Καλύψτε την κάμερά σας: Παρακολουθεί το τηλέφωνό σας;


Μπορεί το iPhone σας, το Android ή το φορητό υπολογιστή φωτογραφικών μηχανών να σας κατασκοπεύσει χωρίς να το γνωρίζετε; Φαίνεται υπερβολικά, αλλά είναι απολύτως εφικτό – εδώ πρέπει να γνωρίζετε για το να απομακρύνεστε χωρίς άδεια.

Προβλήματα παρανοίας

Ο Αναπληρωτής Επεξεργαστής Τεχνολογίας Ben Grubb του Sydney Morning Herald κρατά την κάμερα smartphone του καλυμμένη με ηλεκτρική ταινία ανά πάσα στιγμή, φοβούμενος την ανεπιθύμητη προσοχή ενός χάκερ ή μιας εταιρείας που προσπαθεί να τραβήξει φωτογραφία ή βίντεο από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σίγουρα, αυτό φαίνεται υπερβολικά παρανοϊκό – γιατί κάποιος θα νοιαζόταν αρκετά για να τραβήξει τυχαίες ασπίδες κάμερας ή μικρά βίντεο – αλλά είναι μια όλο και πιο δημοφιλής τάση. Μετά από όλα, σε έναν κόσμο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας, όπου είναι δυνατόν να μολυνθούν τα smartphones και τα tablet με μερικές σειρές κώδικα κακόβουλου λογισμικού και στη συνέχεια να κλέψουν τα πάντα από αναγνωριστικά συσκευών σε κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών, η hacking της φωτογραφικής μηχανής δεν φαίνεται σαν ένα τέτοιο μέσο κατόρθωμα.

Και μάντεψε τι? Αυτό συμβαίνει ήδη.

Ταχύτητα κλείστρου

Σύμφωνα με τον Naked Security, ο πανεπιστημιακός φοιτητής Szymon Sidor δηλώνει ότι δημιούργησε μια εφαρμογή Android με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και εγγραφής βίντεο ακόμη και όταν η οθόνη της συσκευής είναι απενεργοποιημένη. Η εφαρμογή του Sidor λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική οθόνη προεπισκόπησης 1 × 1 εικονοστοιχείου για να διατηρηθεί η λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής στο παρασκήνιο. Αυτή η οθόνη προσφέρεται συχνά ως χαρακτηριστικό ασφαλείας από την Google – η κάμερα δεν θα λειτουργήσει αν δεν εμφανίζεται μια προεπισκόπηση – αλλά όλοι οι Sidor έπρεπε να κάνουν ήταν να μειώσουν το μέγεθος σε σχεδόν αόρατο και δεν είχε πρόβλημα να βγάλει κρυμμένες φωτογραφίες. Και τον Μάρτιο, η Naked Security βρήκε επίσης μια εφαρμογή spyware για το Google Glass που επέτρεψε τη λήψη φωτογραφιών χωρίς να ανάψει η οθόνη γυαλιού.

Τα προϊόντα της Apple δεν είναι άνοσα σε αυτό το πρόβλημα. ανακαλύφθηκε το λογισμικό που επιτρέπει στους κακόβουλους ηθοποιούς να απενεργοποιούν τα προειδοποιητικά φώτα της Apple iSight για την κάμερα – σε μια ακραία περίπτωση, μια γυναίκα εκβιάστηκε με φωτογραφίες που της έλαβαν χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς ρούχα. Ο ένοχος συλλαμβάνεται, αλλά αυτό το είδος προσωπικής παραβίασης προχωρεί σε μεγάλο βαθμό στη νομιμοποίηση των χρηστών που καλύπτουν τους φακούς κάμερας ακόμα και όταν τα τηλέφωνά τους δεν χρησιμοποιούνται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης νόμιμες εφαρμογές για iPhone που σας επιτρέπουν να το κάνετε να φαίνεται σαν να μην η μηχανή σας καταγράφει. Αντ ‘αυτού, η οθόνη μπορεί να είναι εντελώς μαύρη ή μπορεί να φανεί ότι απλά περιηγείστε σε έναν ιστότοπο και δεν λαμβάνετε βίντεο. Και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν διασκέδαση και παιχνίδια αν είστε ο έλεγχος – είναι τελικά το τηλέφωνό σας – σκεφτείτε τις συνέπειες αυτών των εφαρμογών ως κακόβουλου λογισμικού. Τι γίνεται αν κατά λάθος κατεβάσατε ένα και αυτό ήταν ενεργοποιημένο εξ αποστάσεως ή εάν ένα κομμάτι κακόβουλου κώδικα πήρε τον έλεγχο της εφαρμογής φωτογραφικής μηχανής σας; Θα μπορούσατε να κατασκοπεύετε τον εαυτό σας και δεν το γνωρίζετε.

Εταιρική λήψη φωτογραφικών μηχανών

Φυσικά, οι κακοί δράστες μιας εποχής δεν είναι μόνοι όταν πρόκειται να αξιοποιήσουν την κάμερά σας για δικούς τους σκοπούς. Πίσω τον Αύγουστο, υπήρξε σάλος σχετικά με τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών για την εφαρμογή Messenger του Facebook, η οποία περιελάμβανε άδεια λήψης φωτογραφιών και βίντεο με τη φωτογραφική μηχανή της συσκευής σας, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Φυσικά, οι χρήστες ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι από την ιδέα ότι οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να τους κατασκοπεύει, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανο είναι το σενάριο.

Και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν δικαιώματα που είναι πολύ ευρύτερα απ ‘ότι θα έπρεπε – για παράδειγμα την πρόσφατη κριτική σχετικά με την εφαρμογή Uber και τα δικαιώματά της, τα οποία περιλαμβάνουν την απόκτηση του αναγνωριστικού της συσκευής, την πρόσβαση στις επαφές σας και ναι, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική σας μηχανή.

Λοιπόν ποια είναι η κατώτατη γραμμή; Πρέπει να καλύπτετε κάθε φωτογραφική μηχανή που μεταφέρετε και να ψάχνετε περιοδικά στο διαδίκτυο για να βεβαιωθείτε ότι οι υπερπόντιοι χάκερ ή οι μεγαλοεπιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν την εικόνα σας χωρίς άδεια; Πιθανώς όχι. Οι περισσότεροι χάκερ δεν ενδιαφέρονται για τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας, εκτός αν υπάρχει προσωπική μνησικακία, ενώ οι εταιρείες κάνουν τις άδειες εφαρμογής όσο το δυνατόν ευρύτερες ώστε να τους παρέχουν τη μέγιστη δυνατή νομική ελευθερία.

Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα μια δωρεάν εφαρμογή ή ένα συνημμένο τρίτου μέρους να συνοδεύεται από μια λήψη φωτογραφιών, βίντεο που καταγράφει κακόβουλο λογισμικό, ελπίζοντας να ρίξει μια ματιά στην προσωπική σας ζωή. Καλύτερο; Να είστε έξυπνοι: να κινείστε με ασφάλεια, να αποκρύπτετε την επιχείρησή σας από τα αδιάκριτα μάτια σας και ίσως να βάζετε εκείνο το smartphone προς τα κάτω με ένα βιβλίο επάνω του όταν κάνετε ένα ντους … μόνο σε περίπτωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map