A névtelen demográfiai adatok továbbra is felhasználhatók az Ön azonosítására

Annak az embernek a profilja, akinek arca azonosítható információkat tartalmaz róla.


Ha azon kevés ember egyike vagy, aki elolvassa a szolgáltatási feltételeket, akkor a különböző társaságok adatvédelmi politikájába eltemetve lehet egy záradék, amely kimondja, hogy összegyűjthetik és eladhatják az Ön adatait harmadik felek számára..

Az adatok anonimizáltak, ám egy új tanulmány jelent meg a Természetkommunikáció megmutatja, hogy attól függően, hogy mit oszt meg, továbbra is lehetséges azonosítani téged meglepő pontossággal. A londoni Imperial College és a belga Louvaini Egyetem kutatói egy olyan gépi tanulási modellt hoztak létre, amely azonosítja az egyedeket anonimizált adatkészletekből, akár „erősen hiányos adatkészletekből” is.

Az ilyen felfedések olyan időszakban fordulnak elő, amikor egyre többen félnek attól, hogy a társaságok adataikat harmadik személyeknek adják el, és kárhozatlanul érintik a jelenleg tárolt (és megosztott) névtelen adatokat, amelyeket sok vállalat és tudományos intézmény összegyűjt és felhasznál..

Hogyan működik az adatok névtelenítése??

Hacsak nem teljesen távol van a hálózatról, rendszeresen előállít sok személyes adatot – az online vásárlásoktól és a futó útvonalaktól egészen a személyes adatokig, például az egészségügyi nyilvántartásig.

Az ilyen adatgyűjtők aranyport jelentenek azoknak a hirdetőknek, akik javítani akarják célzásukat (olvasni: Cambridge Analytica), valamint a közegészségügyi tendenciákat kereső kutatók számára, és az arcfelismerést a mesterséges intelligenciára tanítani..

Az adatok mögött meghúzódó személyek védelme érdekében az általános „legjobb gyakorlat” az volt, hogy egyértelműen azonosító információkat – például neveket, e-mail címeket, telefon- és társadalombiztosítási számokat – távolítson el..

[További adatvédelmi és biztonsági híreket szeretne? Iratkozzon fel az ExpressVPN blog hírlevelére.]

Elavult névtelenítési technikák

Az anonimizálás népszerű módszereinek sokasága változatlan maradt az 1990-es évek óta, mivel az online adatok robbantása miatt nem fogadtak el összetettebb anonimizációs technikákat..

Számos olyan eset állt elő, amely 2000-re nyúlik vissza, állítólag névtelen adatkészletekkel, amelyeket kiadtak és később újra azonosítottak.

Az újságírók 2017-ben sikeresen „azonosították a politikusokat egy anonimizált böngészési előzményekben szereplő 3 millió német állampolgár adatsorában, feltárva orvosi információjukat és szexuális preferenciáikat”.

Az új tanulmány rámutat arra a korábbi munkára is, amelyben a kutatók „egyedileg azonosíthatták az egyéneket anonimizált taxi pályákon New Yorkban, kerékpáros megosztási utakon Londonban, metróadatokat Rigában, valamint mobiltelefon- és hitelkártya-adatállományokat”.

Kevés adatpont szükséges az ön újbóli azonosításához

A tanulmány mögött álló kutatók online űrlapot készítettek, ahol kipróbálhatják azonosulásának esélyeit (csak az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság lakói számára) egy hipotetikus egészségbiztosító társaságból, mindössze három adatponttal: a nem, a születési idő és az irányítószám.

Például, ha 1990. november 12-én született amerikai férfi, és jelenleg a 02139 irányítószámmal él, van egy 54% esélye, hogy a munkáltató vagy a szomszéd azonosít téged.

De ez a százalék növekszik, ha további attribútumokat ad hozzá: A családi állapot önmagában történő hozzáadása növeli az azonosítás esélyét 99%. Egyéb jellemzők között szerepel a járművek száma, a munkaosztály (kiválasztott ipar) és a háztulajdon.

Hogyan kellene anonimizálni a vállalatainkat adatainkat?

Ebből a tanulmányból kitűnik, hogy a jelenlegi névtelenítési gyakorlatok nem védik megfelelően az emberek magánéletét, és sebezhetővé teszik őket, hogy bárki is azonosíthassa ezeket az adatokat..

Sajnos itt nincs sok az, amit az egyén megtehet – a vállalkozásokat és intézményeket kell megválasztaniuk, akik ezeket az adatokat tárolják, értékesítik és felhasználják az adatok névtelenítésének módjára. Az olyan rendeletek, mint az EU GDPR és a kaliforniai fogyasztói adatvédelmi törvény, mindkettőt előírják, hogy az összes adatkészletben szereplő egyének névtelenek legyenek és lehetetlenné váljanak az újbóli azonosításuk, de a felelős holdingtársaságok nehéznek bizonyulhatnak..

Az anonimizált adatokban az újbóli azonosítás megakadályozásának módja a differenciált adatvédelem elfogadása, amely egy matematikai modell, amely gondosan ad hozzá ellenőrzött mennyiségű véletlenszerű „zajt” az adatokhoz, mielőtt eljuttatnák őket a kiszolgálóra, és az adatok kicsit megközelítőbbek, mint pontosak. de megfelelően védi az egyén magánéletét. Az olyan vállalatok, mint az Apple és a Google, különféle adatvédelmet építettek be adatgyűjtésükbe.

Hamarosan nagy különbséget fogunk találni a különbséggel az adatvédelem mellett: ezt a következő amerikai népszámlálás során fogják használni..

Milyen lépéseket tehet magának a védelme érdekében

Tehát, ha egy vállalat kéri az engedélyt az anonimizált adatok megosztására harmadik felekkel, mit kell tennie? Fontolja meg saját adatainak névtelenítését. Nem minden vállalatnak van valójában joga a valódi születési dátumára, az Ön tényleges irányítószámára, a nemére vagy a családi állapotára, vagy akár feltétlenül a valódi nevére. Ha egy részlet nem döntő jelentőségű egy adott szolgáltatás igénybevétele szempontjából, szórjon rá néhány ellentmondást. (És ha egy egyértelműen hibásan megnevezett név jelenik meg a postaládájában, akkor pontosan tudni fogja, melyik vállalat értékesítette téged.)

Még jobb, ha csak olyan vállalkozásokkal folytat üzletet, amelyek teljesen előretekintik az általuk gyűjtött adatokat, amelyek soha nem gyűjtnek semmilyen adatot, amelyre nincs szükségük, és soha nem osztják meg vagy értékesítik személyes adatait harmadik felekkel, és amelyek anonimizálják akár az alapvető diagnosztikai adatokat is az információ súlyosan halálos (és akár engedélyezheti is, ha kíváncsi). Véletlenül tudunk legalább egyet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map