Χρειάζομαι antivirus στον υπολογιστή μου;

should-i-install-antivirus


Ενώ η επιστήμη των υπολογιστών είχε θεωρήσει τα αυτοματοποιημένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, μόνο το 1971 δημιουργήθηκε ο πρώτος ιός, ονομάζεται Creeper.

Ο Creeper δεν έκανε καμιά ιδιαίτερη βλάβη. θα μπορούσε να εμφανίσει μόνο ένα μήνυμα. Ο δεύτερος υπάρχων ιός υπολογιστών, που ονομάστηκε Reaper, δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την καταστροφή του Creeper.

Ήταν άλλα 15 χρόνια αβλαβών και πειραματικών ιών πριν γεννηθεί ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος ήταν ένας ιός που έγραψε δύο πακιστανοί αδελφοί το 1986, με σκοπό την παρακολούθηση πειρατικών αντιγράφων του προγράμματος παρακολούθησης της καρδιάς τους. Τα πράγματα κλιμακώθηκαν γρήγορα και ο εγκέφαλος εξαπλώθηκε σε πολλά περισσότερα μηχανήματα από ό, τι αναμενόταν. Οι συγγραφείς κυκλοφόρησαν τον ιό χωρίς κακόβουλη πρόθεση. Πράγματι, συμπεριέλαβαν ακόμη και τα ονόματα, τη διεύθυνση και τους αριθμούς τηλεφώνου στο λογισμικό.

Ο ιός τύπου Morris ήταν ο πρώτος ιός υπολογιστών

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1988, ο πρώτος ιός εξαπλώθηκε στο Διαδίκτυο. Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τάππαν Μόρις δεν σκόπευε επίσης να βλάψει, αλλά αυτό δεν τον προστατεύει από το πρώτο πρόσωπο που καταδικάστηκε σύμφωνα με το νέο Νόμο του 1986 για την απάτη στον υπολογιστή και την κατάχρηση.

Αν και ο Morris Worm δεν κατασκευάστηκε για να προκαλέσει ζημιά, μερικά σφάλματα προγραμματισμού του επέτρεψαν να απενεργοποιήσει πάνω από 6.000 υπολογιστές μέσα σε λίγες ώρες – περίπου το 10% του μεγέθους του Διαδικτύου τότε. Εκτιμάται ότι το σκουλήκι προκάλεσε ζημιές μεταξύ 100 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η ειρωνεία είναι ότι γνωρίζουμε την κλίμακα της επίθεσης εξαιτίας του ιού τύπου Morris, καθώς ο ιός δημιουργήθηκε για να υπολογίσει το μέγεθος του Internet.

Ο ιός τύπου Morris ήταν μια κλήση αφύπνισης για πολλούς και βοήθησε να ξεκινήσει η αναδυόμενη βιομηχανία προστασίας από ιούς. Ο John McAfee ίδρυσε την επώνυμη εταιρία που τον έκανε διάσημο το 1987 και αναδύθηκαν σύντομα και άλλες εταιρείες προστασίας από ιούς. το 1988, η Avira ιδρύθηκε στη Γερμανία από τον Tjark Auerbach. Στη συνέχεια, αργότερα το ίδιο έτος, ο Pavel Baudiš και ο Eduard Kučera δημιούργησαν το avast! στην Τσεχική Δημοκρατία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1991, ιδρύθηκε το Norton Antivirus στις Ηνωμένες Πολιτείες.

πρώτου υπολογιστή-ιούΕίναι ένας ιός; Σιγουριά.

Πώς λειτουργούν τα προγράμματα προστασίας από ιούς

Τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών συνήθως λειτουργούν διατηρώντας μια λίστα όλων των γνωστών ιών. Κάθε ψηφιακό αρχείο μπορεί να αναγνωριστεί από αυτό που ονομάζεται hash και κάθε hash αντιπροσωπεύει μοναδικά έναν γνωστό ιό.

Τα hashes έχουν πάντα μόνο λίγα χαρακτήρες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του αρχείου και μπορούν να υπολογιστούν σχετικά εύκολα. Αυτό καθιστά δυνατή την αποθήκευση πολλών τέτοιων κατακερματισμών σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα λήψης.

Η προσέγγιση κατακερματισμού λειτούργησε ιδιαίτερα καλά όταν υπήρχε μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ιών. Το AV-Test, ένας από τους δημοφιλείς διαχειριστές τέτοιων βάσεων δεδομένων, ανέφερε το 1994 ότι έχει μόλις πάνω από 28.000 ιούς σε αρχείο. Μέχρι το 1999, ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν 100.000.

Παρά τις αργές αρχές, ο αριθμός των ιών άρχισε να αναπτύσσεται εκθετικά. Μέχρι το 2014, υπήρχαν 37 εκατομμύρια κρούσματα ιού, μόλις ένα χρόνο αργότερα υπήρχαν 64 εκατομμύρια. Αυτή είναι μια αύξηση πάνω από 70.000 την ημέρα.

Οι ιοί έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό πολυμορφικοί, πράγμα που σημαίνει ότι συμπεριφέρονται σαν βιολογικός οργανισμός και θα μεταλλάσσονται ελαφρά κάθε φορά που αναπαράγονται. Ενώ η βασική λειτουργία του ιού θα παραμείνει άθικτη, δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίζεται μοναδικά από το hash του.

Λόγω αυτών των μεταλλάξεων, τα προγράμματα Antivirus παρακολουθούν επίσης τη συμπεριφορά του λογισμικού εν γένει. Δυστυχώς, γίνεται δύσκολο να χωριστεί η συμπεριφορά μιας νόμιμης εφαρμογής από μια παράνομη, καθώς δεν μπορούν να αποδοθούν μοναδικά σε ιούς οι λειτουργίες προγραμματισμού. Ως αποτέλεσμα, τα προγράμματα Antivirus τείνουν να χάνουν απειλές ή να εντοπίζουν ψευδώς θετικά.

Οι συχνές ψευδώς θετικές εντολές μπορούν εύκολα να εκπαιδεύσουν έναν χρήστη να εγκρίνει γρήγορα μια πιθανή απειλή που εντοπίστηκε από το λογισμικό προστασίας από ιούς, λίγο σαν το αγόρι που φώναξε λύκος.

Το ‘Allow all’ antivirus έγινε ‘αποκλεισμός όλων’ των φυλλομετρητών

Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και τα προγράμματα περιήγησης κατασκευάζονται με πολυμορφικούς ιούς. Παρόλο που το παλαιό μοντέλο ασφάλειας συχνά εξελίχθηκε γύρω από μια φιλοσοφία της «επιτρέπουν σε όλους, στη συνέχεια, προσθέστε εξαιρέσεις», οι σημερινές εφαρμογές και συστήματα χτίζονται για να αρνηθούν τα πάντα, μέχρις ότου το επιτρέπει ειδικά ο χρήστης.

Απειλές όπως οι ιοί και οι απόπειρες πειρατείας έχουν γίνει τόσο πολυάριθμες που ακόμη και τα αντιγραφικά λεξικά με εκατομμύρια καταχωρήσεις πιθανότατα θα χάσουν κάποια και οι ιοί εξελίσσονται τόσο γρήγορα ώστε δεν υπάρχουν οι ίδιες επαναλήψεις.

ασφαλή περιήγησηΠρέπει να εφαρμοστεί ένα άκαμπτο καθεστώς ασφαλείας πριν ξεκινήσει η διασκέδαση.

Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε το σύστημά σας ασφαλή

Ένα υποστηριζόμενο και ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα είναι το πρωτοποριακό της άμυνας ενάντια στον ανεπιθύμητο κώδικα που εκτελείται στον υπολογιστή σας.

1. Κρατήστε το σύστημά σας ενημερωμένο

Οποιαδήποτε απειλή για το σύστημά σας θα ψάξει να βρει μικρά σφάλματα και κενά για να εκμεταλλευτεί. Ενώ τα σφάλματα δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, είναι συνήθως patched αρκετά γρήγορα για να σταματήσουν τα τρωτά σημεία να γίνουν ένα ζήτημα ασφάλειας μεγάλης κλίμακας.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το τηλέφωνό σας, τον υπολογιστή σας και όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα που εκτελούνται σε αυτά, ενημερωμένα, για να προστατεύετε από κακόβουλα προγράμματα. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι κουραστικό, αλλά είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να σας κρατήσει ασφαλές.

2. Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας

Ακόμα κι αν κρατάτε το σύστημά σας ενημερωμένο, υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα να μολυνθείτε από έναν ιό. Υπάρχουν συνεχώς νέες απειλές που δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και ανακαλυφθεί και ενδεχομένως και αυτές που εστιάζουν συγκεκριμένα σε εσάς. Δεν είναι πιθανό ο Antivirus σας να είναι σε θέση να σας υπερασπιστεί από όλες αυτές τις απειλές.

Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας και κρατήστε τα σε ξεχωριστή μονάδα δίσκου, αποσυνδέστε ιδανικά τη μονάδα μετά την πραγματοποίηση της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αυτό θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε ξανά γρήγορα με μια νέα εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος, συχνά ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να απαλλαγείτε από έναν ιό.

Μήπως ένα VPN με προστατεύει από ιούς?

Ενώ ένα VPN καθιστά αδύνατο για τον τοπικό παροχέα υπηρεσιών Internet ή για πάροχο Wi-Fi να εισάγει κακόβουλο κώδικα στις περιόδους περιήγησης, ένα VPN δεν σας προστατεύει από ιούς από μόνο του.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συνημμένα και τις λήψεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν πρέπει ποτέ να ανοίγετε αρχεία με ύποπτες μορφές όπως .exe, .jar ή .js και να ανοίγετε αρχεία μόνο από πηγές που εμπιστεύεστε. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με ένα συνημμένο από μια αξιόπιστη επαφή, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω ενός ξεχωριστού καναλιού για να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα του μηνύματός σας.

Ναι, θα πρέπει να εκτελείτε ακόμη λογισμικό προστασίας από ιούς

Δεν υπάρχει καμία ζημιά κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς, εφόσον είναι μόνο ένα (δύο τέτοια προγράμματα πιθανότατα θα παρεμβαίνουν μεταξύ τους).

Η εκτέλεση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των γύρω σας από μη παρωχημένα και ξεπερασμένα συστήματα και φροντίζει να μην εξαπλωθεί κατά λάθος τα κατεστραμμένα αρχεία από ιούς, ακόμη και όταν δεν μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή σας.

Το Antivirus μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε απειλές που είναι θαμμένες βαθιά στα αντίγραφα ασφαλείας ή σε άλλα αρχεία. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να μολύνουν τον ενημερωμένο υπολογιστή σας, ίσως δεν τους θέλετε στο σύστημά σας.

Προτεινόμενη εικόνα: ar130405 / Dollar Photo Club
Δούρειος ίππος:
Ασφάλεια πρώτα: md3d / Dollar Photo Club

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map