Farë është Microsoft Hyper-V?

Isfarë është Microsoft Hyper V


Që kur u lëshua Microsoft Hyper-V në Windows Server 2008, ky hiper këshilltar ka qenë një nga opsionet më të njohura të virtualizimit në treg. Me Microsoft Hyper-V ju mund të krijoni dhe drejtoni makina virtuale pa ruajtur një pajisje fizike.

Rritja e mjediseve të punës të virtualizuara ka çuar në një përdorim të shtuar të Microsoft Hyper-V dhe mjeteve të monitorimit të performancës për të ndihmuar në menaxhimin e burimeve abstrakte. Në këtë artikull, ne do të shikojmë se çfarë është Microsoft Hyper-V.

Farë është Hyper-V? (Dhe për çfarë përdoret?)

Menaxher i Microsoft Hyper-V

Microsoft Hyper-V është një lloj hipervice. Një hipervice është një program i përdorur për të pritur shumë makina virtuale në një copë të vetëm të pajisjeve. Do makinë virtuale ka aplikacionet dhe programet e veta të ndara nga pajisja themelore. Hyper-V është një, nëse jo, hiper këshilluesi më i famshëm në botë.

Hypervisors si Hyper-V përdoren për shumë arsye të ndryshme në varësi të mjedisit në të cilin janë vendosur. Në përgjithësi, Hyper-V ndihmon administratorët e rrjetit të krijojnë një mjedis informatikë të virtualizuar në një format që është i lehtë për tu menaxhuar. Nga një pjesë e pajisjeve një administrator mund të menaxhojë një sërë makinash virtuale pa pasur nevojë të ndryshojë kompjuterë.

Hyper-V mund të përdoret për qëllime të ndryshme, por më së shpeshti përdoret për të krijuar ambiente private me re. Ju vendosni Hyper-V në serverë për të prodhuar burime virtuale për përdoruesit tuaj.

Pse është e rëndësishme Microsoft Hyper-V?

Microsoft Hyper-V është i rëndësishëm sepse lejon përdoruesit të kapërcejnë përtej kufizimeve të pajisjeve fizike. Menaxhimi i pajisjeve fizike është tepër komplekse për organizatat më të mëdha, të cilët duhet të menaxhojnë shpesh harduerët disparate dhe të vjetëruar. Menaxhimi i këtyre pajisjeve nuk është vetëm kohë për administratorët, por edhe shumë i kushtueshëm.

Blerja e pajisjeve të reja shtohet shumë shpejt, veçanërisht kur merrni parasysh sasinë e hapësirës shtesë të zyrave të nevojshme për t’iu përshtatur këtyre pajisjeve. Ndërmarrjet kanë filluar të përpiqen të zvogëlojnë kostot dhe të menaxhojnë pajisjet në mënyrë më efikase. Në të njëjtën kohë, pajisjet moderne kanë ruajtjen, CPU-në dhe RAM-in që të jenë në gjendje të mbajnë një shumëllojshmëri të operacioneve virtuale nga një vend duke e bërë këtë edhe më efektive.

Cilat janë kërkesat minimale të Microsoft Hyper-V?

 • Windows Server 2008
 • Windows 8
 • RAM 4 GB
 • CPU

Si të instaloni Hyper-V në Windows 10

Nëse i keni të katër kërkesat e mbuluara, atëherë mund të instaloni Hyper-V. Këto udhëzime tregojnë strukturën e menusë për kompjuterët HP, kompjuteri juaj mund të ketë një menu të ndryshme. Gjëja e parë që duhet të bëni është të ndizni mbështetjen e virtualizimit të harduerit duke shkuar te kompjuteri Cilësimet e BIOS-it, kërcitje siguri > Siguria e sistemit dhe vendosjen Teknologjia e Virtualizimit (VTx) enabled. Kjo është treguar në imazhin më poshtë:

Imazhi Hyper V 1

1. Ruani këto cilësime dhe ngrini kompjuterin. Pasi kompjuteri të ketë mbaruar ngarkimin, shkoni te Taskbar dhe klikoni në ikonën Kërko.

2. Në fushën e kërkimit shkruani sa vijon:

Aktivizoni ose çaktivizoni veçoritë e dritareve

3. Sapo të shfaqet opsioni Ndizet ose çaktivizoni tiparet Turn windows, klikoni mbi të. Ju duhet të shihni ekranin e mëposhtëm:

Imazhi Hyper v 2

4. Aktivizo Hiper-V duke zgjedhur shenjën e kontrollit. Ju lutemi vini re, nëse nuk e keni aktivizuar Hyper-V, duhet të rindizni kompjuterin për ndryshimet në fuqi.

5. Sapo të aktivizohet Hyper-V kthehuni te Kërko ikonë dhe shkruani si vijon:

Menaxher Hyper-V

6. Tani klikoni Menaxher Hyper-V.

7. Në Menaxher Hyper-V lloj Hiper-V dhe hapni Menaxher Virtual Switch (e vendosur në veprimet panel). Menaxher Virtual Switch është treguar në imazhin më poshtë:

Imazhi Hyper v 3

8. Klikoni tjetër Krijo Switch Virtual (sigurohu i jashtëm theksohet).

Si të përdorni Hyper-V: Rrjetëzimi, Krijimi dhe Drejtimi i një Makinerie Virtuale

Para se të krijoni një makinë virtuale, është e nevojshme të vendosni rrjetëzim. Pa rrjetëzim Hyper-V nuk do të jetë në gjendje të lidheni me rrjetin. Te filloj:

 1. Hape Menaxher Hyper-V dhe klikoni në emrin e kompjuterit tuaj lokal për të parë opsionet e rrjetit.
 2. Hape Menaxher Virtual Switch dhe zgjidh i jashtëm.
 3. Shtypni Krijo Switch Virtual buton.
 4. Cakto një emër në kaloni virtual dhe kliko Ne rregull.
 5. Verifikoni që lidhja e rrjetit të jashtëm është kontrolluar dhe lidhur me rrjetin e saktë.

Pasi të bëhet kjo, ju jeni gati të filloni të krijoni makinën tuaj të parë virtuale.

Si të krijoni dhe drejtoni një makinë virtuale

Një nga gjërat e para që do të doni të bëni pasi të instalohet Hyper-V është krijimi i një makinerie virtuale.

1. Për të filluar, shkoni në panelin e Veprimeve dhe klikoni I ri > Makine virtuale.

hiper v imazhi 4

2. Të Magjistar i ri i makinave virtuale do të hapet. Këtu mund të caktoni një emër në makinën tuaj virtuale dhe të filloni ta konfiguroni atë.

3. Pasi një Konfiguro rrjetëzimin ekrani shfaqet, zgjidhni çelësin virtual që sapo keni krijuar. Në këtë pikë, ju mund të përdorni një skedar ISO për të siguruar skedarët e instalimit të sistemit tuaj operativ (Hyper-V do ta vendosë këtë në diskun virtual të diskut. Hyper-V do të instalojë skedarët pasi të keni boot kompjuterin tuaj).

4. Pas përfundimit të Magjistar i ri i makinave virtuale makina juaj e re virtuale do të shfaqet në Menaxher Hyper-V listë. Për të ngritur makinën lart, klikoni mbi të dhe shtypni veprim > fillim në shiritin anësor të djathtë.

5. Tani klikoni me të djathtën në makinën virtuale dhe shtypni Connect button. Makina virtuale do të hapet më pas në një dritare të re. Pastaj do të shihni opsione në ekran që do t’ju drejtojnë gjatë procesit të instalimit të makinës së re virtuale.

6. Instaloni OS dhe kthehuni përsëri te Menaxher Hyper-V.

7. Zgjidhni veprim > Vendosni pajisjet e konfigurimit të shërbimeve të integrimit.

8. Tani shkoni te Menaxher i Dosjeve të Windows dhe instaloni shërbimet e integrimit me diskun virtual për të përfunduar. Tani jeni gati për të përdorur makinën virtuale.

9. Sapo të keni përfunduar përdorimin e tij, fikeni atë përmes Menaxher Hyper-V.

Shtë e rëndësishme të theksohet se mbyllja e dritares do ta lërë makinën virtuale të funksionojë në sfond (dhe sapping burimet e sistemit). Mbyllja e makinave virtuale përmes Menaxher Hyper-V është mënyra e duhur për të shkuar.

Si të mësoni Hyper-V (Burimet kryesore)

Ndërsa Hyper-V është i thjeshtë, ende ka një sasi të konsiderueshme për të mësuar mbi bazat. Konfigurimi dhe administrimi i Hyper-V kërkon një periudhë studimi të përkushtuar. Ju do të duhet të mësoni të dy teorinë prapa Hyper-V, si dhe të dini se si ta bëni atë të funksionojë në një mjedis të rrjetit të drejtpërdrejtë. Kjo është thënë më lehtë sesa bëhet. Për fat të mirë, ka një numër burimesh që mund të përdorni për të mësuar më shumë rreth kësaj teknologjie.

Në këtë pjesë do të shohim disa nga burimet kryesore që mund të përdorni për të arritur të kontrolloni me Hyper-V:

1. Hyper-V për Noobs të plotë (Kursi Udemy)

Hyper-V për Noobs Complete është një kurs Hyper-V në Udemy që është krijuar për fillestarët absolut. Kursi kërkon vetëm një orë për të përfunduar dhe mëson bazat teorike dhe praktike të mjetit. Kursi drejtohet nga Pablo Mendoza, një inxhinier në Udemy dhe një profesionist i certifikuar nga Microsoft. Kursi është i ndarë në pesë ligjërata për virtualizimin, katër leksione për Hyper-V, tetë leksione për Makinën Virtuale dhe Shërbime të Integrimit, dhe dy ligjërata në përfundim.

2. përvoja e shpejtë

techtipsfromwill është një kanal në YouTube që ofron trajnim falas në internet të Certifikimit të Microsoft. Kanali përfshin një sërë mësimesh video për Microsoft Hyper-V. Mësimet e përfshira në kanal përfshijnë:

 • Një hyrje për Hyper-V
 • Instalimi i rolit Hyper-V
 • Instalimi i veçorisë Hyper-V të klientit në Windows 8 dhe 8.1
 • Krijimi i një makinerie virtuale në Hyper-V
 • Instalimi i një sistemi operativ mbi një makinë virtuale në Hyper-V
 • Instalimi i Shërbimeve të Integrimit të Vizitorëve

Këto janë një burim i shkëlqyeshëm falas për ndërtimin e njohurive të fillestarëve në copëza me madhësi kafshimi.

3. Virtualizimi i Serverit Microsoft: Hyper-V

Virtualizimi i Serverit Microsoft Ed Liberman: Hyper-V është një kurs katër-pjesësh që përshkruan mënyrën e përdorimit të Hyper-V dhe Menaxherit të Makinerisë Virtuale të Qendrës së Sistemeve (VMM). Kursi përfshin një hyrje në virtualizimin e Microsoft-it, menaxhimin e virtualizimit, instalimin e rolit Hyper-V në Windows Server 2008 R2 dhe punën me disqe virtuale dhe makina virtuale. Kursi është shumë i rishikuar dhe i arritshëm për ata të rinj të Hyper-V. Sidoqoftë, për të hyrë në kurs duhet të regjistroheni te Pluralsight.

4. Virtualizimi i serverit me Windows Server Hyper-V dhe Center Center

Virtualizimi i serverit me Windows Server Hyper-V dhe System Center është një kurs i avancuar i krijuar posaçërisht për të provuar aftësinë tuaj për të vendosur dhe menaxhuar Hyper-V dhe System Center. Seksionet nga kursi përfshijnë instalimin dhe konfigurimin e rolit të serverit Hyper-V, krijimin dhe menaxhimin e hard diskeve dhe makinave virtuale, konfigurimin e rrjeteve të makinave virtuale, lëvizjen e makinerive virtuale dhe grupimin e humbjeve me Hyper-V.

Shtë e rëndësishme të theksohet se kjo lëndë po pensionohet më 30 prill 2019, përpara të gjithë Akademisë Virtuale të Microsoft-it e cila po mbyllet më vonë këtë vit.

5. Kursi Cognixia i Microsoft Hyper-V

Kursi i Cognixia për trainimin e Microsoft Hyper-V përfshin 32 orë trainim për administratorët e rrjetit se si të përdorni Hyper-V, me një program mësimor që mbulon gjithçka që ju duhet të dini.

Në kurs do të mësoni për instalimin dhe konfigurimin e rolit të serverit Hyper-V, krijimin dhe konfigurimin e rrjeteve virtuale të makinerive, lëvizjen e makinerive virtuale, kopje Hyper-V dhe grumbullimin e dështimeve me Hyper-V.

6. Tutoriale për Hyper-V (Tutoriale iT)

Nëse preferoni një qasje të bazuar në mësime për të mësuarin, atëherë Tutorials iT Tutorials Hyper-V Tutorials janë një burim i mirë për të plotësuar njohuritë tuaja. Këto mësime të Hyper-V prezantojnë tiparet themelore dhe kërkesat e Hyper-V para se të futni në çështje më specifike, siç është mundësimi i Hyper-V në Windows Server 2016, fshirja e pamjeve nga kopjet rezervë Hyper-V dhe menaxhimi i Hyper-V Server në një grup pune fushë.

Konkurrenca e Hyper-V

Shumica e konkurrencës së Hyper-V janë hipervisorët e tipit 1. Hypervisors Type-1 janë hipervisorë që drejtohen direkt në pajisjen e sistemit. Shembuj të hipervisorëve të tipit 1 janë VMware, Xen / XenServer, dhe KVM (Makinë Virtuale Kernel).

Më rrallë, Hyper-V është krahasuar me hipervisorët e tipit 2, hipervisorët që funksionojnë në nivelin e aplikimit. Shembuj të hipervisorëve të tipit 2 përfshijnë VirtualBox, bashkim, QEMU, dhe Desktop i paraleleve.

Cili hypervisor ka të drejtë për ju varet nga nevojat tuaja. Natyrisht, Hyper-V është një zgjedhje e mirë për përdoruesit e rinj dhe ndërmarrjet që drejtojnë gjithçka në pajisjet e Microsoft. Sidoqoftë, barazimi më i madh i Hyper-V është se është i lehtë për t’u përdorur.

Në krahasim me ESXi, Hyper-V është shumë më intuitive dhe e thjeshtë për tu përvetësuar, megjithëse XenServer mund të jetë një zgjedhje më e mirë nëse po kërkoni të përdorni një ndërfaqe të linjës së komandës për të menaxhuar makinat tuaja virtuale.

Sidoqoftë, aty ku Hyper-V bie prapa është me mbështetje të palëve të treta. Aplikimet e palëve të treta lënë shumë për të dëshiruar kur krahasohen me VMware vSphere. Përveç kësaj, atje

nuk është tolerancë faji ose menaxhim i shpërndarë i energjisë për të folur.

Për sa i përket çmimit, të tre grumbullohen si më poshtë:

Shitësi Hypervisor
Microsoft Hyper-VFalas ose 1.999 dollarë (1,540 £) për Windows Server 2008 Edition Standard me Hyper-V
VMWare3,624 dollarë (2,792) Komplet i përshpejtimit të fondacionit ose 4,620 dollarë (3.560 £) licencë për Edicionin e Fondacionit
XenServer763 dollarë (588) për fole, 1.525 dollarë (1,175 £) për fole
KVMfalas

Monitorimi Hyper-V

Menaxheri i Virtualizimit të SolarWinds

Një pjesë e sfidave që vijnë me Hyper-V është monitorimi i makinave virtuale. Për dallim nga nyjet që mund të prekni dhe shikoni në rrjetin tuaj, makinat virtuale janë të paprekshme. Si burime abstrakte ju duhet të përdorni mjete shtesë për të monitoruar në mënyrë efektive performancën e tyre (veçanërisht nëse përdorni shumë makina të ndryshme virtuale). Task Manager i një makinerie virtuale nuk është një tregues i besueshëm i performancës.

Disa nga mjetet më të mira të monitorimit Hyper-V janë:

 • Menaxheri i Virtualizimit të SolarWinds
 • Monitorimi i Rrjetit PRTG
 • WhatsUp ari

Megjithëse secili prej këtyre programeve është i ndryshëm, secili prej tyre ka pultë të performancës që tregojnë matje të makinës virtuale. në Menaxheri i Virtualizimit të SolarWinds mund të shikoni gjendjen shëndetësore të burimeve të Hyper-V me ikona paralajmëruese nëse ka një problem. Alertet gjithashtu mund të konfigurohen që t’ju njoftojnë me një mesazh paralajmërues nëse ka ndonjë problem siç është përdorimi i lartë i CPU.

Monitorimi i Rrjetit PRTG dhe WhatsUp ari punojnë shumë njësoj, me pultet e tyre dhe njoftimet për monitorimin e makinave virtuale. megjithatë, WhatsUp ari është veçanërisht e dobishme sepse ofron një harta e rrjetit tipar.

Harta tregon infrastrukturë të ndryshme fizike dhe virtuale brenda rrjetit tuaj dhe si topologjia lidhet së bashku. Kjo është e dobishme sepse mund të shihni statusin në kohë reale të ushtrive, të ftuarve dhe grupimeve.

Përdorimi i një mjeti të monitorimit Hyper-V gjithashtu mund të ndihmojë kur bëhet fjalë për drejtimin e diagnostikimit dhe zgjidhjes së problemeve. Zgjidhja e problemeve për çështje si shishet e virtualizimit ose përdorim i lartë i CPU-së është shumë më e lehtë kur keni informacion mbështetës. Përpjekja për të monitoruar burimet Hyper-V pa ndihmën e njërit prej këtyre mjeteve është në mënyrë eksponenciale më e vështirë.

Problemet Hyper-V për të parë vëmendjen

Megjithëse Hyper-V është jashtëzakonisht i dobishëm, ai ende ka një numër çështjesh të zakonshme për të cilat duhet të keni kujdes. Shumë nga këto kritika vlejnë edhe për zgjidhje të tjera të virtualizimit, por në veçanti pronarët e Hyper-V duhet të jenë të vetëdijshëm për:

Makina virtuale të ngadalta

Makinat virtuale virtuale mund të funksionojnë mirë, pastaj tjetra ato ngadalësohen në një zvarritje. Nuk ka asgjë më zhgënjyese sesa të përpiqesh të përdorësh një makinë virtuale që kërkon përgjithmonë për tu ngarkuar. Në përgjithësi, shpejtësitë e ngadalta mund t’i atribuohen burimeve të harduerit. Nëse nuk ka burime të mjaftueshme harduerike për të mbështetur hypervisor, atëherë koha e ngadaltë e ngarkesës është e pashmangshme.

Për të zvogëluar rrezikun e performancës së dobët të harduerit ka një numër gjërash që mund të bëni:

 • Mos i ruani skedarët virtualë Hyper-V në disqet e njëjta që përdor OS – këto disqe të sistemit arrihen vazhdimisht kështu që nëse vendosni skedarë virtualë Hyper-V këtu do të rritni kohën e pritjes.
 • Përdorni monitorimin e rrjetit për të rishikuar performancën e harduerit – monitorimi i performancës së makinave virtuale dhe pajisjeve fizike ju lejon të dini nëse ka ndonjë problem herët, në mënyrë që ta rregulloni atë.

Mbushja e hapësirës së ruajtjes

Për Hyper-V, hapësira e ruajtjes fizike është një mall me vlerë. Drejtimi i ulët i hapësirës së ruajtjes fizike ndikon shumë në cilësinë e përvojës në makinat tuaja virtuale. Menaxhimi i hapësirës së ruajtjes në mënyrë të vazhdueshme është thelbësore për të siguruar që ekzistojnë burimet në dispozicion për të mbajtur makina virtuale.

Për të eleminuar këtë çështje mund të përdorni disqe me zgjerim dinamik të ngurtë. Këto janë skedarë që veprojnë si disqe abstrakte fizike. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që sa herë që fshini një makinë virtuale fshini manualisht edhe diskun e ngurtë virtual. Kjo do të sigurohet që nuk keni ndonjë makinë të vdekur virtuale që konsumon deponimin tuaj.

Kopjimi i ngadalshëm i skedarëve dhe transferimet e skedarëve

Nuk është e pazakontë që transferimet e skedarëve Hyper-V të përjetojnë ngadalësi të jashtëzakonshme. Problemi mund të shkaktohet nga ndonjë gjë nga goditja e ruajtjes deri tek grindja e burimeve. Në përgjithësi, ngadalësia shkaktohet sepse një copë toke mungon ose VMQ duhet të çaktivizohet. Disaktivizimi i VMQ mund të jetë i ndërlikuar sepse shumë shitës automatikisht riaktivizojnë VMQ pasi të jenë azhurnuar drejtuesit.

Isfarë është Hyper-V: Një ofrues kryesor i makinave virtuale

Si një nga hipervisorët kryesorë, nuk është thjesht e dobishme të njiheni por me rëndësi jetike nëse kërkoni të përfshini shërbime virtuale. Nëse jeni i ri për shërbimet e virtualizuara, atëherë thjeshtësia e Hyper-V Manager dhe krijimi i makinave virtuale do t’ju ndihmojë të merrni hapat e parë. Megjithëse ka konkurrentë të fortë si VMware dhe XenServer për të zgjedhur, Hyper-V është një zgjedhje e natyrshme për mjediset Windows..

Sidoqoftë, nëse keni ndërmend të vendosni Hyper-V, është shumë e këshillueshme që të përdorni një mjet monitorimi Hyper-V për të menaxhuar performancën e makinave virtuale. Duke qenë proaktive dhe duke monitoruar makinat virtuale nga afër, mund të siguroheni që organizata juaj të marrë shërbimin më të mirë.

Ju gjithashtu do të eliminoni bezdi dhe komplikimet që vijnë me përpjekjen për të monitoruar makinat virtuale me dorë. Investimi në një zgjidhje monitorimi Hyper-V do t’ju japë mundësinë për të mbajtur burimet tuaja virtuale aq të sigurta sa pajisjet tuaja fizike.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map