Τεχνική ασφάλεια για επιζώντες οικιακής βίας

Προειδοποίηση περιεχομένου: Αυτός ο οδηγός ασχολείται με θέματα οικιακής βίας και κακοποίησης.


Η οικιακή βία αφορά την κατάχρηση εξουσίας και ελέγχου, η οποία μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Συχνά, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και καταπίεσης, σε απευθείας σύνδεση και εκτός λειτουργίας.

Οι επιζώντες δεν είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των ενεργειών του κακοποιού, αλλά μάθουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία εναντίον τους, με τη σειρά τους να τους βοηθήσουν να πάρουν πίσω τον έλεγχο και να λάβουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αυτός ο οδηγός παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να εξασφαλίσετε και να ελέγξετε καλύτερα την τεχνολογία, να επιβεβαιώσετε την αυτονομία σας στο ψηφιακό χώρο και να εργαστείτε για την καθιέρωση της ασφάλειας και της ασφάλειας.

Το επίκεντρο αυτού του οδηγού αφορά συγκεκριμένα τον καταναγκαστικό έλεγχο και την κατάχρηση που σχετίζεται με την τεχνολογία. Για βοήθεια σχετικά με άλλες πτυχές της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και επείγουσα βοήθεια, επικοινωνήστε με έναν οργανισμό ενδοοικογενειακής βίας που εμπιστεύεστε.

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε αν πιστεύετε ότι κάποιος παρακολουθεί τις συσκευές σας, είτε επισκεφθείτε αυτήν τη σελίδα από μια συσκευή που δεν έχει φυσική ή απομακρυσμένη πρόσβαση, όπως έναν δημόσιο υπολογιστή, ή χρησιμοποιήστε το παράθυρο ανώνυμης περιήγησης του φυλλομετρητή σας για να περιηγηθείτε σε αυτήν τη σελίδα ιδιωτικά.

Contents

Πηδάω σε…

Η σημασία της ψηφιακής ασφάλειας σε καταστάσεις οικιακής βίας

Ενότητα 1: Εμπιστευθείτε τη συσκευή σας

 • Πώς να διαπιστώσετε εάν κάποιος έχει αποσυνδέσει το τηλέφωνό σας, τον υπολογιστή σας ή άλλη συσκευή
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το τηλέφωνό σας
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε τον υπολογιστή σας
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τα gadgets στο σπίτι σας
 • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το αυτοκίνητό σας

Τμήμα 2: Πώς να εξασφαλίσετε τα αρχεία, τα δεδομένα και τις σημαντικές πληροφορίες σας

 • Αποθηκεύστε τα αρχεία σας στο σύννεφο
 • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
 • Χρησιμοποιήστε μυστικά USB Sticks
 • Σάρωση των πιο σημαντικών αρχείων σας
 • Εξασφαλίστε την παρουσία των κοινωνικών μέσων σας

Τμήμα 3: Πώς να προστατέψετε τις επικοινωνίες σας από την επιτήρηση

 • Κρυπτογραφήστε τις συνομιλίες σας
 • Προσοχή στα μεταδεδομένα του τηλεφώνου
 • Προστατέψτε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας

Τμήμα 4: Πώς να δημιουργηθεί οικονομική ανεξαρτησία

 • Εξασφαλίστε τον τραπεζικό σας λογαριασμό
 • Αποφύγετε την επιγραμμική και τηλεφωνική τραπεζική
 • Απόκρυψη των πιστωτικών καρτών σας
 • Μην χρησιμοποιείτε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς
 • Ανοίξτε τον δικό σας τραπεζικό λογαριασμό
 • Χρησιμοποιήστε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία στον κομιστή

Τμήμα 5: Πώς να χρησιμοποιήσετε το TAILS για να διασφαλίσετε τη δραστηριότητα του υπολογιστή σας

 • Πάρτε ένα ραβδί TAILS
 • Ξεκινήστε τον υπολογιστή
 • Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης
 • Χρησιμοποιήστε το ραβδί TAILS
 • Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Περίληψη

Η σημασία της ψηφιακής ασφάλειας σε καταστάσεις οικιακής βίας

Χρησιμοποιούμε τεχνολογία σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας – να επικοινωνούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας, να κάνουμε δουλειά, να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, ακόμα και να ελέγξουμε τις οικιακές συσκευές μας – και σχεδόν πάντα έχουμε τουλάχιστον μία συνδεδεμένη συσκευή πάνω ή κοντά μας. Αν και φέρνει πολλά οφέλη, αυτή η ψηφιοποίηση της ζωής μας σημαίνει επίσης ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καταχρηστικά άτομα για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, τον εντοπισμό και τον έλεγχο των θυμάτων τους.

Οι καταστάσεις οικιακής βίας μπορούν να παρουσιάσουν ένα μοναδικό σύνολο ψηφιακών προκλήσεων ασφάλειας που ενδέχεται να μην καλύπτονται από άλλους οδηγούς ασφαλείας.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν λογικά να υποθέσουν ότι κανείς δεν έχει παραποιήσει το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους. Η παραβίαση των συσκευών είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, ακόμη και για επιτιθέμενους όπως εγκληματικές οργανώσεις, χάκερ και κυβερνητικές υπηρεσίες, εν μέρει επειδή συνήθως απαιτεί φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας. Αλλά σε καταστάσεις οικιακής κακοποίησης, η ασφάλεια των πληροφοριών είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, διότι δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε με σιγουριά το δικό σας υλικό και συσκευές, ειδικά αν μοιράζεστε ένα σπίτι με τον κακοποιό σας, επειδή μπορεί να έχουν πρόσβαση στα πράγματά σας.

Επιπλέον, ένας συνεργάτης ελέγχου μπορεί να επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο – όπως το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, τα κοινωνικά δίκτυα, η ηλεκτρονική τραπεζική και άλλα μέσα από τον εξαναγκασμό ή την εξαπάτηση.

Η κατοχύρωση της εμπιστοσύνης ότι οι συσκευές σας δεν διακυβεύονται και η εξασφάλιση ελέγχου της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό βήμα στην επαναφορά της ψηφιακής αυτονομίας.

Πώς να επαναφέρετε την ψηφιακή σας αυτονομία

Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος οδηγού

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό αν …

 • Αντιμετωπίζετε οικιακή κατάχρηση με δυνατότητα τεχνολογίας
 • Υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να κατασκοπεύει τον υπολογιστή σας ή τη δραστηριότητα τηλεφώνου
 • Φοβάστε ότι μπορεί να στοχεύσετε κάποιον στο σπίτι ή την οικογένειά σας
 • Θέλετε έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε
 • Βοηθάτε κάποιον που αντιμετωπίζει οικιακή κατάχρηση με τεχνολογία να αυξήσει την ασφάλειά του

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την επιτήρηση, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε σταθερά επαφή με ανθρώπους κοντά σας και να ζητάτε βοήθεια.

Αυτός ο οδηγός προορίζεται να χρησιμεύσει ως ένα πιο τεχνικό συμπλήρωμα και όχι ως αντικατάσταση για άλλους οδηγούς σε αυτό το θέμα, όπως αυτοί από τον HACK * BLOSSOM και τους φίλους μας στο Εθνικό Δίκτυο για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Ενότητα 1: Εμπιστευθείτε τη συσκευή σας

Για να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας με ασφάλεια, πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να την εμπιστευτείτε. Η συσκευή σας μπορεί να είναι τηλέφωνο, φορητός υπολογιστής ή επιτραπέζιος υπολογιστής ή μπορεί να είναι αυτοκίνητο ή τηλεόραση. Για να είστε σε θέση να εμπιστεύεστε τη συσκευή σας, καλό είναι να την κρατάτε κρυμμένο και να εμποδίζετε οποιονδήποτε να μάθετε για την ύπαρξή της. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου σας, η απόκρυψη της ύπαρξής του είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε μπορεί να μην είστε σε θέση να έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλειά του.

Ορισμένες συσκευές είναι εύκολο να τροποποιηθούν φυσικά ενώ άλλες δεν είναι. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να συνδέσετε ένα GPS tracker στο αυτοκίνητό σας, αλλά είναι δύσκολο να κάνετε τροποποιήσεις στο iPhone σας, επειδή το iPhone είναι πιο δύσκολο να ανοίξει και δεν έχει κανένα χώρο μέσα του για επιπλέον μέρη.

Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει παραβιάσει το τηλέφωνό σας: χαλαρά εξαρτήματα, ελλείψεις βιδών ή γρατζουνιές όπου τα εξαρτήματα είναι κολλημένα μεταξύ τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας, σκεφτείτε προσεκτικά και υποθέστε ότι η συσκευή σας δεν είναι ασφαλής.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει αποσυνδέσει το τηλέφωνό σας, τον υπολογιστή σας ή άλλες συσκευές

Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος να μάθετε αν κάποιος έχει παραποιήσει τις συσκευές σας ή αν κάποιος χρησιμοποιεί τις συσκευές σας εναντίον σας.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι κάτι είναι λάθος. Περαιτέρω σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς μπορείτε να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στη συσκευή σας.

Σηματοδοτεί ότι η συσκευή σας έχει παραβιαστεί:

 • Η συσκευή σας έχει ληφθεί από εσάς για ένα χρονικό διάστημα
 • Η συσκευή σας συμπεριφέρεται διαφορετικά από τον τρόπο που περιμένετε
 • Ο κακοποιός σας αποθαρρύνει τη χρήση άλλων συσκευών ή την έξοδο από τη συσκευή σας στο σπίτι
 • Ο κακοποιός σας ξέρει πράγματα που δεν θα περίμενε κανείς, όπως τους οποίους μιλήσατε, όπου ήσασταν ή το περιεχόμενο ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Λαμβάνετε ειδοποιήσεις ότι κάποιος έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή σας

Πώς να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει προειδοποιήσει το τηλέφωνό σας

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το τηλέφωνό σας

Τα smartphones προσφέρουν λογική προστασία από προεπιλογή, αλλά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στη συσκευή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του τηλεφώνου σας. Εάν ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας μόνοι σας με έναν καλό κωδικό πρόσβασης και αν κανένας άλλος δεν είχε πρόσβαση στη συσκευή σας, τότε πιθανόν να υποθέσετε ότι είναι ασφαλής.

Αν δεν έχετε ρυθμίσει το τηλέφωνό σας μόνοι σας, ο παραβάτης σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό σας για να σας εντοπίσει. Μπορεί να έχουν εγκαταστήσει λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνό σας, το οποίο τους επιτρέπει να παρακολουθούν πάντα την τοποθεσία του τηλεφώνου σας. Το “Bugging” του τηλεφώνου σας απαιτεί φυσική πρόσβαση στη συσκευή, αλλά μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ριζοβολία, αφαιρεί τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις προφυλάξεις ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας.

Η ριζοβολία επιτρέπει την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού στο τηλέφωνό σας, αόρατο στο μη εκπαιδευμένο μάτι. Αυτό το λογισμικό τρέχει στο παρασκήνιο, παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο σας στον καταχρασμό σας. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν ένα τηλέφωνο έχει ριζωμένες ή όχι. Επιπλέον, πολλά καταστήματα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης προσφέρουν ριζοβολία ως υπηρεσία, οπότε ακόμα και αν ο κακοποιός σας δεν είναι τεχνολογικά καταλαβαίνω, μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε θέση να βρουν έναν τρόπο για να παρακολουθείτε τον τόπο σας.

Επαναφέρετε το τηλέφωνό σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Όταν δεν είστε βέβαιοι εάν κάποιος έχει εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στο τηλέφωνό σας, επαναφέρετε το τηλέφωνό σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Για τις περισσότερες συσκευές, όπως τα νεότερα τηλέφωνα Android και iPhones, η επαναφορά του τηλεφώνου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις θα επαναφέρει τη συσκευή σε λογική κατάσταση ακεραιότητας. Ωστόσο, για τα περισσότερα τηλέφωνα Android, θα χρειαστεί να αναβοσβήνετε τη συσκευή με μια νέα έκδοση του Android (γνωστού και ως ROM) από την αρχή. Αυτό απαιτεί κάποια εμπειρία, αλλά υπάρχουν online οδηγοί για να σας δείξουν πώς να το κάνετε αυτό.

Αφού επαναφέρετε το τηλέφωνό σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ρυθμίστε το με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης (έναν δύσκολο να υποθέσετε, κωδικό που δημιουργήθηκε τυχαία που δεν χρησιμοποιείτε πουθενά αλλού ή έναν αριθμό με τουλάχιστον έξι μοναδικά ψηφία) και βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιήστε την κρυπτογράφηση της συσκευής. Μην χρησιμοποιείτε το ενσωματωμένο δακτυλικό αποτύπωμα ή το σαρωτή προσώπου του τηλεφώνου σας, επειδή αυτό μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να ξεκλειδώσει τη συσκευή σας χωρίς να το γνωρίζετε, όπως με το δάχτυλό σας ενώ κοιμάστε. Με ενεργοποιημένο κωδικό πρόσβασης και δυνατότητα κρυπτογράφησης, μπορείτε πλέον να εμπιστεύεστε τη συσκευή σας ξανά.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε τον υπολογιστή σας

Όπως τα smartphones, ίσως έχετε εμπιστοσύνη στο φορητό σας υπολογιστή, αν το ρυθμίσετε μόνοι σας και χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση στο σκληρό δίσκο και είστε μόνοι με πρόσβαση σε αυτό. Δυστυχώς, η διασφάλιση ενός υπολογιστή δεν είναι τόσο εύκολη όσο η εγκατάσταση ενός smartphone, επειδή οι υπολογιστές σπάνια έρχονται με την επιλογή να τις επαναφέρετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Προσέξτε για τα keyloggers

Γενικά, είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να παραβιάζει το υλικό ενός επιτραπέζιου υπολογιστή παρά με ένα φορητό υπολογιστή. Το εξωτερικό ποντίκι και το πληκτρολόγιο διευκολύνουν τη σύνδεση ενός φυσικού keylogger στο μηχάνημά σας. Ένα keylogger είναι μια συσκευή που καταγράφει όλες τις πληκτρολογήσεις σας και καθιστά δυνατό για κάποιον να βλέπει τα ευαίσθητα δεδομένα που έχετε δακτυλογραφήσει, όπως οι κωδικοί πρόσβασης, οι διευθύνσεις και η αλληλογραφία σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένος ένας φυσικός keylogger στον υπολογιστή σας, ακολουθήστε το καλώδιο του πληκτρολογίου σας μέχρι το σημείο που φτάνει στον υπολογιστή σας. Εάν υπάρχει μια μικρή συσκευή (παρόμοια με μια κάρτα USB) μεταξύ του καλωδίου και του υπολογιστή σας, η συσκευή μπορεί να είναι ένα keylogger (ή, λιγότερο ανησυχητικά, απλά ένας προσαρμογέας). Σημειώστε ότι πιο προηγμένα keyloggers τοποθετούνται στο εσωτερικό της θήκης του υπολογιστή και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Αν υπάρχει αμφιβολία, μεταβείτε στη βιβλιοθήκη

Αν δεν είστε σε θέση να εμπιστευτείτε τον υπολογιστή σας ή το smartphone σας, μπορείτε να βρείτε έναν αξιόπιστο υπολογιστή στη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη έχει επίσης εγκαταστάσεις που σας επιτρέπουν να κάνετε αντίγραφα και σαρώσεις των εγγράφων σας και το προσωπικό της βιβλιοθήκης σας είναι χρήσιμο και καλά εκπαιδευμένο για να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τα έγγραφά σας online και να επικοινωνήσετε με άλλους ακόμη και αν δεν έχετε πρόσβαση σε έναν αξιόπιστο υπολογιστή στο σπίτι.

Μισή εμπιστοσύνη στη συσκευή σας

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως τη συσκευή σας, οι χρήστες σας δεν είναι ένας σούπερ χάκερ που μπορεί να αναπτύξει εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό και να τρέξει με το υλικό σας για να σας κρατήσει υπό τον έλεγχό του.

Σε αυτήν την περίπτωση, εδώ είναι απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας με ασφάλεια και ιδιωτικότητα:

 • Διατηρήστε τα αρχεία σας σε μονάδες USB και αποκρύψτε τις μονάδες USB σε ασφαλείς θέσεις. Για πρόσθετη ασφάλεια, εξετάστε την κρυπτογράφηση της μονάδας δίσκου και τη ρύθμιση ενός κωδικού πρόσβασης (αυτή η λειτουργία είναι ενσωματωμένη σε Windows και MacOS).
 • Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο σε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης για να αποτρέψετε τον κακοποιό σας από το snooping μέσω του ιστορικού του διαδικτύου σας.
 • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε ένα αντίγραφο του προγράμματος περιήγησης Tor σε ένα stick USB και να το χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στον ιστό ιδιωτικά. Στο τέλος αυτού του άρθρου, θα βρείτε μια εισαγωγή στο TAILS, το οποίο είναι ένα λειτουργικό σύστημα που τρέχει από ένα stick USB για την προστασία των δεδομένων σας και της δραστηριότητας στο διαδίκτυο – ακόμη και σε μη αξιόπιστους υπολογιστές.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τα gadgets στο σπίτι σας

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για άλλες δικτυωμένες συσκευές που έχετε στο σπίτι σας, ειδικά εάν έρχονται με λειτουργίες που μπορούν να καταστρατηγηθούν για επιτήρηση, όπως κάμερες, μικρόφωνα ή αισθητήρες κίνησης. Αυτές οι συσκευές έχουν συχνά κακή ασφάλεια. είναι πιο εύκολο να παραβλέπετε αυτές τις συσκευές όταν χρειάζεστε ιδιωτικότητα.

Ελέγξτε το αυτοκίνητό σας για σφάλματα.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το αυτοκίνητό σας

Οι φυσικές τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν αν δεν είστε ειδικός αυτοκινήτων. Θα μπορούσατε να προσλάβετε έναν μηχανικό αυτοκινήτων για να σκουπίσετε το αυτοκίνητό σας για σφάλματα ή συσκευές εντοπισμού GPS, αλλά αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό, για να μην αναφέρουμε επικίνδυνο εάν ο δράστης σας παρακολουθεί το τόπο και την οικονομική σας δραστηριότητα. Η εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι δύσκολη. Η γνώση του καταχραστή σχετικά με τη μάρκα, το μοντέλο και την πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μπορεί επίσης να σας διευκολύνει να σας αναζητήσουν.

Το να κάνεις μια βόλτα με κάποιον είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να χρησιμοποιήσεις το δικό σου αυτοκίνητο. Τα ταξί, τα λεωφορεία και τα τρένα είναι επίσης καλές επιλογές, εφ ‘όσον πληρώνετε με μετρητά. Η πληρωμή με μετρητά εξαλείφει κάθε οικονομικό ίχνος για τον κακοποιό σας να ακολουθήσει.

Να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές κοινής χρήσης, επειδή μπορεί να κάνουν το λεπτομερές ιστορικό βόλτας διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής και να αφήσει αποδεικτικά στοιχεία στην δήλωση της πιστωτικής σας κάρτας.

Η εμπιστοσύνη στη συσκευή σας είναι ένα ισχυρό βήμα για την επίτευξη προσωπικής αυτονομίας, διότι σας επιτρέπει να διατηρείτε τη συσκευή σας σε εσάς χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο το απόρρητό σας και σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε με άτομα με τα οποία έχετε εμπιστοσύνη.

Τμήμα 2: Πώς να εξασφαλίσετε τα αρχεία, τα δεδομένα και τις σημαντικές πληροφορίες σας

Αποθηκεύστε τα αρχεία σας στο σύννεφο

Αν έχετε μια συσκευή που μπορείτε να εμπιστευτείτε, θα πρέπει να είναι εύκολο να κρατήσετε τα αρχεία και τα δεδομένα σας ασφαλή από τον κακοποιό σας. Μπορείτε να εγγραφείτε για υπηρεσίες online αποθήκευσης (γνωστές και ως υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, όπως το Dropbox ή το Spideroak) και να αποθηκεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αρχεία σας online. Ακόμη και αν χάσετε την πρόσβαση στη συσκευή σας, θα έχετε ακόμα τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει στο σύννεφο. Θυμηθείτε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας αποθήκευσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που γνωρίζετε μόνο εσείς ή αλλιώς τα αρχεία σας στο λογαριασμό αποθήκευσης του cloud ενδέχεται να γίνουν ευάλωτα σε κλοπές ή snooping.

Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Για να προστατέψετε τα δεδομένα και τους λογαριασμούς σας από το cloud από ανεπιθύμητη πρόσβαση, βεβαιωθείτε ότι μόνο εσείς έχετε αποκλειστική πρόσβαση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ότι είστε ο μόνος που γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης. Εάν έχετε μια συσκευή που εμπιστεύεστε και γνωρίζετε ότι ο δράστης σας δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ο έλεγχος ταυτότητας με δύο παράγοντες θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εάν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε και να ασφαλίσετε τη συσκευή σας, μην τη χρησιμοποιήσετε.

Εάν σας ζητηθεί να εισαγάγετε μια εφεδρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έναν δεύτερο αριθμό τηλεφώνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να παρέχετε το email ή τον αριθμό τηλεφώνου ενός αξιόπιστου φίλου και όχι ενός δικού σας. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το 2FA της Google, σας δίνουν την επιλογή να εκτυπώσετε ένα σύνολο “εφεδρικών κωδικών”, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που χάσετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσετε αυτούς τους εφεδρικούς κωδικούς εάν χρησιμοποιείτε αυτήν τη λειτουργία.

Χρησιμοποιήστε μυστικά USB Sticks

Αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τη συσκευή σας, μπορείτε να αποθηκεύετε τα δεδομένα με ασφάλεια, αν και είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε τα αρχεία σας μυστικά. Τα μυστικά USB sticks θα κάνουν το τέχνασμα, εφ ‘όσον τα κρύβετε κάπου ασφαλή.

Καλύτερα, αποθηκεύστε τα αρχεία σας σε USB stick με μυστικά διαμερίσματα. αν ο κακοποιός σας έπαιρνε ένα από αυτά τα διαχωρισμένα USB sticks και το συνδέσαμε σε έναν υπολογιστή, το USB stick θα φαίνεται να έχει σπάσει και όχι να αποκαλύπτει όλα τα αρχεία σας. Αν είστε tech-savvy ή έχετε ένα tech-καταλαβαίνω φίλο, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε το USB stick σας ή να δημιουργήσετε κρυπτογραφημένο κρυφό τόμο με το δωρεάν πρόγραμμα Veracrypt.

Σάρωση των πιο σημαντικών αρχείων σας

Σάρωση, φωτογραφία ή δημιουργία αντιγράφων όλων των σημαντικών εγγράφων σας, όπως πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικά γάμου, έγγραφα μετανάστευσης, έγγραφα παιδιών σας, διπλώματα, διαβατήρια, θεωρήσεις, πιστωτικές κάρτες, ιατρικά αρχεία, και τις άδειες οδήγησης. Αυτά τα αρχεία θα σας διευκολύνουν να πάρετε αυτά τα έγγραφα πίσω σε περίπτωση που ο δράστης σας τους απομακρύνει από εσάς. Χωρίς αυτά τα έγγραφα, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες εάν θέλετε να εγκαταλείψετε τη χώρα, να εργαστείτε, να ψηφίσετε ή να οδηγήσετε αυτοκίνητο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να λάβετε τη βασική ιατρική περίθαλψη.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαρωτή ή φωτοτυπικό μηχάνημα, κατευθυνθείτε στην τοπική βιβλιοθήκη σας.

Εξασφαλίστε την παρουσία των κοινωνικών μέσων σας

Παρόμοια με την αποθήκευση στο σύννεφο ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, θα πρέπει να εξασφαλίσετε τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης από την εισβολή. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχετε κατά την εγγραφή είναι ασφαλές.

Ο κακοποιός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία των κοινωνικών μέσων σας για να σας επιτηρήσει. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου για καθέναν από τους λογαριασμούς σας και σκεφθείτε να αφαιρέσετε συνολικά τα δικαιώματα τοποθεσίας από τις εφαρμογές. Ίσως θελήσετε να ορίσετε το λογαριασμό σας σε ιδιωτικό ή να δημιουργήσετε μόνο λογαριασμούς κάτω από ψευδώνυμα. Ωστόσο, προειδοποιείτε ότι εφαρμογές όπως το Instagram και το Twitter ενδέχεται να σας προτείνουν ακόμα την ψεύτικη ταυτότητά σας ως προτεινόμενο φίλο στο άτομο από το οποίο προσπαθείτε να αποκρύψετε, με βάση τον αριθμό τηλεφώνου σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και άλλες δραστηριότητες στο τηλέφωνό σας.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε να μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα, όπως αριθμούς εισιτηρίων, έγγραφα ταυτότητας ή στοιχεία που αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία σας, όπως πινακίδες.

Τμήμα 3: Πώς να προστατέψετε τις επικοινωνίες σας από την επιτήρηση

Η διατήρηση ασφαλών επικοινωνιών με τους φίλους σας είναι πολύ πιο εύκολη αν έχετε μια αξιόπιστη συσκευή. Χωρίς αξιόπιστη συσκευή, θα χρειαστεί να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να διατηρήσετε το απόρρητο των συνομιλιών σας και των τηλεφωνικών σας κλήσεων. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές αν δεν νομίζετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το τηλέφωνό σας.

Κρυπτογραφήστε τις συνομιλίες σας

Να επιλέγετε πάντα κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μέσω μη κρυπτογραφημένων. Τα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης σε εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Telegram, το Signal και το Viber καθιστούν αδύνατο για όποιον αναλάβει το λογαριασμό σας να διαβάσει τις προηγούμενες συνομιλίες σας.

Το τηλεγράφημα διαθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν θέλετε να διατηρείτε επαφή με ανθρώπους ή να απευθυνθείτε για βοήθεια. Στην εφαρμογή Τηλεγράφημα, μπορείτε να ορίσετε τα μηνύματά σας να “αυτοκαταστραφούν” μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, οπότε καν αποκτά πρόσβαση στη συσκευή σας, δεν θα βλέπουν τις προηγούμενες ανταλλαγές μηνυμάτων.

Το τηλεγράφημα σας επιτρέπει να συσχετίσετε το λογαριασμό σας με ένα όνομα χρήστη εκτός από τον αριθμό τηλεφώνου σας. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε τα ονόματα χρηστών των συχνών επαφών σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους εάν χάσετε την πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου και το βιβλίο διευθύνσεών σας. Το τηλεγράφημα σας επιτρέπει επίσης να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης, καθιστώντας πιο δύσκολο για κάποιον που έχει πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου σας να αναλάβει το λογαριασμό σας.

Προσοχή στα μεταδεδομένα του τηλεφώνου

Στην περίπτωση του τηλεφώνου σας, οι αριθμοί που καλείτε ενδέχεται να εμφανίζονται στον λογαριασμό σας. Το άτομο που πληρώνει τον τηλεφωνικό λογαριασμό σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες, όπως όταν έχετε καλέσει τον αριθμό, για πόσο χρονικό διάστημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη θέση σας κατά τη στιγμή της κλήσης. Αν το άτομο που προσπαθεί να αποκτήσει τις πληροφορίες κλήσης σας είναι κοντά σας ή έχει οικογενειακούς δεσμούς με εσάς, ενδέχεται να μπορούν να λάβουν πολλά μεταδεδομένα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, θα μπορούν να προωθούν όλες τις εισερχόμενες κλήσεις στο τηλέφωνό σας σε άλλο αριθμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν να λαμβάνουν τις τηλεφωνικές σας κλήσεις και κείμενα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για επαληθεύσεις ασφαλείας για τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο.

Για να διατηρήσετε τα στοιχεία που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του τηλεφώνου σας εκτός των χεριών του κακοποιού σας, μπορείτε να ζητήσετε από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας να προσθέσει μια σημαία “υψηλού κινδύνου” στο λογαριασμό σας καλώντας την υποστήριξη πελατών του. Καλύτερα, μπορείτε να προμηθευτείτε μια προπληρωμένη κάρτα SIM την οποία πληρώνετε με μετρητά και να την κρατήσετε κάπου ασφαλή για τις μυστικές σας επικοινωνίες.

Προστατέψτε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας

Προστατέψτε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως θα κάνατε με το cloud storage σας. Εάν έχετε ένα τηλέφωνο, μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι μόνο εσείς έχετε πρόσβαση, ασφαλίστε τον με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Πολλοί πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου του Gmail, σας επιτρέπουν να ελέγξετε πότε και πού πρόσφατα έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό email σας. Αν έχετε λόγους να υποψιάζεστε ότι κάποιος κοιτάζει τα μηνύματά σας, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το αρχείο καταγραφής δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να διατηρείτε επαφή με τους παλιούς φίλους και την οικογένειά σας.

Οι εκτυπωτές θα μπορούσαν να δώσουν προσωπικές πληροφορίες.

Τμήμα 4: Πώς να δημιουργηθεί οικονομική ανεξαρτησία

Οι καταχραστές χρησιμοποιούν συχνά την οικονομική εξάρτηση ως έναν τρόπο να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο. Η διασφάλιση ότι έχετε πρόσβαση και ελέγχετε τα δικά σας οικονομικά είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ανεξαρτησία.

Εξασφαλίστε τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Εάν έχετε τραπεζικό λογαριασμό στο δικό σας όνομα, έχετε ήδη ένα ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανεξαρτησίας – και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα το εξασφαλίσετε. Προστατέψτε τον τραπεζικό σας λογαριασμό διασφαλίζοντας ότι παραμένει στο όνομά σας. Ρωτήστε την τράπεζά σας για το τι θα χρειαστεί για ένα μέλος της οικογένειας να αναλάβει το λογαριασμό σας, ώστε να έχετε κάποια ιδέα για το πόσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι για τον κακοποιό σας να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικά. Συνήθως, αυτή η διαδικασία απαιτεί από κάποιον να προσκομίσει πιστοποιητικό θανάτου ή πληρεξούσιο, το οποίο δεν είναι εύκολο να ληφθεί ή να πλαστογραφηθεί. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την τράπεζά σας να προσθέσει στο λογαριασμό σας μια σημαία “υψηλού κινδύνου”, αυξάνοντας το εμπόδιο σε όποιον προσπαθεί να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό σας ή να λάβει το λογαριασμό σας.

Αποφύγετε την επιγραμμική και τηλεφωνική τραπεζική

Η διεξαγωγή των τραπεζικών δραστηριοτήτων σας μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου σας αφήνει ευάλωτους σε οποιονδήποτε προσπαθεί να σας παρασταθεί για πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή τηλέφωνο που μπορείτε να εμπιστευτείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε την τράπεζά σας προσωπικά και να ζητήσετε να απενεργοποιήσετε μόνιμα την τηλεφωνική σας και την ηλεκτρονική τραπεζική για εσάς.

Απόκρυψη των πιστωτικών καρτών σας

Οι πιστωτικές κάρτες είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστούν αν δεν μπορείτε να τους κρατήσετε ασφαλείς. όλοι όσοι πρέπει να καταχραστούν τις κάρτες σας είναι οι αριθμοί στο μπροστινό και στο πίσω μέρος. Παρέχοντας μόνο το όνομα και μερικά ψηφία από τον αριθμό της κάρτας σας, οποιοσδήποτε μπορεί να ακυρώσει την κάρτα σας. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, δεν υπάρχει τρόπος να “ακυρώσετε” μια κάρτα μόλις ακυρωθεί.

Οι πιστωτικές κάρτες είναι επίσης δύσκολο να κρυφτούν εάν θέλετε να τις χρησιμοποιείτε τακτικά. Εάν βλέπετε δόλιες χρεώσεις στην κάρτα σας, μπορείτε να καλέσετε την τράπεζά σας με την ελπίδα ότι θα αντιστρέψει τις χρεώσεις, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο μερικές φορές και θα βλάψει αναπόφευκτα το πιστωτικό αποτέλεσμά σας. Σε μια περίπτωση όπως αυτή, ίσως είναι καλύτερο να ακυρώσετε την κάρτα και να πάρετε μια νέα πιστωτική κάρτα που κρατάτε κρυμμένη -ή ίσως να μην θεωρήσετε ότι έχετε πάρει μια νέα κάρτα καθόλου.

Μην χρησιμοποιείτε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Τα χρήματα σε κοινό λογαριασμό δεν είναι δικά σας. Παρόλο που ενδέχεται να έχετε τη δυνατότητα να αποσύρετε χρήματα από αυτήν, οι συναλλαγές σας ενδέχεται να είναι περιορισμένες, υπόκεινται σε έλεγχο και σίγουρα επιτρέπουν στον άλλο υπογράφοντα να δει τι δαπανά τα χρήματά σας και ποια ΑΤΜ χρησιμοποιείτε.

Εάν πιέζετε να αποστείλετε το μηνιαίο εισόδημά σας στον κοινό λογαριασμό σας σε βάρος της θέλησής σας, ίσως θελήσετε να διερευνήσετε μια συμφωνία με τον εργοδότη σας που σας δίνει αργά την υπηρεσία, όπως η διευθέτηση των αυξήσεων ή των απροσδόκητων επιδομάτων σας σε μετρητά ή ελέγξτε.

Ανοίξτε τον δικό σας τραπεζικό λογαριασμό

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, μπορείτε να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο δικό σας όνομα και να το κρατήσετε μυστικό από τον κακοποιό σας. Επειδή πολλές τράπεζες θα ζητήσουν “απόδειξη της διεύθυνσης” για να ανοίξουν ένα λογαριασμό όπως ένας λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας – θα χρειαστεί να έχετε έναν έμπιστο συνεργάτη ή ένα μέλος της οικογένειας που μπορεί να σας παράσχει μια διεύθυνση. Μόλις ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός σας, θα μπορείτε να καταθέσετε αποταμιεύσεις στο λογαριασμό ή να χρησιμοποιήσετε τη σχετική χρεωστική κάρτα για ιδιωτικές συναλλαγές.

Χρησιμοποιήστε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία στον κομιστή

Χωρίς τον δικό σας τραπεζικό λογαριασμό, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε κάποια οικονομική αυτονομία, εκτός από το μέλλον, και να ξοδέψετε χρήματα χωρίς να αφήσετε τους γύρω σας να γνωρίζουν. Τα μετρητά έρχονται αμέσως στο μυαλό, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αποθηκευτούν. Η κατάργηση 10 δολαρίων κάθε εβδομάδα μπορεί να μην εγείρει πολλές υποψίες, αλλά θα συσσωρευτεί σε μια αξιόπιστη στοίβα έκτακτης ανάγκης μετά από μόλις μισό χρόνο.

Ο χρυσός είναι επίσης μια επιλογή, ειδικά για μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις. Σημαντικά μεγάλα ποσά χρυσού θα πάρουν πολύ λίγο χώρο και, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα, δεν υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ο χρυσός μπορεί επίσης να έρθει με τη μορφή κοσμημάτων ή να ενσωματωθεί σε άλλα καθημερινά αντικείμενα όπως τα ρολόγια, τα οποία συχνά διευκολύνουν την απόδοση ιδιοκτησίας, για παράδειγμα στο δικαστήριο.

Τα Cryptocurrencies όπως το Bitcoin σας επιτρέπουν να ξοδεύετε χρήματα online σχετικά ανώνυμα. Σε αντίθεση με τα μετρητά ή το χρυσό, είναι δυνατή η αποθήκευση του Bitcoin στο διαδίκτυο όπου είναι πιο δύσκολο να κλέψει και να κρυφτεί πιο εύκολα από τα μετρητά ή το χρυσό.

Μπορείτε να αγοράσετε το Bitcoin σε μετρητά ή να δεχτείτε πληρωμή στο Bitcoin για τις υπηρεσίες σας, για παράδειγμα, εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin για να πληρώσετε για ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια και κάρτες SIM χωρίς καμία από αυτές τις συναλλαγές να εμφανίζονται στην πιστωτική σας κάρτα ή στην τραπεζική σας δήλωση.

Τμήμα 5: Πώς να χρησιμοποιήσετε το TAILS για να διασφαλίσετε τη δραστηριότητα του υπολογιστή σας

TAILS (Το Amnesic Incognito Live System) είναι ένα λειτουργικό σύστημα (όπως τα Windows) που τρέχει από ένα stick USB σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TAILS για να διατηρήσετε ασφαλή τα αρχεία σας, να περιηγηθείτε στον ιστό σε μη αξιόπιστους υπολογιστές και να αποθηκεύσετε το Bitcoin.

Η χρήση του TAILS δεν είναι θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν χάσετε τη μονάδα USB ή η μονάδα USB σας κλαπεί, χάνετε επίσης όλα τα αρχεία σας. Αλλά με λίγες τεχνικές γνώσεις, το TAILS σας δίνει πρόσβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα που μπορείτε να εμπιστευτείτε, ακόμα και αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον υπολογιστή που τον φορτώνετε επάνω.

Πάρτε ένα ραβδί TAILS

Ένα ραβδί TAILS είναι ένα stick USB με ειδικό λογισμικό εγκατεστημένο σε αυτό. Εφόσον οι ΧΩΡΕΣ απαιτούν ελάχιστη αποθήκευση, αυτό το ραβδί μπορεί να είναι πολύ μικρό και σχετικά εύκολο να κρατηθεί μυστικό. Κάνοντας ένα ραβδί TAILS και διαμορφώνοντάς το με έναν επίμονο τόμο δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτεί κάποιες τεχνικές γνώσεις. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι δημιουργείτε μόνος σας ένα ραβδί TAILS, τότε η τοπική σας βιβλιοθήκη, η λέσχη ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχολείο γειτονιάς, μια κοινότητα κολέγιο ή ομάδες υποστήριξης οικιακής βίας μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ξεκινήστε τον υπολογιστή

Το TAILS λειτουργεί με σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή. Για να ξεκινήσετε το TAILS, πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή και να πατήσετε ένα ειδικό κουμπί αμέσως μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή. Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές σας λένε ποια κουμπιά πρέπει να πατήσετε μέσω ενός παρόμοιου μηνύματος: “Πατήστε F9 για να εισέλθετε στο BIOS”. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε “εκκίνηση από USB”.

Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης

Τα δεδομένα του ραβδιού TAILS θα προστατεύονται με έναν μόνο κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που μόνο εσείς και εσείς μπορείτε να θυμηθείτε. Οποιοσδήποτε με αυτόν τον κωδικό πρόσβασης θα μπορεί να δει τα δεδομένα σας στο ραβδί TAILS, ώστε να είναι ισχυρός ο κωδικός πρόσβασης και να διατηρεί τον κωδικό σας στον εαυτό σας.

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ισχυρών και αξέχαστων κωδικών πρόσβασης με ζάρια.

Χρησιμοποιήστε το ραβδί TAILS

Το TAILS συνοδεύεται από επεξεργαστή κειμένου, λογισμικό υπολογιστικών φύλλων, πρόγραμμα περιήγησης, πορτοφόλι Bitcoin και πολλές άλλες χρήσιμες εφαρμογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TAILS για να διατηρήσετε ολόκληρη την ψηφιακή σας ζωή διατηρώντας παράλληλα τη δραστηριότητά σας μυστική από άλλους.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Παρόλο που το TAILS θα σας προστατεύσει από το κακόβουλο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε, δεν θα σας προστατεύσει από πράγματα όπως φυσικά keyloggers. Το ραβδί TAILS διατρέχει επίσης κίνδυνο απώλειας και κλοπής. Όσο έχετε ορίσει έναν καλό κωδικό πρόσβασης στο ραβδί σας, τα δεδομένα σας είναι ασφαλή. Ίσως θελήσετε να κρατήσετε ένα εφεδρικό ραβδί γύρω, ειδικά εάν φυλάσσετε πολύτιμα πράγματα στη μονάδα TAILS σας.

Περίληψη

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σας βοήθησε να μετατρέψετε την τεχνολογία σε ισχυρή ασπίδα που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε για τη δική σας ασφάλεια, να προστατεύετε και τελικά να ελευθερώσετε τον εαυτό σας.

Για να ανακεφαλαιώσετε, ξέρετε τώρα πώς να κάνετε τα εξής:

 • Ασφαλίστε τα τηλέφωνά σας
 • Προσδιορίστε αν μπορείτε να εμπιστευθείτε τον υπολογιστή σας
 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των πιο σημαντικών δεδομένων σας
 • Ασφαλίστε επαφή με φίλους σε συγγενείς
 • Πάρτε κάποιο έλεγχο των οικονομικών σας

Παρακαλείσθε να απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε εάν αισθάνεστε απειλημένοι ή ελεγχόμενοι.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map