Az internetes szabadságot világszerte fenyegető törvények

Illusztráció: internet szimbólum a bilincs.


Nemrégiben elmagyaráztuk, miért rossz ötlet Ausztrália új kiberbiztonsági törvényjavaslata. Ez lehetővé teszi a bűnüldözés számára, hogy bárkit kényszerítsen kompromittáló alkalmazások használatára, jelszavak átadására vagy az emberi jogi aktivisták (és ügyvédek, papok, orvosok stb.) Megragadására. A törvényjavaslat nem engedélyezi a megfelelő eljárást vagy az átláthatóságot, de a korrupciót valamilyen módon nem lehet a törvény alapján kivizsgálni.

De más nemzetek új törvényeket is elfogadtak, amelyek az online szabadságokat fenyegetik, vagy éppen folyamatban vannak. És meglepő módon az Egyesült Államok nem szerepel a listán … ezúttal.

Új Zéland

2018 októbere óta Új-Zéland fenntartja a jogot, hogy követelje a turistákat és az utazókat jelszavak és titkosítási kulcsok átadására telefonjaira, eszközeire vagy fájljaikra. A 2018. évi vám- és jövedéki törvény 228. §-ának (5) bekezdése lehetővé teszi a határőrizeti tisztviselők számára, hogy minden adatot megtekintsenek és másolatot készítsenek mindenki számára, aki belép az országba, és 5000 NZ (~ 3 300 USD) pénzbírságot szabhatnak ki az együttműködés hiánya miatt..

A liberális társadalmak egyik fontos jogelve a hallgatás joga. Senkit nem szabad arra kényszeríteni, hogy saját maga ellen tanúskodjon. A fent említett 2018. évi vám- és jövedéki törvény megsérti ezt az alapelvet, és lehetővé teszi a rendészeti hatóságok számára, hogy önkényesen bejuthassanak a polgárok és az utazók magánéletébe, valamint hozzáférjenek és lemásolhassák az intim információkat..

Németország & Franciaország

Míg az EU szerzői jogi irányelve, amely lényegében az európai internetet adta át a nagy konglomerátumoknak, halottnak tekinthető, Németország és Franciaország a legrosszabb részeinek újjáélesztésére készül..

A felülvizsgált irányelv egyik cikke megköveteli, hogy bárki, aki egy hírportálra hivatkozik, engedélyt szerezzen, míg egy másik előírja, hogy a társaságok olyan tartalomszűrőket vezessenek be, amelyek cenzúrálják a művészetet és a kommunikációt. Szerencsére a kisvállalkozások és az induló vállalkozások lázadnak az új javaslat ellen, és sürgetjük Önt, hogy vegye fel a kapcsolatot képviselőjével az online szabadság korlátozására irányuló új kísérlet ellen..

Vietnam

Vietnami vitatott új számítógépes törvény 2019. január 1-jén lépett hatályba. Annyira megengedi, hogy minden olyan vietnami felhasználókat kiszolgáló internetes társaság (például, amelynek weboldala van) irodákat létesítsen Vietnamban. Minden adatot helyben kell tárolni, és a kommunista párt szempontjából kritikus tartalmat 24 órán belül el kell távolítani.

Noha úgy tűnik, hogy ezt a törvényt teljes egészében végre kell hajtani, a nagy platformok, mint például a Google és a Facebook a helyi banki kapcsolatoktól függnek, hogy nagy vietnami reklámpartnereiket kiszolgálják. Valószínűleg a bevételüket fenyegető oka annak, hogy a közösségi média és a keresési óriások többnyire elhallgatottak az ügyről.

A Google megy előre és cenzúrálja a beszéd- és keresési eredményeket vietnami felhasználók számára?

Thaiföld

Thaiföldtől várhatóan nemcsak egy új kiberbiztonsági törvényt fog létrehozni, hanem egy teljesen új ügynökséget is, amelynek nagyobb hatalma van az interneten és annak felhasználói felett. A nagy költségvetésű ügynökség bármilyen rosszul definiált „vészhelyzet esetén” elrendelheti az adatok elfogatóparancsot. Noha hasonló javaslatokat jelentenek 2015 óta, várhatóan az új megfogalmazás törvényessé válik, mielőtt az ország 2019 májusában megkezdi a szavazást..

Oroszország

A 2019-es (eddig…) legszembetűnőbb javaslat messze Oroszországból származik. A kormány fontolóra veszi a kritikus orosz internetes infrastruktúra leválasztását a globális internetről. Noha ez természetesen nem ugyanaz, mint az internet kikapcsolása, jelentős kockázatokkal jár.

Úgy tűnik, hogy a lépés fő mozgatórugója az az érzés, hogy hatékonyan cenzúráljuk és kiszűrjük az országba be- és onnan érkező információkat, létrehozva valami hasonlót a Kínai Nagy Tűzfalhoz..

Az internet állandó támadás alatt áll

Nem könnyű az internetes szabadság keresztezője lenni. Úgy tűnik, hogy a megválasztott és nem választott kormányok folyamatosan megpróbálják megfékezni a szabadságjogokat, monopolizálni az internetet és ellenőrizni az információáramlást. Fennállhat ezeknek a fenyegetéseknek, de a nyílt és ingyenes internet megéri a küzdelmet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map