Határok megsértése: A kanadai kémügynökség nyomon követi a felhasználókat világszerte


Barátságosak; udvarias. Szereted a jégkorongot, a juharszirupot és a poutint. Megdöbbentően udvarias, ugye, és bár hajlandóak állni a jogaikért, inkább a szigorúan megfogalmazott leveleket részesítik előnyben, mint a közvetlen konfrontációt. De a bejelentő Edward Snowden által 2012-ben beszerzett fájlok szerint a kanadaiak nem egészen annyira ártatlanok: Kémügynökségük, a Communications Security Establishment (CSE) évek óta csendben szimatol az internetes forgalomról. Vegye le, tömlők!

Szempillantó szemek

A Canadian Broadcasting Corporation (CBC) szerint a 2012-ben egy névtelen CSE-alkalmazott által írt PowerPoint-bemutató egy „Levitation” nevű projektet ír le, amely napi 10–15 millió fájlfeltöltést és letöltést tölt be az ingyenes fájl-webhelyekről, majd ezeket a fájlokat átkombinálja. a terrorista tevékenység bármely nyomára. A bemutató vicceket tartalmaz arról, hogy a kémügynökség elárasztotta a haszontalan adatokat, például a Glee televíziós sorozat letöltését, amikor megpróbálták szimatolni a szélsőséges tevékenységeket. Még aggasztóbb, hogy a dokumentum azt állítja, hogy Kanada teljes hozzáféréssel rendelkezik 102 ingyenes fájlmegosztó webhelyhez „speciális források” útján, bár a Sendspacehez hasonló webhelyek tagadják ezt az állítást. Ron Deibert, a Toronto Egyetemen működő Citizen Lab internetbiztonsági elemző központjának igazgatója szerint: bár kissé megnyugtató, hogy a kanadai kémek „munkájukat végzik”, az a tény, hogy ezt a megfigyelést ilyen hatalmas mértékben végzik, aggasztó.

Tehát mit fedezett fel a CSE? A havonta elemzett fájlok közül csak körülbelül 350 – vagyis 0,0001 százalék – „érdekes letöltési esemény”. Miután ezeket a fájlokat azonosították, az ügynökség lekérheti a metaadatokat és felfedezheti az információkat feltöltő vagy letöltő személyek IP-címét. És a Mutant Broth – egy brit szippantási technológia – kihasználásával az egyéni keresőmotor IP-címeket használhat arra, hogy öt órás tevékenységet fedezzen fel a felhasználó számítógépén egy gyanús fájlátvitel előtt és után. Az ügynökség rámutat a túsz célok és a terrorista stratégiák megtalálásának sikereire, Deibert azonban a Levitationot „óriás röntgengépnek hívja egész digitális életünk során”.

Nem ez az első alkalom, hogy Kanadát belefogják a kezébe a kémkedéses süteményedénybe; az ország tagja az Öt Szem szövetségnek, és bár gyakran fiatal partnernek tekintik, 2013-ban a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) vett részt 20 kémcsőhely létrehozásában „kiemelt prioritású országokban”. Az elmélet szerint a Snowden utáni NSA-műveletek fokozott nyilvános ellenőrzés alatt álltak, az ügynökség a kanadai társaiknak folytatta munkáját, sőt, akár számítógépes hardver és dekódolószoftver szolgáltatására is sor került..

Hazahajtás

Persze, a Canucks könnyű célpont, de azt is érdemes megjegyezni, hogy a DEA minden autót kémkedett, amelyek az amerikai autópálya-infrastruktúrát használják. Az The Atlantic szerint a DEA adatbázist épít „a járművek valós időben történő mozgásának nyomon követésére az Egyesült Államok körül”. Az ACLU által az Információszabadság kérések révén végzett munka felfedte a program néhány belső működését – például azt, hogy minden jármű nyomon követhetők, függetlenül attól, hogy a járművezetőket gyanúsították-e valamilyen bűncselekmény miatt. Ezenkívül egy, a projektről szóló, 2010. évi e-mailben azt állították, hogy egyik fő célja az eszközök elkobzásának mértékének növelése, amely akkor következik be, amikor az autókat, pénzt és készpénzt lefoglalták a gyanúsított bűnözőktől, majd az ügynökségek céljainak finanszírozására használják fel..

És Sir Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója megjegyzi, hogy míg az Five Eyes partner Nagy-Britannia az egyik legjobb a világon az adatok nyitottvá tétele érdekében, az egyik legrosszabb az állampolgárok kémkedésében és nyomon követésében. Valójában ez volt a legrosszabb Európában az „ingyenes és nyitott webes” országok számára.

Mindent látó?

Szóval mi az elvihető itt? Először is, még az olyan „jóindulatú” országok, mint Kanada, nem mentesek az internetes kémkedés globális megszállottságától; A kanadai szipogástechnika a világ egyik legkifinomultabb technológiája. Másodszor, ez nem egy szakasz, amikor azt mondjuk, hogy bármit is tölt le, hol szörföz, vagy hogyan használja az internetet, valaki a válla fölé néz. Természetesen írhat egy szigorúan megfogalmazott levelet Stephen Harper kanadai miniszterelnöknek – vagy vághat egyenesen a hajsza felé, és ellenőrizheti, hogy az online adatvédelem teljes mértékben védett-e..

Kiemelt kép: Wikimedia Commons (a kép módosítva)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map