Οδηγός whistleblowing: Πώς να μείνετε ανώνυμοι όταν φυσάτε το σφύριγμα

Πώς να σφυρίξετε ανώνυμα.


** Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του οδηγού καταγγελίας σφαλμάτων του ExpressVPN. **

Μέρος 1: Οδηγός κατασκοπείας: Η εμφύσηση του σφυρίχτρα είναι σκληρή
Μέρος 3: Οδηγός κατασκοπείας: Πώς να προστατεύσετε τις πηγές σας
Μέρος 4: Οδηγός κατασκοπείας: Γιατί πρέπει να καταργήσετε τα μεταδεδομένα

Απλά θέλετε το tl, dr?

Κρατώντας την ανωνυμία σας ενώ φυσάτε το σφύριγμα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ένα εκατομμύριο πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά και να οδηγήσουν στην αποσυναρμολόγησή σας, και γίνεται πιο εκρηκτικά πιο δύσκολη η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οργάνωση είναι ότι είστε αντιμέτωποι.

Οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να αφιερώσουν πολλά κονδύλια για την επιτήρηση των υπαλλήλων που υποπτεύονται ότι έχουν «σαμποτάζ», και οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν άπειρους πόρους.

Ως εκ τούτου, αυτό δεν είναι ένας πλήρης οδηγός για την ανωνυμία. Οι περιστάσεις θα είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση και οι δυνατότητες επιτήρησης διαφέρουν μεταξύ των οργανισμών και των χωρών.

7 τρόποι διαρροής εγγράφων και επικοινωνίας σε απόρρητο επίπεδο

Το πιο δύσκολο μέρος του whistleblowing είναι ο τρόπος επικοινωνίας. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα ασφαλές κανάλι για την εξαγωγή εγγράφων από τον οργανισμό σας.

ExpressVPN οδηγός καταγγελίας πληροφοριών.

1. Οι υπολογιστές εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες τους, όχι τους χρήστες τους

Δεν υπάρχει τρόπος να πείτε τι κάνει ο υπολογιστής σας και ποιες πληροφορίες θα συνδεθεί, εκτός αν είστε βέβαιοι ότι κανένας δεν έχει παραποιήσει ποτέ το λειτουργικό σύστημα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σας σύστημα σε έναν υπολογιστή που έχετε στην κατοχή σας ή να χρησιμοποιήσετε το ζωντανό λειτουργικό σύστημα TAILS από ένα USB stick.

Η μετακίνηση εγγράφων ή πληροφοριών από έναν υπολογιστή που δεν είστε κάτοχος συνεπάγεται τεράστιο κίνδυνο για ανακάλυψη. Μερικές φορές ίσως είναι καλύτερο να φωτογραφίζετε αρχεία με το δικό σας, ιδιωτικό smartphone ή να γράφετε κρίσιμες πληροφορίες σε ένα κομμάτι χαρτί – παρόλο που αυτό επίσης συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο.

Προσπαθήστε να μην αποκλίνετε από τα συνηθισμένα πρότυπα και να έχετε πρόσβαση μόνο στις πληροφορίες όπως συνήθως. Όταν επικοινωνείτε με άλλους, το κάνετε μόνο σε συσκευές που κατέχετε και ελέγχετε αποκλειστικά.

Γνωρίστε ανώνυμα.

2. Τα δίκτυα καταγράφουν όλες τις πληροφορίες

Μια οργάνωση μπορεί να καταγράψει όλες τις πληκτρολογήσεις, στιγμιότυπα οθόνης ή προγράμματα στον υπολογιστή σας ή ακόμα και να εφαρμόσει πλήρη παρακολούθηση δικτύου. Το δίκτυο θα μπορούσε να αποτυπώνει και να καταγράφει μη φυσιολογικά μοντέλα κυκλοφορίας ή οποιοδήποτε κομμάτι δεδομένων. Επιπλέον, αν έχετε πρόσβαση σε έναν σκληρό δίσκο δικτύου, το σύστημα ή η μονάδα θα καταγράφει κάθε πρόσβαση από κάθε χρήστη.

Ορισμένα δίκτυα φτάνουν μέχρι το σημείο να σπάσουν την κρυπτογράφηση TLS σε μια επίθεση στο άτομο και να τοποθετήσουν το πιστοποιητικό ρίζας τους στους υπολογιστές της εταιρείας.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο VPN ή το δίκτυο Tor (για παράδειγμα, μέσω του TAILS) μπορεί να βοηθήσει, αλλά στα βαριά παρακολουθούμενα δίκτυα οι φορείς εκμετάλλευσης ενδέχεται να υποπτεύονται σε οποιαδήποτε κίνηση που δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν.

Χρησιμοποιείτε πάντα το δίκτυο Tor και ένα VPN για να επικοινωνείτε και να χρησιμοποιείτε δίκτυα που δεν ελέγχονται από την εταιρεία.

Οι εκτυπωτές καταγράφουν όλα τα έγγραφα.

3. Οι εκτυπωτές και οι σαρωτές καταγράφουν τα πάντα

Παρόμοια με τις μονάδες δικτύου, οι περισσότεροι εκτυπωτές, σαρωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα θα διατηρούν τουλάχιστον ένα μητρώο κάθε εγγράφου που εκτυπώνουν – συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού σημείου και ποιος χρήστης έκανε τις οδηγίες. Ορισμένοι εκτυπωτές διατηρούν ακόμη ένα ψηφιακό αντίγραφο του εγγράφου στον εσωτερικό σκληρό δίσκο τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκτυπωτές θα αφήσουν ψηφιακά κομμάτια σε κάθε χαρτί που εκτυπώνουν, γεγονός που καθιστά δυνατή την ανίχνευση ενός εγγράφου πίσω σε έναν μεμονωμένο εκτυπωτή. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρακολούθησης εφαρμόστηκαν αρχικά για να πιάσουν τους ανθρώπους να τυπώνουν τα τραπεζογραμμάτια στο σπίτι αλλά είναι ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την εκτύπωση εγγράφων ιδιωτικά.

Μην σαρώνετε ή εκτυπώνετε έγγραφα. Αντίθετα, διαφεύγουν έντυπα έγγραφα σε φυσική μορφή και ηλεκτρονικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή. Για μέγιστη ασφάλεια, η μεταγραφή εγγράφων με το χέρι και πίσω σε ένα έγγραφο κειμένου (.txt) είναι μια καλή επιλογή, αν και βεβαίως θα πρέπει να καταστρέψετε τις χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις δεν είναι κρυπτογραφημένες.

4. Τα τηλέφωνα δεν είναι κρυπτογραφημένα και θα αποκαλύψουν την τοποθεσία σας

Η επιχείρησή σας ενδέχεται να καταγράψει τη θέση των τηλεφώνων της, αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει, η τοποθεσία μπορεί να εντοπιστεί από τον πάροχο τηλεπικοινωνιών και από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτό.

Η παρακολούθηση τηλεφώνου μπορεί να δώσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οι επισκέψεις σας σε ρυθμιστή ή στον Τύπο.

Όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα κειμένου δεν είναι κρυπτογραφημένα, όπως και μερικά από τα δεδομένα περιήγησης και δεδομένων της εφαρμογής σας και ορισμένα από τα δεδομένα (και όλα τα μεταδεδομένα) αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μην μιλάτε ή μην γράφετε κείμενο στο τηλέφωνο. Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι ή να εργαστείτε όταν συναντάτε άλλους. Χρησιμοποιείτε μόνο κρυπτογραφημένους αγγελιοφόρους, κατά προτίμηση Signal. Εάν χρειάζεστε ένα τηλέφωνο, αγοράστε ένα χρησιμοποιημένο με μετρητά. Εάν μπορείτε, μην την ενεργοποιήσετε με κάρτα SIM καθόλου ή να πάρετε μια προπληρωμένη κάρτα SIM με μετρητά και να ενεργοποιήσετε το τηλέφωνο μόνο όταν το χρειάζεστε, ιδανικά μακριά από το σπίτι σας.

Χρησιμοποιήστε το Bitcoin.

5. Τα χρήματα αφήνουν ένα ίχνος

Οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες σας αφήνουν ένα ίχνος του πού βρίσκεστε, σε ποια στιγμή μπορεί να ζητηθεί από τους αντιπάλους σας να ελέγξουν τα αρχεία ασφαλείας και άλλα αρχεία καταγραφής συναλλαγών για μια μεγαλύτερη συνολική εικόνα των ενεργειών σας και των συνεργών σας.

Ομοίως, το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο δημόσιων μεταφορών μπορεί να αποκαλύψει το πού βρίσκεστε και αν αυτό ήταν ένας ασυνήθιστος προορισμός.

Πληρώστε για τα πάντα με μετρητά όταν συναντάτε αυτά που ενημερώνετε. Βρείτε ένα μέρος όπου οι συναλλαγές με μετρητά είναι κοινές ή κάπου δωρεάν, όπως ένα δημόσιο πάρκο.

Πληρώστε με μετρητά αν μπορείτε και χρησιμοποιήστε κάρτες δώρων ή Bitcoin αν πρέπει να κάνετε online αγορά.

Διαγράψτε τα μεταδεδομένα σας.

6. Τα πάντα αφήνουν μεταδεδομένα

Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε ολόκληρο το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των συνομιλιών ή των τηλεφωνικών σας κλήσεων, για να μάθετε τι έχετε κάνει. Το γεγονός και μόνο ότι είστε σε επαφή με δημοσιογράφο ή ρυθμιστή ίσως επαρκεί για να προχωρήσετε σε μια περαιτέρω και βαθύτερη έρευνα.

Έχετε υπόψη σας ότι ό, τι κάνετε ή λέτε θα αφήσει μεταδεδομένα. Κάθε κλικ, κάθε αναζήτηση Google, εκτύπωση, μήνυμα κειμένου, ταλάντευση με πιστωτική κάρτα ή διαδρομή με λεωφορείο αφήνει ένα μικροσκοπικό κομμάτι πληροφοριών που μπορεί να σας εντοπίσει. Ακόμα και το χαρτί αλληλογραφίας σαρώνεται και έχει καταγραφεί η προέλευση και ο προορισμός παράδοσης.

Τα μεταδεδομένα σημαίνουν τα πάντα και ακόμη και οι αλλαγές στο καθημερινό σας πρότυπο μπορεί να φαίνονται ύποπτες. Εάν μένετε συχνά στο σπίτι, αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι και ενεργοποιήστε την τηλεόραση για να δώσετε την εντύπωση ότι η ζωή σας είναι συνηθισμένη. Αν βρίσκεστε έξω και απολαύστε να βρεθείτε σε μπαρ, είναι ασφαλές να συναντήσετε κάποιον εκεί, αντί να ξαφνικά να βρεθείτε σε πάρκο.

Να είστε ενήμεροι για το ψηφιακό σας αποτύπωμα και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις αλλαγές στο ελάχιστο. Χρησιμοποιήστε λογισμικό για να βρείτε και να καταργήσετε μεταδεδομένα από αρχεία που στέλνετε. Εξετάστε τύπους αρχείων που δεν έχουν τόσα μεταδεδομένα, όπως .txt και .png.

Ψηφιακές καταγγελίες.

7. Είναι η ψηφιακή η καλύτερη επιλογή?

Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ιδιωτικότητα και ανωνυμία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία. Εάν είστε καταλαβαίνω, μπορείτε ουσιαστικά να εξαφανιστείτε σε απευθείας σύνδεση και να επικοινωνήσετε με ασφάλεια με άλλους χωρίς κίνδυνο ανίχνευσης.

Αυτό όμως δεν ισχύει για κάθε περίπτωση. Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να αποστέλλετε έγγραφα ανώνυμα σε μια τοπική εφημερίδα παρά να βρείτε έναν δημοσιογράφο που μπορεί να σας προστατεύσει ηλεκτρονικά.

Ανώνυμος καταφρόνηση TL, DR

 • Χρησιμοποιήστε τις δικές σας συσκευές
 • Χρησιμοποιήστε τα δικά σας δίκτυα
 • Μην εκτυπώνετε ή σαρώνετε
 • Μη χρησιμοποιείτε τηλέφωνα
 • Μην χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες
 • Μην αλλάζετε τις συνήθειες σας
 • Ελαχιστοποιήστε το ψηφιακό σας αποτύπωμα

Να είστε προσεκτικοί και να σας ευχαριστήσω που υποστηρίξατε την ηθική και τις αρχές!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map