Τεχνολογία που μπορεί να κατασκοπεύσει στο μυαλό μας έρχεται

Προβολή του ποντικιού ενός εγκεφάλου που βλέπει μέσω στρατιωτικής διοφθάλμιας όρασης.


Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, το Facebook ξεκίνησε το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου του, το οποίο θα μπορούσε να εντοπίσει ανθρώπους στις φωτογραφίες που φορτώθηκαν στην πλατφόρμα. Από τότε, έχουμε δει την τεχνολογία που υιοθετήθηκε στην ασφάλεια των συνόρων των αεροδρομίων, στις κινητές συσκευές μας, ακόμα και στις περιηγήσεις συναυλιών.

Η ξαφνική διάδοση της αναγνώρισης προσώπου έχει δυσάρεστες συνέπειες για την ιδιωτικότητά μας και η επαναφορά της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας θα είναι δύσκολη, όχι μόνο εξαιτίας της ανεπιθύμητης επιθυμίας των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για μαζική επιτήρηση, αλλά και επειδή απλώς έκανε τη ζωή μας πιο βολική.

Έτσι όταν έσπασε η είδηση ​​ότι το Facebook αναπτύσσει διεπαφές εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα μας επέτρεπαν να μετακινηθούμε hands-free μέσα από τα ad-stuffed hellscapes τα οποία είναι γνωστά ως News Feeds, ήταν δύσκολο να μην αισθανόμαστε μια αληθινή αίσθηση déjà vu κομμάτι τεχνολογίας που ενσωματώνεται στην κοινωνία.

Η υπόσχεση των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) είναι συσκευές που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και μιας ενσύρματης συσκευής, η οποία ανιχνεύει τη νευρική δραστηριότητα και ερμηνεύει τα ηλεκτρικά σήματα σε, για παράδειγμα, βασικά συναισθήματα. Αυτές οι συσκευές δεν μπορούν επί του παρόντος να φυτέψουν σκέψεις και συναισθήματα στο κεφάλι σας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της νευρικής δραστηριότητας γύρω από χαλασμένα νεύρα – ένα κοινό παράδειγμα αυτού είναι ένα κοχλιακό εμφύτευμα. Τα BCI μπορούν να εμφυτευθούν χειρουργικά ή απλά να φορεθούν στην κορυφή του κεφαλιού σας σαν ένα χαλαρό κάλυμμα κολύμβησης.

Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται συνήθως για την τόνωση της νευρικής δραστηριότητας για τη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων όπως η νόσος του Parkinson και οι δονήσεις, αλλά έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε ακουστικά παιχνιδιών καινοτομίας για τον έλεγχο εικονικών αντικειμένων.

Μπορούν όμως οι BCI να καταλάβουν τι σκέφτεστε; Σε βασικό επίπεδο, ναι. Οι ερευνητές που καταγράφουν ηλεκτρικές παρορμήσεις από τον εγκέφαλο και τους μυς σας μπορούν να καθορίσουν εάν τα νεύρα σας λειτουργούν κανονικά και πώς αισθάνεστε, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν γιατί αισθάνεστε έτσι. Για παράδειγμα, το BCI μπορεί να σας πει πότε πεινάτε, αλλά όχι το ακριβές φαγητό που θέλετε.

Αλλά σύντομα θα μπορούν να μάθουν περισσότερα, χάρη στην καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη και το λογισμικό μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιείται για την ερμηνεία πιο περίπλοκων νευρωνικών δραστηριοτήτων. Τώρα, οι εταιρείες όπως το Neuralink της Elon Musk καταβάλλουν προσπάθειες για να φέρουν την τεχνολογία που κάποτε περιορίστηκε στην κλινική έρευνα στο mainstream. Το Facebook αναπτύσσει αυτήν την περίοδο τεχνολογία που επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απλά με σκέψη, οπότε αντί να πληκτρολογείτε το Facebook, θα μπορούσατε να το σκεφτείτε και να το τοποθετήσετε χωρίς να σηκώσετε ένα δάχτυλο ή ένα τηλέφωνο. Εξαιρετική.

Οι σκέψεις σας προς πώληση

Οι διαφημιζόμενοι έχουν ήδη κίνητρο να γνωρίζουν ποιος θα ενδιαφέρεται για ένα προϊόν που πωλείται. Ορισμένοι είναι τόσο καλοί στο να στοχεύουν διαφημίσεις που οι άνθρωποι σκέφτονταν ότι τους παρακολουθούσαν.

Για να κατανοήσουμε έναν δυνητικό πελάτη σε νευρικό επίπεδο θα ήταν το τζακ ποτ δεδομένων. Αυτό θα σήμαινε την εκμάθηση για τις πιο οικείες και ευαίσθητες πληροφορίες που μπορείτε να πάρετε από ένα άτομο, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς πώς αισθάνονται για ένα προϊόν.

Εάν τα νευρωνικά σας δεδομένα συνδυάστηκαν με τα δεδομένα προσωπικών δεδομένων που έχει μια εταιρεία όπως το Facebook, θα δημιουργούσε ένα απίστευτα ξεχωριστό προφίλ για το πώς αλληλεπιδράτε με την πλατφόρμα. Και όσο οι διαφημιστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα δεδομένα θα συλλεχθούν στο μέγιστο βαθμό.

Δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί. Η μη επεμβατική έκδοση αυτής της τεχνολογίας βασίζεται επί του παρόντος στην τοποθέτηση ενός πολύ ορατού νευρικού καλύμματος που συνδέεται με έναν υπολογιστή για να διαβάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας, αλλά το Facebook και η Neuralink θέλουν να κάνουν αυτή τη σύνδεση με έναν υπολογιστή πιο απρόσκοπτη. Το Neuralink σ ‘αυτή την περίπτωση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευέλικτα “νήματα” που μπορούν να εμφυτευτούν στον εγκέφαλό σας για να σας επιτρέψουν να ελέγξετε τις συσκευές σας με σκέψη μόνο.

Τα BCI που εισέρχονται στο mainstream θα ωφελήσουν σίγουρα εκατομμύρια ανθρώπους με εκτεταμένη νευρική βλάβη, δίνοντάς τους μεγαλύτερη κινητικότητα. Αλλά αν εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα και όλοι χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας για να αλληλεπιδράσουμε με τα πάντα γύρω μας, διακινδυνεύουμε να χάσουμε το τελευταίο καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής που έχουμε – τις σκέψεις μας.

Πιθανώς επεμβατική και, μέχρι στιγμής, ανεξέλεγκτη

Ο ρυθμός με τον οποίο η τεχνολογία προχωράει καθιστά δυνατή την εμφάνιση εμπορικών BCIs μέσα στην επόμενη δεκαετία και η γοητεία της μεγαλύτερης ευκολίας στην απλή σκέψη των γεγονότων θα συμβεί χωρίς αμφιβολία ένα τεράστιο ρόλο στο μάρκετινγκ. Αλλά όπως και με την αναγνώριση του προσώπου, η τρέχουσα έλλειψη εποπτείας και οι ανεπαρκείς νομικοί περιορισμοί τόσο σε εμπορικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα καταστήσουν την τεχνολογία ώριμη για κατάχρηση στα συστήματα μαζικής επιτήρησης που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιστραφεί.

Στον Τζορτζ Οργούελ Δεκαεννέα ογδόντα τέσσερα, “Τίποτα δεν ήταν το δικό σας, εκτός από τα λίγα κυβικά εκατοστόμετρα μέσα στο κρανίο σας.” Ούτε στο πιο ψυχρό μυθιστόρημα μυστήριο υπήρξε πλήρης εκρίζωση της ιδιωτικής ζωής στις σκέψεις του.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map