Mësoni se çfarë të copëtoni: Shredding i dokumentit parandalon vjedhjen e identitetit

Whatfarë copëtimi dokumenti duhet të bëni_ (1)


Për të copëtuar ose jo për të copëtuar. Kjo është pyetja.

Mund dikush të gërmojë legalisht nëpër plehrat tuaja duke kërkuar faturat e shijshme të kartës së kreditit, numrat e llogarisë ose numrin tuaj të sigurimeve shoqërore (SSN)? Gjykata Supreme e SHBA nënkupton që përgjigja është po. Në vendimin California vs Greenwood, ata deklaruan se “pritja e intimitetit në mbeturinat e mbetur për grumbullim në një zonë të arritshme për publikun … është e paarsyeshme”.

Me fjalë të tjera, kur hedhni diçka në plehra, është e disponueshme për këdo që është i gatshëm të anashkalojë erërat dhe tekstilet e neveritshme të kanalit tuaj apo deponisë.

Whatfarë copëtimi dokumenti duhet të bëni?

Përgjigja e lehtë – çdo gjë që ka një nënshkrim, numrin e llogarisë, numrin e sigurimeve shoqërore, ose informacion mjekësor ose ligjor (plus oferta krediti).

Përgjigja e plotë – Shikoni më poshtë.

 • Adresat etiketat nga posta junk dhe revistat
 • Faturat e ATM-së
 • Deklarata bankare
 • Kopjet e certifikatës së lindjes
 • Kontrollet e anuluara dhe pa leje
 • Faturat e kartave të kreditit dhe tarifave, kopjet e karbonit, përmbledhjet dhe faturat
 • Raporte krediti dhe histori
 • Dokumente që përmbajnë emrin e vajzës (të përdorura nga kompanitë e kartave të kreditit për arsye sigurie)
 • Dokumente që përmbajnë emra, adresa, numra telefoni ose adresa e-mail
 • Dokumente në lidhje me investimet
 • Dokumente që përmbajnë fjalëkalime ose numra PIN
 • Liçensat e shoferit ose sendet me numër të patentë shoferit
 • Kungujsh të pagave të punonjësve
 • Të dhënat e punësimit
 • Pasaportat dhe vizat e skaduara
 • Kartat e identifikimit të palamifikuar (ID të kolegjit, ID të shtetit, shënja të identitetit të punonjësve, ID ushtarake)
 • Dokumentet ligjore
 • Investimet, aksionet dhe transaksionet e pasurive
 • Artikuj me nënshkrim (qiratë, kontratat, letrat)
 • Etiketat e bagazheve
 • Regjistrime mjekësore dhe dentare
 • Gazetat me një numër të Sigurimeve Shoqërore
 • Aplikimet e aprovuara të kartës së kreditit
 • Faturat me numrat e llogarive të verifikimit
 • Kartat e raportit
 • Rishikimet ose kurrikulat vitae
 • Format e taksave
 • Transkriptet
 • Itineraret e udhetimit
 • Biletat e përdorura të linjës ajrore
 • Faturat e shërbimeve (telefon, gaz, elektrik, ujë, TV kabllor, Internet)

Si i copëtoj dokumentet?

Ka disa mënyra sesi mund të shkoni për dokumente të copëtimit.

1. Përdorni një shërbim të copëtimit të dokumenteve

E para, dhe mbase më e lehtë, është thjesht gjetja e një kompanie që do të bëjë dokumentimin e copëzimit për ju.

Në SH.B.A., OfficeMax, Office Depot dhe Staples të gjitha kryejnë shërbime për copëzimin e letrës. Kostoja është zakonisht 1 dollarë për paund, që është mjaft e lirë kur merrni parasysh sa priren të jenë dokumentet e lehta. Ndonjëherë, ju mund të gjeni kuponë që do t’ju lejojnë të bëni copëtimin e dokumenteve në këto kompani falas.

Nëse nuk mund të gjeni një OfficeMax, Office Depot ose Staples afër jush, shoqëritë e parcelave dhe postave shpesh kryejnë gjithashtu këto shërbime. FedEx, për shembull, ofron shërbime të copëtimit të dokumenteve për 1,49 dollarë për paund. UPS gjithashtu ka një shërbim shprishje në dispozicion, megjithëse çmimet nuk janë të shënuara në faqen e internetit të kompanisë së saj.

Ju gjithashtu mund të gjeni kompani në pronësi lokale dhe të pavarura që merren me copëzimin e letrës për një tarifë të vogël.

Faqet: mbrojtja e vjedhjes së identitetit

2. Blini një copëz dokumenti

Nëse planifikoni të bëni shumë dokumente që copëtojnë veten, mund të dëshironi të investoni në një copëz letre të thjeshtë për shtëpinë tuaj. Ato mund të blihen me një kosto të ulët (nën 30 dollarë për disa), por disa kushtojnë mbi 200 dollarë. Sa më i shtrenjtë copëtuesi i dokumentit, aq më shpejt shprishet dhe aq më shumë dokumente mund të trajtojë në një kohë. Disa gjithashtu vijnë me karakteristika që ju lejojnë të copëtoni llojet e veçanta të dokumenteve, ose mund të copëtoni dokumentet që janë krijuar.

3. Përdorni metodën e pulpës

Nëse dëshironi të argëtoheni pak me dokumentet tuaja, mund të përdorni metodën e pulpës. Kjo metodë përfshin derdhjen e zbardhuesve dhe ujit mbi dokumentet tuaja në një kuti plehash ose kontejneri të madh, duke lejuar që kimikatet të prishen letra, dhe pastaj t’i bashkoni ato në një paste. Kjo metodë garanton që askush nuk mund të rindërtojë dokumentet tuaja të ndjeshme, dhe ju ende mund të hidhni përzierjen që rezulton në plehra.

Sigurisht, gjithmonë mund të jesh miqësor me mjedisin dhe t’i ktheje ato letra të vjetra në karburant për të ngrohur shtëpinë tuaj.

4. Djeg në vend që të përdorni copëtimin e dokumentit

Kjo është një metodë që ne nuk e rekomandojmë. Djegia e plehrave është një opsion, por do t’ju duhet të kontrolloni ligjet tuaja lokale. NUK digjni letrën në një fireplace shtëpie, sobë ose furrë druri. Dokumentet shpesh përmbajnë kimikate që mund të dërgojnë tymet toksike.

A funksionon vërtet copëtimi i dokumenteve?

Shredding i dokumenteve është një mënyrë krejtësisht e sigurt dhe e lehtë për të siguruar që dokumentet tuaja të ndjeshme nuk mund të përdoren për vjedhje identiteti. Sidoqoftë, do të dëshironi të siguroheni që po i copëtoni dokumentet si duhet. Dokumentet e copëzuara në mënyrë jo të duhur janë të lehta për t’u bashkuar. Në vend që të përdorni gërshërë për të prerë dokumentet tuaja, për shembull, përdorni metodat që përmendëm më lart për të siguruar që informacioni juaj është i sigurt.

Vjedhja e identitetit është zakonisht një krim i lehtësisë; hajdutët do të shmangin çdo vjedhje që kërkon shumë përpjekje. Dokumentet e copëtuar siç duhet janë të vështira për t’u bashkuar dhe do të jenë një objektiv i pamundur për hajdutët e identitetit.

Ju gjithashtu mund të dëshironi Mbrojtjen e vjedhjeve të intentitetit Informatat e kontaktit për zyrat e kreditit – Experian, Equifax, TransUnionIndence Mbrojtja vjedhjePost Junk Mail dhe TelemarketingIn Mbrojtja e vjedhjes së sekretit “Smishing” Scam Audio SampleIdentity Theft MbrojtjaBen Bernanke – Identiteti Vjedhja Victim

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map