Sa kohë zgjasin disqet e vështirë?

hard-drive-mekanizëm


Dështimi i diskut të ngurtë është i paparashikueshëm, kështu që duke iu përgjigjur pyetjes se sa kohë zgjasin disqet e vështirë do të vijnë natyrshëm me shumë paralajmërime.

Përgjigja e shkurtër: Thënë kjo, nëse thjesht dëshironi një rregull të shpejtë për sa kohë që mund të prisni që hard drive në laptop duhet të zgjasë, ne do të themi që duhet të jeni të përgatitur për dështim të diskut, pas tre viteve të përdorimit.

Përgjigje e gjatë: Një pjesë e vogël e studimeve mbi jetëgjatësinë e disqet e vështirë mund t’ju japin tregues më të qartë, por ato ende nuk janë shumë të dobishme. Shumë nga hard disqet e testuar nuk dështojnë fare. Këto disqe mbahen gjithashtu në mjedise të kontrolluara dhe nuk i nënshtrohen kushteve të njëjta si, të themi, disku i laptopit.

Faktori në pyetjet e mëposhtme:

 • Brandfarë marke është hard drive?
 • Për çfarë e përdorni atë? Drejtimin e aplikacioneve, shikimin e mediave ose ruajtjen?
 • Sa shpesh e përdorni kompjuterin tuaj?
 • A është shpesh e tronditur, e lëkundur apo e përplasur?
 • Sa nxehtë merr kompjuteri juaj?

Këta faktorë dhe shumë më tepër mund të ndikojnë në jetëgjatësinë e një disku të vështirë. I gjithë diskutimi më poshtë, përveç nëse përmendet ndryshe, i referohet disqet standarde të diskut magnetik, jo disqet e gjendjes së ngurtë ose disqet hibride.

Cilat marka të hard drive zgjasin më gjatë?

Përgjigja e shkurtër: HGST (emri i ri për emrin Hitachi) drejton zakonisht më gjatë se Seagate dhe Western Digital. Ne nuk kemi të dhëna të mjaftueshme përfundimtare për Samsung ose Toshiba për të nxjerrë një përfundim rreth tyre.

hard-drive-dështimi-norma-nga-prodhuesiGraphic by Backblaze, 2016

Përgjigje e gjatë: Në vitin 2014, kompania rezervë cloud Backblaze filloi të postonte statistika mbi shkallën e dështimit të mbi 27,000 disqet e vështirë dhe markave të tyre përkatëse. Shkurt: Hitachi dështoi më së paku, i ndjekur nga Western Digital. Seagate kishte shkallën më të lartë të dështimit deri tani, me 13 përqind të modeleve 1.5TB të Backblaze dështuan gjatë një viti.

Kur rezultatet e reja u botuan një vit më vonë, megjithatë, Western Digital tejkaloi Seagate dhe dështuan shumicën e markave të testuara. Rezultatet e Toshiba u përfshinë në këto rezultate përkundër numrit relativisht të vogël të disqeve të testuar. Toshiba shënoi afërsisht njëjtë me Seagate. HGST ishte akoma më i besueshmëria në përgjithësi.

Në vitin 2016, raporti i fundit, Seagate u rikthye në pozicionin e tij si markë e diskut të ngurtë me shkallën më të lartë të dështimit, përcjell Western Digital. Toshiba i mundi të dy, por Hitachi mbeti i vendosur në numrin një me normat më të ulëta vjetore të dështimit.

Vini re se shkalla e dështimit ndryshon midis modeleve, si dhe markave. Modelet 1.5TB nga Seagate dështojnë shumë më shpesh sesa modelet më të mëdha nga e njëjta markë e testuar nga Backblaze, për shembull.

Pse Backblaze mat nivelin e dështimit në vit në vend të moshës së hard diskeve kur ato dështojnë? Sepse shumica e disqeve që ata testuan nuk dështuan aspak. Katër në pesë disqe të vështirë ishin ende duke shkuar e fortë deri në fund të çdo provë tre-vjeçare.

Causesfarë shkakton dështimin e hard drive-it?

Përgjigja e shkurtër: Defektet dhe dridhjet e fabrikës

vaskë-kurbë-2

Përgjigje e gjatë: Një mënyrë e dobishme për të vizualizuar shkakun e niveleve të dështimit në disqet e vështirë është me diçka që quhet Kurba e Vaskës.

Frenimi i Vaskës na tregon se disqet e vështirë kanë një shkallë të lartë dështimi në ditët, javët dhe muajt e parë të përdorimit. Kjo është zakonisht rezultat i defekteve të fabrikës. Për shembull, një hard disk mund të jetë i vdekur pas mbërritjes. Disa e quajnë këtë hard disk “vdekshmëri foshnjore” normë.

Nëse një hard disk nuk ka defekte në fabrikë, ai zakonisht do të durojë gjatë dy ose tre viteve të ardhshme pa lëshim, që do të thotë që shkalla e dështimit bie. Nga viti katër dhe pesë, niveli i dështimit është përsëri në rrugën e kthimit të tij përsëri. Këto dështime janë për shkak të konsumit të përgjithshëm, por përcaktimi i një shkaku specifik ka provuar shqetësuese për studiuesit.

Dituria konvencionale do të besonit se disqet e fortë që nxehen do të dështojnë në përgjithësi do të dështojnë më shpejt sesa ato që nuk do. Disa studime përfundojnë sa më shumë, por studimi më i madh mbi temën në fjalë të realizuar nga Google sugjeron ndryshe. Ju gjithashtu mund të supozoni se disqet e vështirë që përdoren më shumë dështojnë më shpejt se sa ato që përdoren më pak. Jo aq, thotë Google:

“Përkundër rezultateve të raportuara më parë, ne gjetëm shumë pak lidhje midis niveleve të dështimit dhe niveleve të ngritura të temperaturës ose aktivitetit.”

Google mati nivelet e aktivitetit (referuar gjithashtu si “përdorim”) duke analizuar kohën totale të kaluar për të lexuar ose shkruar të dhëna në makinë gjatë një periudhe kohe. Makinat që u përdorën më shumë dështuan dukshëm më shumë në tre muajt e parë, por më pas niveli i dështimit ra në muajt dhe vitet pasuese. Shkalla e dështimit mbetet madje dhe madje më pak se disqet më pak të përdorura deri në vitin e pestë, kur disqet me nivele më të larta përdorimi fillojnë të dështojnë më shpesh. Google ia atribuon këtë asaj që e quan “mbijetesa e teorisë më të mirë”, në të cilën shkaqet e dështimit që shoqërohen me përdorim më të lartë janë më të spikatur herët dhe vonë në jetën e një makine. Me pak fjalë, përdorimi mund të mos jetë duke shkaktuar dështim të hard drive-it, ai thjesht i bën shkaqet aktuale të sipërfaqes së dështimit më shpejt.

vaskë-kurbë-2

Në raportin e Backblaze, kompania vëren se disa disqe ishin të papajtueshëm për shkak të asaj që ata menduan se ishte dridhja. Ndërsa ndikimi i nxehtësisë dhe aktivitetit është ende jokonkluziv, dridhjet, gungat, pikat dhe lëkundjet mund të shkurtojnë jetën e një hard drive..

A mund t’i besoj MTBF?

Përgjigje e shkurtër: Jo

MTBF i një disku të ngurtë, ose koha mesatare midis dështimeve, është një vlerësim se sa do të zgjasë një hard drive. Disa prodhues të hard drive reklamojnë këtë shifër si një mënyrë për të treguar se sa i besueshëm është një model specifik i diskut, i cili zakonisht shkon midis 1 milion dhe 1.5 milion orë.

Një studim i bërë nga Universiteti Carnegie Mellon tregon se MTBF-të janë ekzagjeruar shumë. Ata sugjerojnë “një normë nominale vjetore të dështimit prej më së shumti 0.88 përqind”.

“Zbulojmë se në terren, normat vjetore të zëvendësimit të diskut zakonisht kalojnë 1%, me 2-4% të zakonshëm dhe deri në 13% të vërejtur në disa sisteme. Kjo sugjeron që zëvendësimi në terren është një proces mjaft i ndryshëm nga sa mund të parashikohet bazuar në bazën e të dhënave MTTF. “

Kjo është më shumë se dyfish, dhe në disa raste më shumë se dhjetëfish, sesa ajo që deklaron një prodhues në MTTF.

Tofarë duhet të bëni nëse hard drive juaj dështon

Përgjigja e shkurtër: Krijoni përsëri para se të dështojë.

Përgjigje e gjatë: Ballafaqimi me dështimin e hard drive kërkon masa parandaluese. Përpjekja për të rikuperuar të dhënat nga një hard disk pasi të ketë dështuar është një përpjekje e vështirë dhe e shtrenjtë. Praktika më e mirë është që rregullisht të kopjoni disqet tuaja në një vend të veçantë, qoftë një makinë fizike ose re.

Për shumicën e skedarëve tuaj të mediave – dokumente, fotografi, video, shkarkime, etj – një shërbim standard rezervë cloud si IDrive ose Crashplan duhet të bëjë punën e bërë pa dhimbje. Rezervimi në re siguron që skedarët tuaj do të jenë gjithmonë të disponueshëm sa herë që keni nevojë për to. Ndërsa një hard disk i jashtëm mund të dështojë po aq lehtësisht sa edhe disku i ngurtë që i keni mbështetur në të, shërbimet e kopjes rezervë në cloud mbajnë kopje të kopjeve tuaja në një shumëllojshmëri vendndodhjesh, kështu që nuk duhet të shqetësoheni për dështimin ose vjedhjen. Shumica e ofruesve të kopje rezervë të cloud përdorin aplikacione që automatikisht do të rezervojnë skedarët tuaj ndërsa i shtoni, modifikoni dhe fshini ato, gjë që e bën procesin më të lehtë.

Nëse dëshironi të bëni kopje rezervë të sistemit tuaj operativ, cilësimet dhe programet, gjërat bëhen pak më të komplikuara. Ne ndonjëherë i quajmë kopje rezervë “kocka të zhveshura” ose “sistem të plotë”. Ato vijnë në dy lloje: imazhe dhe klone.

Klonimi krijon një hard disk virtualisht origjinal, të kompletuar me skedarë, aplikacione, sistemin operativ, cilësimet, regjistrimin e boot, tabelën e alokimit – gjithçka. Nëse disku juaj i vështirë dështon, thjesht ndërroni makinën e klonuar dhe do të riktheheni dhe të vraponi sikur asgjë të mos ketë ndodhur ndonjëherë, megjithëse përsëri në kohë në pikën kur krijuat klonin.

Krijimi i një imazhi është i ngjashëm, por gjithçka ruhet në një skedar të madh të kompresuar që mund të ruhet në një hard disk të jashtëm. Mund të ruhet në një ndarje normale ruajtjeje në vend të instaluar dhe kërkon shumë më pak hapësirë. Dobësi është se restaurimi është pak më i komplikuar. Ju do të duhet disku i boot që vjen me sistemin tuaj të funksionimit – CD ose disk drive, dhe drejtoni programin e restaurimit të urgjencës për t’i bërë gjërat përsëri të funksionojnë.

Shiko gjithashtu: Si të vendosni një plan të rimëkëmbjes së fatkeqësive për një biznes të vogël.

“Mekanizëm i diskut të ngurtë” nga Magnus Hagdorn i licencuar me CC BY-SA 2.0

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map