Mi az átlátszó proxy?

proxy-vpn-HTTPS


Az átlátszó proxy (inline proxy, elfogó proxy vagy kényszerített proxy) olyan kiszolgáló, amely a számítógép és az internet között helyezkedik el, és átirányítja a kéréseket és a válaszokat anélkül, hogy azokat módosítaná. A proxy szervert, amely módosítja a kéréseit és a válaszokat, nem átlátszó proxyként definiálják.

Az átlátszó proxy különféle okokból használható, például tartalomszűréshez az iskolákban és a könyvtárakban, és mivel nem igényel konfigurálást az ügyféloldalon, könnyen karbantartható alternatíva lehet más proxytípusok mellett..

Az olyan szoftverek, mint a Squid, meglehetősen egyszerűvé teszik az Ön által ellenőrzött ingyenes átlátszó proxy szerver beállítását. Más proxyszolgáltatásokkal vagy VPN-ekkel ellentétben az átlátszó proxy használatához nem feltétlenül kell letöltenie egy alkalmazást vagy programot. Ehelyett a hálózat konfigurációjától függ.

Internet hatékonyság gyorsítótárazás révén

Azokon a helyeken, ahol kevés az Internet sebessége, egy átlátszó proxy lehetővé teszi a korlátozott sávszélesség fokozott hatékonyságát. Különösen akkor hasznos, ha nagy embercsoport várhatóan nyitja meg ugyanazt az oldalt, például egy népszerű újság kezdőlapját vagy egy videót. A tartalmat gyorsítótárazhatja a proxy, és a gyorsítótárból kiszolgálhatja a felhasználónak, ahelyett, hogy túlterhelt kapcsolaton keresztül többször kellene letöltenie..

Egy proxy lehetővé teszi a cenzúrázást és a figyelést

Az átlátható proxyk képesek szelektíven cenzúrázni és ellenőrizni a forgalmat, bár az internetszolgáltatóknak és a hálózati rendszergazdáknak sok más módszer is van erre a célra..

Ha azonban a webhelyeddel való kapcsolat titkosítva van HTTPS-sel, vagy ha VPN-t használ, a proxy nem képes elolvasni az Önnek és az Öntől továbbított adatokat. A forgalmat nem lehet megfigyelni, és a proxy elveszíti a kért tartalom gyorsítótárazási képességét.

Mivel az átlátható proxyk létrehozása és adminisztrálása azok, akik már a hálózatért felelősek, általában nem használják a cenzúra megkerülésére. Lehetséges azonban egy ilyen proxy beállítása a tartalom feloldásához a felhasználók számára, hasonlóan a VPN futtatásához az útválasztón.

ingyenes wifi-proxyAz emberi igények gyakran ütközik a biztonsági aggályokkal. Az emberek gyakran tévednek.

Nyilvános Wi-Fi pontok Proxyk használatával hitelesítik a felhasználókat

Az átlátszó proxy segítségével szelektíven korlátozhatjuk az internethez való hozzáférést. Ezt általában a szállodákban és a nyilvános Wi-Fi-helyeken használják, ahol a felhasználókat felkérik, hogy erősítsék meg az Általános Szerződési Feltételeket, írjanak be telefonszámot, vagy adjunk hozzá további azonosító információkat, mielőtt hozzáférnének az internethez. A legtöbb ilyen Wi-Fi-pont titkosítatlan, vagy esetleg elavult technológiával van titkosítva. Amellett, hogy a proxy megfigyeli a felhasználót, annak kockázata is, hogy a közelben bárki megfigyelheti és elfoghatja a forgalmat.

Mobiltelefonján általában egy zár jelenik meg a titkosítást kínáló Wi-Fi hálózatok mellett.

Rossz megvalósítás esetén a webes forgalom gyorsítótárazása és átirányítása problémákat okozhat az internetkapcsolatokkal, különösen hitelesítés esetén, mivel a számítógép nem veszi észre, hogy nem közvetlenül a szerverrel beszél.

A proxy mindkét módon működhet

Az átlátszó proxy olykor nem csak a felhasználói oldalon fut, hanem a szerveren is. Ennek gyakran célja a webhelyek védelme a DDoS támadások ellen, vagy a szerver kapacitásának növelése, például amikor nagy fájlokat vagy videókat szolgáltat sok felhasználó számára.

A tartalomszolgáltató hálózatok egy átlátszó proxy gyorsítótárazási képességét használják a weboldal tartalmának gyorsabb kiszolgálására a felhasználók számára, a világ másolatának tárolásával. Ha videót kér egy olyan szolgáltatást használó webhelyről, akkor valószínűleg a hely közelében lévő proxy szervertől fogja kézbesíteni a videót, nem pedig az eredeti szervert..

Ez nem különösebben problémás, bár a Tartalomszolgáltatási Hálózatokat bírálták azért, hogy képesek potenciálisan kémkedni ügyfeleik felhasználóit illetően..

Hogyan lehet észlelni, ha egy proxy mögött áll?

A konfigurációtól függően egyes proxyszerverek észlelése egyszerű, bár mások rejtebbek és nehezen észlelhetők.

Az ellenőrzés egy jó módja annak, hogy megkíséreljen kapcsolatot létesíteni egy kiszolgálóval, amelyről Ön nem ismeri. Böngészője általában felismerhető hibát dob, amikor a kapcsolat meghiúsul. De ha egy proxy mögött áll, ez a hiba más lehet, vagy ehelyett átirányíthat egy keresési oldalra.

Egyes webhelyek lehetővé teszik, hogy ellenőrizze, hogy egy proxy mögött áll, vagy sem, bár változó megbízhatósággal.

Kiemelt kép: timbrk / Képek befizetése

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map