjshëm. Megjithatë, vendi sheh censurim të gjerë, përfshirë atë të internetit. Aktivitetet në internet janë ndjekur prej kohësh nga qeveria, e cila gjithashtu ka vendosur blloqe në uebfaqe të ndryshme.

T

Tajvan ✔

Tajvani aktualisht nuk e kufizon përdorimin e internetit, megjithëse ka bërë lëvizje për ta lejuar atë ta bëjë këtë. Një projekt-ligj u propozua për të bllokuar faqet e internetit të paligjshme të ndarjes së skedarëve. Sidoqoftë, asnjëherë nuk u kalua, kështu që interneti mbetet i pavendosur. Për më tepër, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Taxhikistan

Qytetarët e Taxhikistanit mund të përdorin legalisht VPN. Sidoqoftë, vendi është i njohur për censurimin në internet. Në vitin 2012, qeveria bllokoi Facebook-un, së bashku me dy site lajmesh, për shkak të përmbajtjes që kritikonte presidentin e saj. Kohët e fundit, bisedimet për një portë informacioni kanë çuar në frikë se privatësia dhe liria e fjalës do të ndikohen më tej.

Tanzania

Tanzania është një vend tjetër ku censura është e përhapur dhe me të vërtetë duket se përkeqësohet. Një projekt-ligj i miratuar në vitin 2015 që këshillon në lidhje me krimin kibernetik është akuzuar për kriminalizimin e thashethemeve dhe shkaktimin e frikës dhe pasigurisë. Duke u thënë kështu, VPN-të janë legale këtu.

Tajlandë

Banorët e Tajlandës mund të përdorin VPN, por përdorimi i internetit konsiderohet nga Freedom House si jo falas. Ka pasur disa raste ISP që ndalojnë uebfaqe si Wikileaks, dhe gjithashtu janë raportuar arrestime të blogerëve në vend.

Timor-Leste

Qytetarët e Timor-Leste (i njohur gjithashtu si Timor Lindor) kanë përdorimin e një interneti të pa censuruar dhe mund të përdorin ligjërisht VPN.

Togo

VPN-të janë gjithashtu të ligjshme në Togo dhe banorët e vendit nuk përjetojnë censurë në internet nga qeveria e tyre.

Tonga

Qeveria Tongan ka miratuar ligje që i mundësojnë asaj të censurojë internetin duke bllokuar faqet e internetit. Megjithatë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Trinidad dhe Tobago

Përdorimi i VPN në Trinidad dhe Tobago është i ligjshëm dhe banorët e vendit mund të përdorin internetin pa kufizime.

Tunizia

Tunizia ka qenë mjaft lart dhe poshtë kur është fjala për temën e përdorimit të kufizuar të internetit. Censurimi ishte rritur nën diktaturën e Zine El Abidine Ben Ali. Sidoqoftë, më vonë dukej se po përmirësohej. Kohët e fundit edhe pse ka qenë në lajme që qeveria ka filluar të vendos përsëri sërish kufizime. Përkundër kësaj, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Turqia ✔

Qeveria turke censuron rëndë internetin, duke bllokuar faqet si Facebook, Twitter dhe WhatsApp. Si e tillë, VPN-të janë shumë të njohura në mesin e qytetarëve. Ndërsa përdorimi i një VPN në Turqi nuk është në të vërtetë i paligjshëm, qeveria ka shkatërruar, bllokuar site si Tor dhe disa ofrues të VPN.

Turkmenistan ❌ ✔

Qeveria e Turkmenistanit censuron në mënyrë aktive internetin dhe kjo është cituar si një nga vendet më të censuruara në botë. Ajo ka vetëm një ISP dhe është pronë e qeverisë. Nuk është e qartë nëse VPN-të janë të ligjshme këtu pasi nuk ka ndonjë ndalim të qartë të përdorimit të tyre. Sidoqoftë, ka pasur raporte për qasje të bllokuar.

Tuvalu

Përdorimi i VPN-ve në Tuvalu është i ligjshëm dhe qytetarët e vendit mund të gëzojnë qasje të pakufizuar në internet.

U

Uganda

Qeveria Ugandane dihet se zbaton censurën kur bëhet fjalë për përdorimin e internetit. Kjo përfshin bllokimin e faqeve të mediave sociale si Facebook, veçanërisht rreth kohës së zgjedhjeve. Deri në vitin 2018, qytetarët ishin të lirë të përdorin VPN dhe e bënë këtë shpesh për të anashkaluar blloqet e mediave sociale. Sidoqoftë, në korrik 2018, qeveria filloi të taksojë përdorimin e mediave sociale. Me shpresën për të paguar për të përdorur aplikacione si Facebook, WhatsApp dhe Twitter, më shumë përdorues iu drejtuan VPN-ve. Në përgjigje të përdorimit të përhapur, qeveria urdhëroi ISP-të që të bllokonin trafikun VPN. Ndërsa përdorimi i tyre nuk është i paligjshëm, qeveria po përpiqet të bindë përdoruesit kundër VPN-ve. Përveç bllokimit të trafikut të VPN, zyrtarët qeveritarë kanë bërë lutje publike duke argumentuar se përdorimi i VPN do të jetë më i kushtueshëm sesa pagimi i taksës së mediave sociale.

Ukrainë

VPN-të janë të ligjshme për t’u përdorur në Ukrainë. Megjithëse, vendi duket se po kalon në një periudhë censurimi në internet siç ilustrohet nga një ndalim i fundit i faqeve të internetit të njohura ruse.

Emiratet e Bashkuara Arabe ❌ ✔

Emiratet e Bashkuara Arabe janë një nga vendet e pakta ku ka ligje të lidhura qartë me përdorimin e VPN. Sidoqoftë, VPN-të mund të përdoren lirshëm nga ndërmarrjet dhe institucionet dhe janë vetëm të paligjshme nëse përdoren për të kryer një krim. Një ligj i ri i futur në 2016 do të thotë që kur “protokollet e internetit manipulohen për të kryer krim ose mashtrim” përdoruesit e VPN mund të burgosen dhe gjobiten më shumë se gjysmë milioni dollarë.

Mbretëria e Bashkuar

Ju mund të prisni që Mbretëria e Bashkuar të jetë pa kufizime në internet. Sidoqoftë, Ligji i Fuqive Hetuese do të thotë që të gjitha aktivitetet në internet mund të monitorohen. Kompanitë VPN me qendër në Mbretërinë e Bashkuar mund t’i nënshtrohen të njëjtave ligje për ruajtjen e të dhënave si ofruesit e shërbimeve të internetit të vendit. Mbretëria e Bashkuar gjithashtu ka bërë lajme në të kaluarën pasi disa transportues kanë bllokuar disa VPN. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve mbetet i ligjshëm.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës ✔

VPN-të janë të ligjshme në SH.B.A., megjithëse vendi ka një histori të polemikave në internet. Ndërsa qeveria nuk e censuron në mënyrë aktive përdorimin e internetit, ka pasur shumë raportime të dala në lidhje me mbikëqyrjen në internet në lidhje me NSA, FBI, etj. Kohët e fundit, shfuqizimi i privatësisë së brezit të gjerë do të thotë që monitorimi nga ISP-të tani lejohet, dhe do të bëhet gjithnjë e më i përhapur. Sigurisht, në një vend kaq të madh, privatësia në internet ndryshon në varësi të shtetit, me ligjet e Kalifornisë që janë më të mbrojturat për banorët e saj.

Uruguaji ✔

Qytetarët e Uruguajit gëzojnë qasje të pakufizuar në internet dhe ligjërisht mund të përdorin VPN.

Uzbekistan

Ndërsa përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm në Uzbekistan, ka shumë kufizime në lidhje me aktivitetin në internet. Faqet përfshirë WhatsApp dhe Skype janë bllokuar dhe ka pasur raporte të kaluara për censurim të faqeve të lajmeve si IWPR.

V

Vanuatu

Miratimi i internetit në Vanuatu mbetet mjaft i ulët, por përqindja e vogël e qytetarëve që përdorin internetin mund ta bëjnë këtë pa kufizime. Ata gjithashtu mund të përdorin ligjërisht VPN.

Qyteti i Vatikanit

Qeveria e Selisë së Shenjtë nuk e kufizon hyrjen në internet dhe përdorimi i VPN-ve është i ligjshëm.

Venezuela

Venezuela është e famshme për bllokimin e një numri të madh të mediave sociale dhe faqeve të bisedave, të tilla si Facebook dhe WhatsApp. Edhe shumë kohët e fundit, qeveria raportohet se ka kërcënuar me një “ngatërrim në rrjetet e mediave sociale”. Edhe pse, VPN-të janë akoma ligjore në vend.

Vietnami

Ndërsa përdorimi i VPN është i ligjshëm, banorët e Vietnamit i nënshtrohen censurimit të veprimtarisë në internet. Kjo është ilustruar nga firma “Jo e lirë” statusi i caktuar vendit nga Freedom House. Vietnami është shtëpi e Dekretit të diskutueshëm 72, pjesë e të cilit synon të parandalojë që faqet e mediave sociale të përdoren për të shkëmbyer lajme.

Y

Jemeni

Përdoruesit e Internetit nuk e marrin saktësisht një kohë të lehtë në Jemen. Ka pasur përpjekje në të kaluarën nga milicia Houthi për të censuruar disa përmbajtje. Dhe së fundmi ata duan të vendosin një ndalesë batanije për përdorimin e internetit. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Z

Zambia

Qytetarët e Zambisë gjithashtu mund të përdorin ligjërisht VPN, por censura në internet ka qenë një problem në vend. Qeveria ndalon faqet me përmbajtje ‘imorale’, por mund të ketë bllokuar edhe site me motivime politike.

Zimbabve ✔

Vetëm vitin e kaluar, Zimbabve ndaloi platformën chat WhatsApp gjatë protestave, dhe ka qenë e njohur që censuron në mënyrë aktive internetin. Sidoqoftë, përdorimi i VPN-ve këtu është i ligjshëm.

Ju gjithashtu mund të dëshironiVPNUnderstanding VPN prerjet dhe kërkimet e urdhëraveVPNEncryption Burimet: Një listë e madhe e mjeteve dhe udhëzuesveVPN70 + mashtrime të zakonshme në internet të përdorura nga kriminelët në internet dhe mashtruesit VPN Më të VPN-të mund të rrjedhin të dhëna personale pavarësisht pretendimeve për të kundërtën

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map