Krahasuar Nagios vs Zabbix – Cili është më mirë për monitorimin e rrjetit?

Fotografi Nagios vs Zabbix


Kur është fjala për monitorimi i rrjetit ka mjaft mjete që ofrojnë një përvojë të shkëlqyer monitorimi. Sidoqoftë, disa përplasje fitojnë sa më shumë vëmendje Nagios vs Zabbix. Të dy zgjidhjet janë vendosur nga organizatat për të monitoruar rrjetet e ndërmarrjeve të mëdha. Në këtë artikull, ne do të krahasojmë Nagios Core dhe Zabbix sepse janë të dy me burim të hapur dhe janë në dispozicion falas (në vend se Nagios XI i cili është një produkt i paguar).

Ndërsa monitoruesit e rrjetit u ofrojnë përdoruesve ekuilibrin e përsosur të thjeshtësisë dhe thellësisë. Të qenit në gjendje të monitoroni rrjetin tuaj, gjithçka varet nga perspektiva juaj. Në përgjithësi, të dy programet ofrojnë një pamje të plotë të rrjetit të lidhur. Cilësia e këtyre dy produkteve e bën shumë të vështirë zgjedhjen e cila është më e mira, por ne kemi kaluar procesin e prishjes së secilit produkt bazuar në veçoritë kryesore.

Ne do të shqyrtojmë tiparet kryesore si p.sh. dashboards, configurability, alarme, protokoll mbështetje, autodiscovery, dhe plugins. Qëllimi është të hedhim një vështrim të plotë në atë që secili produkt ka për të ofruar dhe i cili jep një përvojë më të mirë monitorimi të përgjithshme. Më poshtë është një përmbledhje e shkurtër e mënyrës se si grumbullohen këto dy produkte:

KategoriaNagios CoreZabbixWinner
Paneli dhe Ndërfaqja e PërdoruesitPaneli me cilësi të lartë.

Pulti i Nagios Core ofron informacione themelore siç janë statusi i pajisjeve, por ai nuk ofron të njëjtin nivel të qartësisë dhe cilësisë së ekranit si Zabbix.

Paneli me cilësi të lartë.

Zabbix ka avantazhin bazuar në vlerën e tij të prodhimit. Pulti i Zabbix mund të personalizohet dhe ofron një përvojë më të pastër sesa Nagios Core.

Zabbix
konfiguracionNagios detyron përdoruesin të hyjë në konfigurime si skedarë teksti.Konfigurimi është një tjetër veçori që mbështetet shumë drejt Zabbix.

Zabbix ju lejon të ndryshoni konfigurimin tuaj përmes një ndërfaqe të bazuar në ueb.

Zabbix (bazuar në komoditetin dhe lehtësinë e përdorimit)
vizualizimiNagios Core nuk ofron grafikë si parazgjedhje. Sidoqoftë, nëse shkarkoni plugin NagVis, atëherë mund të monitoroni rrjetin tuaj përmes përdorimit të grafikëve.Zabbix ka grafikët e vet të primit në dispozicion jashtë kutisë.Zabbix (bazuar në lehtësi)
Ndërfaqja në internetKa ndërfaqen e vet të bazuar në internet.

I përshtatshëm për t’u vendosur, por bashkëveprimi juaj me Nagios Core është mjaft i kufizuar. Për shembull, ju mund të bëni bazat si të shikoni shëndetin e rrjetit dhe të gjeneroni raporte, por nuk mund të bëni shumë më tepër. Ndërfaqja e përdoruesit është gjithashtu e vjetëruar në mënyrë të konsiderueshme.

Ka ndërfaqen e vet të bazuar në internet.

Përshtatshëm për t’u vendosur. Zabbix ju lejon të konfiguroni mjedisin tuaj të monitorimit përmes përdorimit të një ndërfaqeje moderne të përdoruesit.

Zabbix
AutodiscoveryNë pamundësi për të ekzekutuar automatizimin e paracaktuar.

Sidoqoftë, me shtojcën NagiosQL, mund të ekzekutoni autodiscovery për të gjetur pajisje të lidhura. Kjo është njëra prej zonave të pakta ku Nagios Core ka një avantazh të veçantë ndaj Zabbix.

Në pamundësi për të ekzekutuar automatizimin e paracaktuar.Nagios Core
Mbështetje e ProtokollitOfron mbështetje për HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH dhe MySQL.Ofron mbështetje për HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH dhe MySQL.Krahasohet në mënyrë të barabartë
Alertet dhe njoftimetAlertet dhe njoftimet ofrohen jashtë kutisë.

Ju mund të vendosni të merrni njoftime përmes postës elektronike dhe SMS. Nagios Core ofron nivele të shumta alarmi por thjesht nuk përputhet me personalizimin e Zabbix.

Alertet dhe njoftimet ofrohen jashtë kutisë.

Ju mund të vendosni të merrni njoftime përmes postës elektronike dhe SMS. Zabbix gjithashtu ju lejon të rregulloni mesazhet dhe të përcaktoni një zinxhir përshkallëzimi.

Zabbix
Modelet e MonitorimitjoZabbix ofron shabllone për FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP dhe Telnet.Zabbix
pluginsNagios Core ofron një gamë të gjerë plugins shtesë.joNagios Core
Community67,000 anëtarë80,000 anëtarëZabbix
çmimfalas

Nagios Core ka avantazhin e të vepruarit si një gur në këmbë në Nagios XI. Kjo i lejon përdoruesit të përmirësojnë nevojat e tyre.

falasNagios Core

Paneli dhe Ndërfaqja e Përdoruesit

Pamja e ekranit Nagios Core

Krahasimi i parë që do të shohim midis këtyre dy produkteve është ndërfaqet e përdoruesve të tyre. Në mënyrë thelbësore kjo do të thotë pult. Në të dy programet, pulti do të jetë aty ku e kaloni pjesën më të madhe të kohës, kështu që është e rëndësishme që të keni mundësinë të monitoroni në mënyrë të efektshme rrjetin tuaj. Nagios Core ofron një përvojë të përdoruesit që i mban gjërat e thjeshta. Ekziston një ekran vizual i shëndetit të infrastrukturës dhe ekraneve të ndryshme të koduar me ngjyra për të treguar se sa mirë funksionon rrjeti juaj.

Shërbimet dhe pajisjet kategorizohen me një larmi statusesh siç janë: Ne rregull, paralajmërim, i panjohur, kritik dhe pritje. Kjo ju siguron gjithçka që ju nevojitet për të monitoruar një rrjet të ndërmarrjeve të shkallës. Një pemë lundrimi tregohet në anën e majtë të faqes në mënyrë që të mund të shihni lehtësisht se ku ndodhen faqet kryesore si tendencat, njoftimet dhe njoftimet.
Pamja e ekranit Zabbix

Ne anen tjeter, Zabbix-së pulti mban një pamje shumë të lartë. Ndërfaqja e përdoruesit është e freskët dhe ekranet e koduar me ngjyra dalin nga ekrani i përcaktuar mirë. Zabbix pulti është plotësisht i personalizueshëm. Ndërsa ju mund të keni nevojë për disa njohuri për kodimin për të përfituar sa më shumë nga dizajni i tij, ju ofron një përvojë më të personalizuar sesa Nagios Core. Për shembull, mund të keni tabela që detajojnë statuset e hostit dhe të sistemit në faqen e parë, në mënyrë që të dini menjëherë nëse ka ndonjë problem.

Për sa i përket përvojës së përgjithshme të përdoruesit, përdorshmërisë dhe dizajnit, Zabbix ka një avantazh të veçantë. Përzierja e modernitetit dhe një dizajn i përshtatshëm bën që një përvojë monitorimi vërtet e personalizuar. Derisa Nagios Core sigurisht që ka themelet që ju të monitoroni rrjetin tuaj thjesht nuk është aq i kënaqshëm për t’u përdorur.

konfiguracion

Konfigurimi është një fushë që do të dalë shumë në këtë diskutim sepse është kaq e rëndësishme për të strukturuar përvojën e monitorimit. Zabbix ka një avantazh masiv në këtë drejtim sepse mundeni ndryshoni konfigurimin përmes ndërfaqes me bazë në internet. Një nga çështjet kryesore me të Nagios Core është që të gjitha konfigurimet duhet të futen si skedarë teksti. Në vend që të bashkëveprojë me ndërfaqen e përdoruesit, përdoruesi duhet të krijojë skedarë teksti.

Rezultati është konfigurimi që nuk është i përshtatshëm për t’u vendosur. Zabbix merr nyjen në këtë zonë bazuar në sa e lehtë është të krijosh konfigurime. Ndërsa konfigurimet e bazuara në skedarë teksti nuk janë fundi i përdoruesve të rinj në botë do të ishin shumë më të rehatshëm duke bashkëvepruar me Zabbix-së GUI.

vizualizimi

Një nga karakteristikat që të gjitha mjetet më të mira të monitorimit të rrjetit kanë të përbashkët është vizualizimi. Programet që shfaqin të dhënat e rrjetit tuaj në grafikët dhe grafikët që janë lehtë për t’u lexuar janë padyshim më të njohurat. Të jesh në gjendje t’i referohesh një grafiku për të parë trendet në rrjetin tënd është i rëndësishëm për të kuptuar se çfarë po ndodh nën kapuç. Nga dy produktet, vetëm Zabbix vjen i pajisur me grafikë jashtë kutisë.

Në rregull për të parë grafikët në Nagios Core duhet të përdorni plugin NagVis. Ky nuk është një proces i vështirë por mungesa e kësaj karakteristike është padyshim një mundësi e humbur. Zabbix-së vizualizimi është qartë më i miri nga të dy. Pasi të keni ngritur një grafik në Zabbix dizajni qëndron pothuajse në çdo produkt tjetër të monitorimit të rrjetit për të cilin mund të mendoni, duke e bërë atë zgjedhjen tonë numër një këtu.

Ndërfaqja në internet

të dy Nagios dhe Zabbix keni një ndërfaqe të përdorur në internet por kjo është një zonë ku Zabbix ka një avantazh të qartë. Nagios Core ju ofron një ndërfaqe themelore të përdoruesit, por përveç përvojës së vjetëruar në internet që mundeni shikoni vetëm shëndetin e rrjetit dhe gjeneroni raporte. Ndërsa kjo është e mjaftueshme për shumicën e përdoruesve, nuk ju lejon të krijoni ndonjë konfigurim të personalizuar. Zabbix mund të konfigurohet sipas kërkesave tuaja si parazgjedhje ndërsa me Nagios duhet të konfiguroni me skedarë teksti ose të vendosni shtojca shtesë.

Nëse jeni duke kërkuar për një platformë që është e lehtë për t’u vendosur dhe e arritshme në internet, atëherë Zabbix duhet të jetë zgjedhja juaj. Nagios Core ofron një GUI në internet që ndihet dhjetë vjet nga data. Derisa Nagios Core dizajni akoma merr punën e bërë Zabbix-së konfigurimi dhe ndërfaqja e dobët e internetit e bëjnë atë shumë më të aftë në trajtimin e ngarkesave të mëdha të ndërmarrjeve.

Autodiscovery

Fotografi NagiosQL

Teknikisht as Nagios Core ose Zabbix mund të kryejë autodiscovery si parazgjedhje, megjithatë, me ndihmën e një shtojce të quajtur NagiosQL ju mund të gjeni autodiscover pajisje në të gjithë rrjetin tuaj. Kjo do të thotë që kur të filloni Nagios do të fillojë të kërkojë pajisje automatikisht. Me fjalë të tjera, nuk do të duhet t’i shtoni ato me dorë. në Zabbix do të duhet të kaloni kohë duke e bërë këtë me dorë.

Duke vizituar Nagios faqen e këmbimit ju mund ta aktivizoni atë NagiosQL plugin. Kjo është një veçori ku Nagios Core ka një avantazh masiv ndaj Zabbix. Mundësia për të shtuar pajisje në rrjetin tuaj pa pasur nevojë të konfiguroni manualisht gjithçka ju kursen shumë kohë dhe përpjekje përpara se të filloni monitorimin e rrjetit tuaj.

Mbështetje e Protokollit

Një pjesë e madhe e aftësisë së monitorimit të sistemeve është e lidhur me përdorimin e saj të protokolleve. Pa protokollet e duhura, dukshmëria juaj në një rrjet është rreptësisht e kufizuar. Për fat të mirë të dy Zabbix dhe Nagios keni një gamë të mirë të protokolleve që ju të punoni. Të dy produktet mbështetje HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH, dhe MySQL. Në lidhje me mbështetjen e protokollit, Nagios Bërthamë dhe Zabbix përputhen në mënyrë të barabartë.

Alertet dhe njoftimet

Alertet dhe njoftimet janë bërë një nga aspektet më të rëndësishme të monitorimit të rrjetit. Monitorimi manual është me defekt të thellë dhe madje sikur të ishit në tryezën tuaj 24 orë në ditë, nuk do të mund të vini re çdo ngjarje të vogël që zhvillohet në rrjetin tuaj. Alertet ju lejojnë të mbështeteni në sistemin tuaj të monitorimit të rrjetit për të shënuar aktivitetin problematik që ju të zgjidhni.

të dy Zabbix dhe Nagios Core kanë sistemin e tyre të njoftimeve. Secili produkt ju paralajmëron me email dhe SMS kur zbulohet diçka problematike. Nagios ka nivele të shumta alarmi, përcaktimi i ngjarjeve me një gabim, paralajmërim ose mesazh në rregull. Kjo ju ndihmon të përcaktoni përparësi se cilat ngjarje janë më të rëndësishme. Zabbix-së njoftimet dhe njoftimet janë të mira sepse ato ju lejojnë të bëni rregulloje përmbajtjen e mesazhit tuaj.

Për shembull, mund të bëni që mesazhet të përfshijnë informacione të tilla si të dhëna dhe kohë, emri i hostit, vlera e artikullit, vlera e provokimit, profili i hostit, makrot e përdoruesit dhe historia e përshkallëzimit. Kjo është shumë e dobishme për t’u siguruar që të përfshihen të gjitha informacionet përkatëse. Sidoqoftë ajo që jep vërtet Zabbix-së Sistemi i alarmeve avantazh është aftësitë e tij të përshkallëzimit. Nëse mesazhi juaj fillestar nuk merr përgjigje, ai do t’i dërgohet një marrësi tjetër. Në rast se nuk ka përgjigje në fund të zinxhirit, ajo mund të ekzekutojë një komandë automatikisht për të vepruar.

Ky grup konfigurimesh alarmi ju lejon të rregulloni një sistem alarmi sipas nevojave të ekipit tuaj. Ju mund të përcaktoni se kush është pika e parë e kontaktit dhe të siguroheni që anëtarët e tjerë të ekipit janë të gatshëm të hyjnë nëse nuk ka përgjigje. Bazuar në mesazhe të personalizuara dhe aftësinë për të përcaktuar zinxhirët e përshkallëzimit, Zabbix ka një avantazh të qartë.

Modelet e Monitorimit

Modelet janë një zonë që shpesh shpërfillet në favor të veçorive më të mprehta si pultet e personalizueshme dhe vizualizimi. Kjo është për të ardhur keq sepse modelet e monitorimit eleminojnë shumë nevojë për konfigurim manual. Zabbix ka një gamë modelesh për FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP dhe Telnet. Këto shabllone ju lejojnë të godisni tokën duke vrapuar dhe të filloni monitorimin menjëherë nga cilësimet e shabllonit.

Nagios Core nuk ka modele monitorimi. Ndërsa mund të gjeni informacione për monitorimin e konfigurimeve nga më gjerë Komuniteti i Nagios, ajo ende kërkon më shumë investime sesa modelet shabllone të ofruara nga Zabbix. Zabbix-së shabllonet bëjnë një ndryshim masiv në përvojën e përgjithshme të monitorimit të rrjetit dhe i japin këtij produkti dorën e sipërme këtu.

plugins

Në shumë pjesë të tjera, ju keni dëgjuar të flasim për shtojcat Nagios. Disponueshmëria e shtojcave është diçka që vendos Nagios Core veç nga Zabbix. Atje jane qindra shtojca në dispozicion për t’u përdorur me Nagios Core. Ndërsa jo të gjitha këto janë të dobishme, ka shumë që janë. Edhe pse Zabbix është një mjet i frikshëm mungesa e shtojcave është disi një mundësi e humbur. Nagios Core ofron vlerën më të mirë të të dyve sa i përket shtojcave.

Community

Pamja e internetit në internet e komunitetit Zabbix

Të kesh një bashkësi të larmishme dhe aktive pas një mjeti është shpesh po aq e dobishme sa vetë karakteristikat kryesore. Komuniteti që rrethon një platformë monitorimi të rrjetit qëndron si një burim informacioni dhe njohuri të vlefshme. Nëse keni një problem me produktin tuaj ose keni nevojë për udhëzime se si të përfitoni sa më shumë nga mjedisi juaj i monitorimit, atëherë forume të komunitetit të produktit tuaj përkatës duhet të jenë një nga portet tuaja të para të thirrjes.

të dy Nagios dhe Zabbix njihen për bashkësi aktive mbështetëse. Zabbix aktualisht ka një listë të anëtarëve që arrin mbi 80,000, dhe një numër të konsiderueshëm të përdoruesve aktivë. çuditërisht Nagios ka dukshëm më pak me afro 67,000 përdorues. Ndjekja e konsiderueshme e të dy komuniteteve ju siguron një burim të besueshëm informacioni për secilin produkt.

Komunitetet e përdoruesve të të dy mjetet ofrojnë burime të pasura të zgjerimeve për këto produkte. Në rastin e Nagios, ju mund të merrni qindra shtesa nga komuniteti falas. Zabbix në të vërtetë mund të përdorë shtesa Nagios me një skriptim pak manual për të përshtatur prodhimin e funksioneve nga arkitektura Nagios në procedurat më të thjeshta të rrjedhës së informacionit të Zabbix. Sidoqoftë, komuniteti Zabbix është një burim i shkëlqyeshëm i modeleve, i cili është metoda kryesore në dispozicion për të rregulluar Zabbix.

përshtatshmëri

Meqenëse të dy Nagios Core dhe Zabbix janë projekte me burim të hapur, ju keni të drejtë të përkryer për të hyrë në kod, të rishkruani pjesë të tij dhe të krijoni një zbatim të përshtatur që i përshtatet saktësisht nevojave tuaja. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, përdoruesit e Nagios Core kanë tendencë të mbështeten në shtesa për të rregulluar sistemin dhe Përdoruesit e Zabbix mbështeten në modele si metodë e personalizimit.

Sherbime

Të dy Nagios Core dhe Zabbix kanë agjentë të integruar që zgjerojnë aftësitë e mjeteve. Zabbix ka një agjent që administron të gjitha shërbimet. Kjo quhet Agjent Zabbix. Ju mund ta bëni agjentin Zabbix të kryejë detyra të ngjashme me shërbimet e ofruara nga agjentë të ndryshëm në Nagios Core.

Ata agjentë të Nagios Core janë Ekzekutivi i Nagios Remote Plugin (NRPE), e cila lehtëson monitorimin në distancë, Procesori i të dhënave nga distanca Nagios (PZHBN), i cili është një mekanizëm i transportit të të dhënave, NSClient++, i cili i mundëson Nagios Core të monitorojë pajisjet e Windows, dhe Agjenti i Platformës Kryq të Nagios, që është një API për të dhënë të dhëna në aplikacione të tjera.

Në shërbime, qasja modulare e Nagios është një fitues i qartë mbi Agjentin Zabbix.

çmim

Nuk është sekret se mjetet e monitorimit të rrjetit mund të jenë të kushtueshme, veçanërisht në lidhje me mjetet më të njohura në treg. Sidoqoftë, të dy Zabbix dhe Nagios kap këtë trend duke qenë në dispozicion falas. Dallimi midis të dyve është se mund të azhurnoni Nagios Core në Nagios XI. Ndërsa këto nuk janë i njëjti produkt, ia vlen të përfshihet sepse u siguron përdoruesve një shteg përmes të cilit mund të përmirësohen. Nagios XI fillon nga 1.995 dollarë (1,519 £). Ky çmim ju lejon të përdorni infrastrukturë monitorimi, kapacitet planifikim grafikët, krahas mijëra addons dhe multiqiramarrës aftësitë.

Ndërsa këto dy janë në qafë dhe qafë në çmim, ne duhet t’i japim avantazh Nagios sepse ju keni mundësinë të azhurnoni nëse është e nevojshme. Karakteristikat e ofruara nga azhurnimi te Nagios XI janë mjaftueshëm substanciale për të tejkaluar Zabbix në shumë fusha kyçe. Një fushë, në veçanti, do të ishte ajo e magjistarëve të konfigurimit që ju përshkojnë procesin e përdorimit të veçorive të ndryshme Nagios.

Zabbix: Monitorimi i Rrjetit Premium është në dispozicion falas

Pas krahasimit të të dyve është e qartë se Zabbix është fituesi. Derisa Nagios Bërthamë ka bazat në fuqi për të realizuar monitorimin efektiv të rrjetit, thjesht nuk ka përvojë dhe konfigurim të tillë Zabbix bën. Zabbix është një monitor i rrjetit falas që performon si një produkt i vendosur në kllapën shumë të lartë të çmimeve. Përveç mungesës së një autodiscovery tipar, Zabbix është një produkt shumë i rrumbullakosur.

Ndërsa nuk ka aftësinë autodiscovery të Nagios Core ajo performon shumë në të gjithë tabelën. Në shumicën e diferencuesve kryesorë, Zabbix thjesht tejkalon Nagios Bërthamë. Me një sistem alarmi me përshkallëzim automatik për të pastruar gjenerimin e grafikëve, ky produkt ka gjithçka.

Zabbix-së tiparet bashkohen për të ndërtuar një përvojë monitorimi shumë të thjeshtë dhe përmbushëse. Modelet e monitorimit zvogëlojnë sasinë e konfigurimit manual që duhet të kompletohet për të parë rrjetin tuaj. Pasi një problem të jetë zbuluar mesazhe të personalizuara dhe zinxhiri i përshkallëzimit e bën reagimin e ngjarjes jashtëzakonisht efikase. Programi i përgjigjet ngjarjeve kryesore duke i dhënë automatikisht informacionin drejtpërdrejt në anëtarët kryesorë.

Edhe pse Nagios Core ofron një përvojë monitorimi cilësore, nuk është më Zabbix-së nivel. Ndërfaqja e përdoruesit duket e vjetëruar, dhe mungesa e konfigurimit të përshtatshëm dhe vizualizimi i paracaktuar vërtet e lejon atë. Pavarësisht nga kjo Nagios Core ka përparësinë e veçantë të autodiscovery, një GUI me bazë në internet dhe shtesa shtesë.

Në shumicën e ambienteve të ndërmarrjeve Zabbix është mjeti më i mirë për t’u përdorur. Nëse po mendoni të zbatoni një mjet të monitorimit të rrjetit në organizatën tuaj, ju rekomandojmë të konsideroni Zabbix. Megjithëse mund të jetë e lehtë të anashkaloni në një treg këtë të ngopur, është padyshim ai që duhet të merrni parasysh nëse vlerësoni vendosjen e lehtë dhe konfigurimin premium.

Shiko gjithashtu:
25 mjetet dhe programet më të mira të monitorimit të rrjetit të vitit 2018
10 mjetet më të mira të menaxhimit dhe monitorimit të performancës së aplikimit
10 serverat më të mirë falas TFTP për Windows, Linux dhe Mac
20 serverat më të mirë falas SFTP dhe FTPS për Windows dhe Linux

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map