Gyere a sötét webhöz … ez kicsit biztonságosabb

a sötét háló egy kicsit világosabb lesz


A sötét internetet már régóta az Internet szűkebb alkatának tekintik, ahol a felhasználók illegális drogokat vásárolhatnak, ellophatják az emberek hitelkártya-adatait, és felvehetnek valakit szomszédaik elhagyására. A valóságban a sötét web nem szinte annyira baljóslatú. Ehelyett inkább legális webhelyek hatalmas hálózata, amelyhez csak Tor-böngészővel lehet hozzáférni.

A Tor, amely az „Onion Router” rövidítése, anonim módon hozzáférhet a sötét webhöz, elrejtve a tartózkodási helyét és titkosítva a személyes adatait. Számos nagy névvel rendelkező webhely, köztük a Facebook is, otthont ad a Tornak, hogy biztonságosabb és magán hozzáférést biztosítsanak a felhasználóknak.

A múlt hétig a Tor helyszínein kevés biztonsági intézkedés történt. De az internetes szabályozók új döntésének köszönhetően a Tor-hálózaton belül használt domaineket „speciális felhasználási tartományok” -ként fogják elismerni, így ezeknek a webhelyeknek nagyobb biztonsága és névtelensége lesz..

A nem elég sötét web

Mielőtt elmagyarázná, mi a sötét web, fontos, hogy először magyarázza meg, hogyan működik. A sötét web olyan kifejezés, amely arra utal, hogy az interneten bármi rejlik, amelyet a hagyományos webböngészők, például a Safari, a Chrome és a Firefox rejtettek el.

Ezek a rejtett webhelyek általában érzékeny információkat tartalmaznak, és az URL-eket véletlenszerű szám- és betűsorozatokká alakítják, amelyek .onion véget érnek a webhelyek titkosításához..

Noha a hálózat sötét oldala létezik, a sötét web elsősorban a visszaélések bejelentésére és az adatvédelmi webhelyekre épül.

A darth vader csak a sötét internetet szörfözi

Egy kis lépés az ember számára, egy óriási ugrás az internetbiztonságért

Az Internet Assign Numbers Authority (IANA) és a Mérnöki Munkacsoport (IETF) a .onion webhelyeket „speciális felhasználási tartományoknak” tekinti, amelyek lehetővé teszik a Tor webhelytulajdonosok számára, hogy SSL és TLS tanúsítványokat adjanak a saját webhelyükhöz a biztonság fokozása érdekében..

Richard Barnes, a Mozilla biztonsági vezetője az alaplapon készített interjúban beszélt az új változásokról:

Ez lehetővé teszi a Tor .onion ökoszisztéma számára, hogy ugyanolyan szintű biztonságot élvezhessen, mint amellyel a többi interneten elérhető. Hozzátesz egy biztonsági réteget a tetejére.

Miért most?

Ha a sötét web 2002 óta működik, miért kap most csak biztonsági tanúsítványokat? A közelmúltbeli TEDTalk-ban Jaime Bartlett a közösségi média elemzője a sötét web növekvő népszerűségével foglalkozott. Bartlett szerint a Tornak napjainkban 2,5 millió egyedi felhasználója van, nagyrészt a Snowden kinyilatkoztatásoknak köszönhetően. Sok felhasználó egyszerű közönség, aki meg akarja őrizni adatvédelmét az interneten.

A sötét háló már nem jelenik meg a kereskedők számára és rejtekhely a bejelentők számára. Ez már megy a mainstreambe. – Jaime Bartlett

Mit jelent ez a jövőben?

Az új speciális domain státusz remélhetőleg megnyitja a vitát a jövőbeli biztonsági tanúsítványokról és a magánhálózatok jobb titkosítási mechanizmusairól. De ennél is legitim elismerést nyújt a Tor-helyszínek számára, amelyeket eddig nagymértékben figyelmen kívül hagytak, vagy mint íves.

Ez egy kicsi lépés, de a helyes.

Kiemelt kép: dk_photo / Dollar Photo Club

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map