Si të krijoni një makinë virtuale në Linux me KVM

Si të krijoni një makinë virtuale në Linux me KVM


Kur bëhet fjalë për krijimin e makinave virtuale (VM) ka disa shërbime aq të dobishme sa makinë virtuale me bazë kernel ose KVM. KVM është një hiper këshilltar i tipit 2 që është zhvilluar nga Qumranet për të ndihmuar në krijimin dhe mirëmbajtjen e makinave virtuale. Sot është një nga mënyrat më të njohura për të krijuar një makinë virtuale në Linux.

Nëse jeni njohur me mjete të tjera si VirtualBox, mos u çuditni nëse e shihni KVM-në pak më mirë. KVM nuk është veçanërisht miqësor për përdoruesit por ju lejon shumë kontroll mbi parametrat e makinës virtuale. Pasi të keni marrë kohën për t’u mësuar me KVM, atëherë do të gjeni se keni një ton opsionesh të konfigurimit në dispozicion për ju. Në këtë artikull, ne do të shikojmë se si të krijojmë një makinë virtuale në Linux.

Kërkesat:

 • Qasja në rrënjë

Paketat:

 • QEMU-KVM – Paketa kryesore
 • libvirt -Serveri libvirtd
 • libvirt-klient – Përmban virsh dhe shërbime të tjera
 • Virt-install – Instaloni makina virtuale
 • Virt-shikues – Afishoni tastierë për makinat virtuale

Setup

Gjëja e parë që duhet të bëni është të kontrolloni që CPU ka mbështetje për virtualizim. Nëntë herë nga dhjetë CPU-ja juaj do ta kenë këtë, por ju ende duhet të kontrolloni për t’u siguruar. Për ta bërë këtë, shkruani komandën e mëposhtme:

$ mace / proc / cpuinfo

Pasi të keni hyrë në këtë komandë, dëshironi të lëvizni në listën e rezultateve derisa të shihni CPUflamuj‘. Emrat e flamujve që po kërkoni SVM dhe vmx. svm është nëse po ekzekutoni një procesor AMD dhe kjo e fundit është nëse Intel është prodhuesi.

Tjetra ju duhet të siguroheni që të gjitha modulet e nevojshme të kernelit janë ngarkuar. Për ta kontrolluar këtë, ekzekutoni komandën e mëposhtme:

# ls mod | grep kvm
kvm_intel 200704 0
kvm 598016 1 kvm_intel
irqbypass 16384 1 kvm

Në shembullin e mësipërm KVM dhe kvm_intel modulet janë ngarkuar. Shtë e rëndësishme të theksohet se nëse jeni duke përdorur një procesor AMD, atëherë do të shihni modulin kvm_Amd në vend të kësaj. Në disa raste, modulet nuk do të ngarkohen automatikisht. Nëse kjo ndodh, mund t’i ngarkoni ato manualisht duke përdorur komandën e mëposhtme:

# modprobe kvm_intel

Për të përfunduar konfigurimin, duhet të ngarkoni demon libvirtd. Për të nisur modelin libvirtd, ju duhet të vendosni komandën e mëposhtme:

# systemctl aktivizo – po ashtu libvirtd

Krijimi i një makine virtuale

Tani që jemi kujdesur për konfigurimin fillestar, është koha për të krijuar dhe konfiguruar makinën tonë virtuale. Për ta bërë këtë ne kemi nevojë për të hyrë në Virt-install komandën:

# virt-install –name = linuxconfig-vm \
–vcpus = 1 \
–memorie = 1024 \
–cdrom = / tmp / debian-9.0.0-amd64-netinst.iso \
–madhësia e diskut = 5 \
–os-variant = debian8

Ka shumë gjëra që po ndodhin në komandën e mësipërme, dhe opsionet e ndryshme mund të identifikohen si më poshtë:

 • – opsion emri – Cakton një emër në makinën virtuale
 • -vcpus – Përcakton numrin e CPU-ve që duhet të konfigurohen
 • -memory – opsion i përdorur për të përcaktuar se sa memorie është në dispozicion për makinën e ftuar në MiB dhe dcdrom
 • -disk – Përdoret për të përcaktuar ruajtjen e mediave për mysafirin. Ju mund të përdorni opsionin e madhësisë për të përcaktuar madhësinë e diskut virtual dhe shtegut për të specifikuar rrugën që do të përdoret për diskut. Nëse nuk është zgjedhur asnjë rrugë, disku mund të gjendet tek HOME $. / Lokal / share / libvirt / imazhe
 • -OS-variant – Përdoret për të konfiguruar të ftuarin drejt një versioni OS. Nëse dëshironi të shihni të gjitha sistemet e mbështetura, gjithashtu mund të futni këtë komandë: $ osinfo-pyetje os

Pasi kjo është bërë Virt-shikues do të instalohet paketa dhe instaluesi mysafir i OS do të nisë:

Instalimi i pamjes Debian

Bashkëveprimi me makinat virtuale me ndërmarrjen Virsh

Shërbimi virsh është një nga mënyrat më të mira për të bashkëvepruar me makinat tuaja virtuale. Për të filluar përdorimin e mjetit virsh, ju duhet të kontrolloni se sa mysafirë të konfiguruar janë në dispozicion. Ju mund ta bëni këtë duke ekzekutuar komandën e mëposhtme:

# listë virsh – të gjitha

Hyrja në këtë komandë do t’ju tregojë id, emër, dhe shtet e miqve të konfiguruar (duke përfshirë nëse janë aktivë apo jo.) Komanda virsh mund të përdoret një numër mënyrash, për shembull:

 • mbyllja e virsh – mbyll mbyllja e të ftuarit
 • shkatërroj – Mbyllja e mysafirit përmes forcës brutale
 • i papërcaktuar – Fshini një makinë të ftuar
 • redaktoni virsh – Redaktoni parametrat e makinerisë

Këtu do të shohim se si mund të ndryshoni parametrat e makinës:

# redakto linuxconfig-vm

Nëse dëshironi të rritni numrin e VCPU-ve, duhet të përdorni komandën e mëposhtme:

1

Për të rritur numrin e makinave që do të futnit:

2

Për të bërë ndryshimet, duhet të rindizni makinën virtuale. Për ta bërë këtë shënoni si vijon:

# virsh reboot linuxconfig-vm

Fillimi i makinave virtuale në çizme

Ka shumë të ftuar që do të dëshironi t’i keni në dispozicion gjatë fillimit. Duke përdorur komandën virsh mund të siguroheni që keni makinat tuaja virtuale në dispozicion në boot. Për ta bërë këtë ju duhet të vendosni komandën e mëposhtme:

# virsh autostart linuxconfig-vm

Nëse dëshironi të çaktivizoni këtë komandë në çdo kohë, mund të futeni në këtë:

#virsh autostart – linuxconfig-vm i dallueshëm

Makinat virtuale klonuese

Në vend që të krijoni makina të reja virtuale gjatë gjithë kohës, gjithashtu mund të klononi makineritë ekzistuese. Për ta bërë këtë ju duhet të vendosni komandën e mëposhtme:

virtu-kondond \
–origjinale = linuxconfig-vm \
–emri = linuxconfig-vm-klon \
–Dosja = / var / lib / libvirt / images / linuxconfig / vm.qcow2

Opsionet e kësaj komande janë:

 • -original – Emri i mysafirit që doni të klononi
 • EMRI – Emri i mysafirit të ri
 • -file – Përdoret për t’iu referuar hard diskeve virtuale që dëshironi të klononi. Pasi komanda të përfundojë me sukses, do të krijohet një domain i ri i quajtur linuxconfig-VM-klon

Për të verifikuar fushën do të futni komandën e mëposhtme:

# listë virsh – të gjitha

Fjalët përfundimtare

Vendosja e një makinerie virtuale me KVM nuk ka nevojë të jetë e ndërlikuar nëse njiheni me bazat. Në këtë artikull, ne kemi konfiguruar thjesht bazat, por pasi të bëheni më me përvojë, mund të shtoni më shumë parametra për të konfiguruar më efektivisht makinat tuaja virtuale. Tani për tani, këto cilësime do t’ju heqin nga toka dhe të gatshëm për të hyrë në botën e makinave virtuale KVM.

Shihni gjithashtu: Udhëzuesin e Virtualizimit për Funksionet e Rrjetit

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map