Αμερικανική Πράξη Ελευθερίας: Ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα … πλάγια;

usa ελευθερία πράξη


Ο αμερικανικός νόμος για την ελευθερία έχει τελικά εκκαθαρίσει τόσο τη Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γερουσία. Κάποιοι το υπερηφανεύουν ως μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα ιδιωτικού απορρήτου και τις κατασκοπικές πρακτικές των κατασκόπων, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια όμορφη γλώσσα τυλιγμένη σε γραφειοκρατία. Όπως σημειώνεται σε πρόσφατο κομμάτι της New York Times από τον πληροφοριοδότη της NSA, Edward Snowden, «αν και έχουμε προχωρήσει πολύ, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή – το θεμέλιο των ελευθεριών που κατοχυρώνεται στον Bill of Rights των Ηνωμένων Πολιτειών – παραμένει υπό απειλή. “Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει κάτι καλό στο νέο νομοσχέδιο, είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης.

Ρωτήστε ωραία

Η μαζική συλλογή αμερικανικών τηλεφωνικών αρχείων δεν πρόκειται ποτέ να σταθεί. Παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών νομοθέτων, των πρακτορείων κατασκοπείας και άλλων υπευθύνων, οι πολίτες απλώς δεν ήταν άνετοι με την ευρεία εξουσία που δόθηκε στην NSA δυνάμει του άρθρου 215 του νόμου Patriot. Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νόμος για την ελευθερία τελικά πέρασε και έβαλε τη στάση της μαζικής συλλογής χωρίς καλό λόγο. Τώρα, τα κυβερνητικά όργανα πρέπει να υποβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα τηλεφωνικών εταιρειών και να το κάνουν με τουλάχιστον κάποια επίβλεψη.

Η ελπίδα? Ότι αυτή η απαίτηση να ζητήσετε ωραία είναι το πρώτο βήμα σε ένα δρόμο για βελτιωμένη προστασία σε απευθείας σύνδεση για τους ιδιώτες. Όμως, όπως επισημαίνει το The Intercept, ο νέος λογαριασμός παρέχει μια περίοδο χάριτος έξι μηνών στις μαζικές συλλογές. ενώ οι κατασκοπευτικές οργανώσεις επιβράδυναν τις προσπάθειές τους, αναμένοντας να εξαντληθούν ή να μην ανανεωθούν οι δυνάμεις αυτές, μπορεί να επιλέξουν να προωθήσουν το υπόλοιπο του 2015, αρπάζοντας ό, τι μπορούν κατά μήκος του δρόμου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα πράξη αναδιοργανώνει σχεδόν κάθε άλλο πρόγραμμα δεδομένου του πράσινου φωτός από τον νόμο Patriot, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής δεν είναι ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα “ελευθερία”. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα υπογράψει το νέο νομοσχέδιο τη στιγμή που προσγειώθηκε στο γραφείο του, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας έκαναν τις τελευταίες προσπάθειες να περιορίσουν τη συζήτηση και να αποτρέψουν τυχόν τροποποιήσεις. Οι πολίτες, εν τω μεταξύ, είναι σταθερά στο φράχτη.

Ένα κοινό θέμα

Παρόλο που ο νόμος περί ελευθερίας δεν μπορεί να είναι η μεγάλη αλλαγή, η Snowden και τα ίδια ενδιαφερόμενα μέρη ήλπιζαν, το πέρασμα του έχει προκαλέσει νομικές προκλήσεις σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Tech Crunch, για παράδειγμα, μια ομάδα που ονομάζεται Privacy International έχει υποβάλει νομική πρόκληση κατά της GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου για την πολιτική μαζικής συλλογής δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες «δεν είναι επαρκώς προσβάσιμες στο κοινό, ούτε περιέχουν επαρκείς εγγυήσεις για παρέχουν κατάλληλη προστασία από την αυθαίρετη συμπεριφορά. “

Δεν είναι η πρώτη φορά που η GCHQ έχει πυρποληθεί. το Φεβρουάριο το Tribunal Powers Investigatory Powers (IPT) έκρινε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας ενήργησε παράνομα όταν μοιράστηκε δεδομένα με την NSA. Μετά από τους περιορισμούς της Πράξης Ελευθερίας για τη μαζική συλλογή δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Privacy International ζητά από το IPT να αποφανθεί ότι η συλλογή μαζικών συνόλων δεδομένων είναι παράνομη και να διατάξει επίσης την άμεση καταστροφή όλων των υλικών που αποκτήθηκαν παράνομα. Ενώ η πρόκληση μπορεί να μην είναι επιτυχής – στην ιστορία της δεκαπενταετίας η απόφαση του Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη που έπεσε κάτω από τις βρετανικές κατασκοπευτικές οργανώσεις – σηματοδοτεί την αρχή μιας τάσης: Με ακόμη ένα έθνος να κάνει μικρά βήματα για να περιορίσει τις υπερβολικά ευρείες κρυφές αρμοδιότητες είσπραξης , άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Κρατώντας το συννεφιασμένο

Τελικά, ο νόμος περί ελευθερίας κάνει λίγα μόνο βήματα μπροστά όταν πρόκειται για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας. Και όπως σημειώνει ο Reason.com, ακόμη και αυτή η πρόοδος προς τα εμπρός παραβιάζεται από κάποιες πλευρικές μετατοπίσεις δεδομένων της τεράστιας πολυπλοκότητας της διατύπωσης του νόμου. Είναι χρονοβόρο, γεμάτο με εξαιρέσεις και τροποποιήσεις και είναι σε μεγάλο βαθμό απίστευτο σε όποιον δεν είναι πλήρες πολιτικό. Ο λόγος υποστηρίζει ότι έτσι προτιμούν οι νομοθέτες να λειτουργούν. Εάν οι πολίτες δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει, είναι λιγότερο πιθανό να διαμαρτυρηθούν.

Συμπέρασμα? Ο νέος νόμος για την ελευθερία δεν απαλλάσσει ακριβώς τους πολίτες από τα άγρυπνα βλέμματα της NSA και άλλων οργανισμών, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις του Snowden και η δημόσια πίεση έχουν αποτέλεσμα. Είναι μια αρχή.

Προτεινόμενη εικόνα: alexisdc / Dollar Photo Club

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map