Εξετάσαμε τα Tails 2.0 και εδώ συνέβη

Ο ιστότοπος ExpressVPN ανοίγει στο Tails 2.


Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Edward Snowden κατά την προετοιμασία της πιο εκτεταμένης διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων στη σύγχρονη ιστορία ήταν η διδασκαλία του Glenn Greenwald για τον τρόπο χρήσης της κρυπτογράφησης.
Ο Snowden εισήγαγε το Greenwald στο Amnesic Incognito Live System (Tails), το οποίο τρέχει από ένα stick USB και δεν αφήνει κανένα ίχνος στον εαυτό του στον υπολογιστή σας. Τα ουρά επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία και δρομολογεί όλη την κυκλοφορία μέσω του δικτύου Tor, για να διατηρηθεί η ανωνυμία σας.

Τα ουράκια πήραν μια σημαντική αναβάθμιση, με την έκδοση της έκδοσης Tails 2.0!

Την περασμένη εβδομάδα πήραμε τα χέρια μας στον υποψήφιο για απελευθέρωση και απλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να το δοκιμάσουμε.

Εγκατάσταση ουρών 2.0 στη συσκευή σας

Δεδομένου ότι το 2.0 είναι μια νέα έκδοση, έπρεπε να κάνουμε μια εγκατάσταση από το μηδέν. Πρόκειται για μια αρκετά απλή διαδικασία, αλλά μπορεί να φαίνεται συγκεχυμένη αν είστε νέοι στο σύστημα.

Τα πρώτα βήματα παραμένουν τα ίδια με προηγούμενες εκδόσεις των ουρών. Ανάλογα με τη μάρκα του υπολογιστή σας, ίσως χρειαστεί να πιέσετε ένα συγκεκριμένο κλειδί κατά την εκκίνηση για να εκκινήσετε τις ουρές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μπορείτε απλά να συνδέσετε το ραβδί USB Tails και να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας. Απλά επιλέξτε την εκκίνηση από το USB stick και τα Tails θα αρχίσουν να φορτώνονται.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε για τα Tails 2.0 είναι ότι η επιλογή των Windows XP Camouflage έχει πάει. Σε προηγούμενες εκδόσεις, αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να αποκρύψει τα ουρά στη συσκευή σας, κάνοντας την επιφάνεια εργασίας να μοιάζει με αυτή των Windows XP. Ίσως αυτό να ήταν κάποτε χρήσιμο για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη προσοχή στις καφετέριες του Ίντερνετ, αλλά πιθανότατα θα πάρετε μεγαλύτερη προσοχή για τη χρήση των Windows XP σήμερα – το XP είναι ένα δεκαπεντάχρονο λειτουργικό σύστημα! Εκτός αυτού, ακόμα υπάρχουν Internet Cafes?

Το σχέδιο Tails τώρα φαίνεται υπέροχο! Οι προγραμματιστές εξήγησαν ότι άλλαξαν στο GNOME Shell σε κλασική λειτουργία. Αμέσως αισθάνεται άνετα και τα παράθυρα και τα μενού δουλεύουν διαισθητικά.

Το Tails είναι τώρα φιλικό στην οθόνη αφής και καταφέρνει να το κάνει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εμπειρία του φορητού σας υπολογιστή ή της επιφάνειας εργασίας σας. Μπορείτε να πάρετε μια ωραία επισκόπηση όλων των ανοιχτών παραθύρων και χώρων εργασίας μετακινώντας το δείκτη σας στην επάνω αριστερή γωνία, η οποία είναι μια ωραία πινελιά. Υπάρχει επίσης μια επισκόπηση εφαρμογής, η οποία είναι μια εξαιρετική λειτουργία, αλλά δυστυχώς αισθάνεται λίγο clunky όταν κύλιση μέσω των εφαρμογών με ένα ποντίκι.

Οι ουρές έρχονται με ένα εικονικό πληκτρολόγιο για συσκευές αφής (ή χρήστες πληκτρολογίου που θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο εγκατάστασης του keylogger στο πληκτρολόγιό τους).

Αλλά με κάποιο τρόπο, το εικονικό πληκτρολόγιο είναι το μόνο πράγμα που πήρε πιο άσχημο στο Tails 2.0.

ουρά οθόνη scrabΤα παράθυρα με πλακάκια του Tails 2.0

Σύνδεση στο Διαδίκτυο με τα Tails 2.0

Μας χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να βρούμε το σύμβολο Wi-Fi, ώστε να μπορούμε να συνδεθούμε με το Διαδίκτυο. Για κάποιο λόγο, κατατίθεται σε ένα επίπεδο βαθιά στο μενού και δεν μπορούμε να δούμε τη λογική πίσω από αυτό. Το Wi-Fi πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο. Εκτός από το να πάρει λίγο χρόνο για να βρει, η διαδικασία λειτουργεί καλά. Και αγαπάμε ότι το Tails τυχαίνει το μοναδικό αναγνωριστικό της κάρτας δικτύου του υπολογιστή σας (διεύθυνση MAC), για να σας κάνει λιγότερο ανιχνεύσιμο όταν χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi.

Email και περιήγηση Tor

Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι το Tails έρχεται τώρα με τον Icedove ως τον προεπιλεγμένο πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Icedove βασίζεται στο Thunderbird του Mozilla και προσφέρει μια πιο ικανοποιητική εμπειρία χρήστη από τους Claws (τον προηγούμενο πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και είναι πολύ καλύτερο.

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor δεν άλλαξε εμφανώς, αν και ο changelog αναφέρει ότι το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα προσφέρει πλέον την επιλογή να ανοίξει αρχεία που έχουν ληφθεί με μια εξωτερική εφαρμογή. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ασφάλειας που αποσκοπεί στην προστασία σας από αρχεία και ιούς αδίστακτους. Συνιστάται να αποσυνδεθείτε από το Internet πριν ανοίξετε αρχεία που έχουν ληφθεί από άγνωστες πηγές. Και αν συμβεί κάτι αστείο, απλά επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

tor στις ουρές 2.0Χρησιμοποιώντας το Tor on Tails 2.0

Επεξεργασία των αρχείων σας

Οι ουρές έρχονται με μια ποικιλία εργαλείων επεξεργασίας και γραφείου. Το LibreOffice είναι η προσυσκευασμένη σουίτα γραφείου και θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε αρχεία .doc, τα οποία χρησιμοποιούν τα Windows. Κάθε μέρος του Tails έχει βελτιστοποιηθεί για να ελαχιστοποιήσει τα μεταδεδομένα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχαία αποκάλυψη του εαυτού σας εάν δημοσιεύσετε ένα ανώνυμο έγγραφο.

Το λογισμικό επεξεργασίας εικόνων είναι επίσης μεγάλο. Το Inkscape (διανυσματικά γραφικά) και το Gimp (εικόνες) είναι αρκετά καλά για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο δικό σας πρωτεύον λειτουργικό σύστημα.

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που περιλαμβάνονται στο Tails είναι το “MAT”, το εργαλείο ανωνυμοποίησης μεταδεδομένων. Μπορείτε να φορτώσετε οποιοδήποτε τύπο αρχείου στο MAT και θα σας πει όλα τα μεταδεδομένα που σχετίζονται με το αρχείο. Αυτό είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τους δημοσιογράφους, καθώς τα μεταδεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε φωτογραφίες έχουν βλάψει συχνά τα θέματα των συνημμένων ιστοριών, όπως το John McAfee το 2012.

Κλειδιά 2.0 κρυπτογράφησης

Η μεγαλύτερη δύναμη της Tails ήταν πάντα η ισχυρή εφαρμογή της PGP. Στην επάνω μπάρα μπορείτε να βρείτε μια μικρή εικονογράφηση σημειώματος που, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε, σημαίνει κρυπτογράφηση. Το κείμενο μπορεί να επεξεργαστεί σε ένα σημειωματάριο που ονομάζεται Gedit. Ένα μεγάλο χαρακτηριστικό του Tails είναι η δυνατότητα αντιγραφής, κρυπτογράφησης ή υπογραφής αρχείων με την υπογραφή σας PGP – όλα κάνοντας κλικ σε ένα μόνο κουμπί. Στη συνέχεια, μπορείτε να δημοσιεύσετε ή να στείλετε το αποτέλεσμα όπου θέλετε.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει το PGP με ένα τέτοιο εργαλείο στο χέρι.

pgp ουρέςΤο PGP είναι εύκολο με το Tails 2.0

Το Tails 2.0 λειτούργησε καλά για εμάς, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο υποψήφιος για κυκλοφορία. Αν θέλετε μια πλήρως υποστηριζόμενη εμπειρία Tails, ίσως είναι καλύτερο να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοση (1.8). Τα αυτιά θα αναβαθμιστούν αυτόματα στην έκδοση 2.0 όταν είναι έτοιμη η πλήρης απελευθέρωση.

Όλα σε όλα τα Tails 2.0 παίρνουν ένα μπράβο από εμάς!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map