Si të blog, në mënyrë anonime, një udhëzues për aktivistët, njoftuesit e lajmeve dhe gazetarët


Thjesht duhet të shikoni në mënyrën se si qeveritë dhe institucionet shtetërore përpiqen të kufizojnë përmbajtjen në internet për të kuptuar se sa i fuqishëm është bërë rrjeti kur bëhet fjalë për shpërndarjen e informacionit, formësimin e narrativave alternative dhe zbulimin e detajeve deri më tani të panjohura për publikun.

Kina mund të jetë ekonomia e dytë më e madhe në botë, por interneti i saj është më shumë si një intranet – me një mori faqesh të njohura si Google, Facebook, Twitter, Pinterest dhe Medium i bllokuar për përdoruesit brenda vendit. Inxhinierët e punësuar nga qeveria punojnë rreth orës për të siguruar që qytetarët të kenë qasje vetëm në përmbajtje që konsiderohet e përshtatshme nga shteti.

Ata nuk e quajnë atë “Firewall i Madh” për asgjë.

Faqet: Cila është VPN më e mirë për t’u përdorur në Kinë?

Edhe SH.B.A., e konsideruar prej kohësh si një bastion i demokracisë, fjalës së lirë dhe udhëheqësi i vetë-emëruar i botës së lirë, është në mes të vrasjes së neutralitetit neto dhe hapjes së të dhënave private për ofruesit e brezit të gjerë për të fituar para.

Interneti mund të ketë filluar si një projekt utopik për ta bërë globin më të lidhur dhe të hapur duke prishur barrierat e informacionit, por idealet e tilla gjithnjë e më shumë po shikojnë pa arritur.

Megjithëkëtë, gjithëpërfshirja e uebit dhe mundësia e përdorimit të saj në të gjithë botën do të thotë që netizensët mund, në një shkallë të madhe, të zbulojnë njohuri që qeveria ose punëdhënësi i tyre mund të mos duan që ata të.

Shembujt e Raif Badawi të Arabisë Saudite – i cili u dënua me 10 vjet burg dhe 1.000 rëna vetëm për kampionimin e fjalës së lirë – si dhe Waqas Goraya të Pakistanit, të marra nga agjencitë e inteligjencës, por më vonë u liruan pas torturave të rënda tregojnë se nuk jetojmë në botë që vlerëson lirinë e shprehjes. Prandaj, nevoja për t’u përshtatur në përputhje me rrethanat.

Ka edhe motivime të tjera për të bërë Blogging në mënyrë anonime. Ndoshta ju nuk dëshironi që identiteti juaj i vërtetë të zbulohet nga frika se miqtë dhe familja juaj mund të mësojnë për të. Kjo është e zbatueshme nëse dëshironi të flisni për tema tabu, të tilla si seksi dhe seksualiteti, shëndeti mendor ose festat e rastësishme për jetën tuaj të përditshme.

Cilido qoftë qëllimi juaj – hapat për të ruajtur një profil diskret në internet mbeten kryesisht të njëjta.

1. Përdorni një pseudonim fiktiv

Ky është një inteligjent jo. Nëse nuk doni që njerëzit të dinë se kush jeni vërtet, atëherë hapi i parë është të merrni një identitet të rremë. Le të supozojmë që të vendoseni në ‘Sarah Palin’ si emri juaj i Blogimit.

Në këtë skenar, ju duhet të regjistroheni për një adresë emaili falas dhe të përdorni vetëm këtë për kontaktet tuaja të blogimit. Shembuj të faqeve që përmbajnë adresa falas të postës elektronike janë:

 1. Gmail
 2. hotmail
 3. Yahoo

Ne ju rekomandojmë të përdorni një shërbim falas me email, sepse nëse paguani një, atëherë detajet e kartës tuaj të kreditit ose PayPal do të regjistroheni. Kjo lë pas një gjurmë letre – duke e bërë më të lehtë për njerëzit të zbulojnë se kush jeni vërtet dhe duke anuluar tërë qëllimin e anonimitetit.

Ekziston gjithashtu mundësia e përdorimit të një llogarie me email të ndezjes. Këto janë llogari që vetë-shkatërrohen pas një kohe të caktuar dhe nuk kërkojnë asnjë nga detajet tuaja personale. Guerilla Mail është një bast i sigurt për regjistrimet njëfishtë – nuk ka asnjë proces të rëndë të hyrjes dhe është plotësisht falas. Për një opsion afatgjatë mund të përdorni ProtonMail, një shërbim i koduar nga fundi në fund që është plotësisht i pashtershëm. Sidoqoftë, ka një kapacitet të kufizuar të serverit që do të thotë se do të duhet të aplikoni për një ftesë.

Në të njëjtën kohë, Sarah Palin do të duhet të presë përmbajtjen e saj diku – përsëri falas për të shmangur një gjurmë letre. Disa site që lejojnë njerëzit të regjistrohen për një blog falas janë: Medium Tumblr WordPress Blogger Jekyll

Kur regjistroheni për një adresë emaili dhe një llogari pritjeje në blog, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbani regjistrime të fshehura dhe të regjistroheni në aktivitet. Nëse e bëni këtë me një shfletues normal si Chrome në një lidhje interneti të pasigurt, atëherë ka të ngjarë që një regjistër i këtij aktiviteti të ruhet në një server diku, i arritshëm nga ofruesi juaj i Internetit, ofruesi i postës elektronike dhe / ose pritësja e blogut.

Në pjesën e ardhshme, ne do të shqyrtojmë se si ta ruajmë anonimitetin në çdo kohë – një faktor vendimtar për të siguruar ruajtjen e intimitetit tuaj.

2. Kriptoni praninë tuaj dixhitale

Kujdes për ruajtjen e një identiteti alternative është fakti se vendndodhja juaj mund të gjurmohet akoma përmes adresës IP që përdorni për të hyrë në internet.

Nëse jeni duke përdorur kompjuterin tuaj të shtëpisë ose punën për të shkruar bloge, atëherë ofruesi juaj i brezit të gjerë mund të mbajë një rekord të tij në çdo kohë. Ky informacion nuk është i vështirë për t’u marrë për qeveritë apo edhe kompanitë private nëse bëhet fjalë për këtë.

Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është duke përdorur një Rrjet Virtual Privat (VPN). Kjo tingëllon më frikësuese sesa është në të vërtetë – por mos lejoni që t’ju shuajë. E gjitha që bën një VPN është të maskojë vendndodhjen tënde të vërtetë të internetit dhe të shifrosh të gjithë trafikun e internetit në dhe nga pajisja jote, do të thotë që është e pamundur për hakerat ose autoritetet të përcaktojnë se ku je në botë.

Përdorimi i një VPN është kryesisht legal, kështu që nuk po shkelni asnjë ligj. Zona e vetme gri është kur ato janë përdorur për të hyrë në diçka të paligjshme – siç janë faqet e lojërave të fatit në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Ekzistojnë një mori opsionesh atje, por rekomandimi ynë është ExpressVPN thjesht sepse është i lehtë për t’u përdorur, ka një numër të madh vendndodhjesh alternative dhe nuk e ngre punën e internetit ose sistemit tuaj. VPN gjithashtu renditet shumë kur bëhet fjalë për vlerësimet e intimitetit – bazuar në faktorë të tillë si një politikë “pa log” dhe standardet e kriptimit.

3. Duke përdorur shfletuesin Tor

Nëse nuk doni të instaloni një VPN, opsioni tjetër është të përdorni një shfletues të sigurt dhe të sigurt si Tor.

Tor, një shfletues anonim i zhvilluar fillimisht nga Marina amerikane, u lëshua për publikun në 2004 me qëllimin për të lehtësuar komunikimin anonim në vendet ku liria e fjalës ishte e kufizuar ashpër.

Synimi i saj fillestar ishte të ndihmonte gazetarët, blogerët, njoftuesit dhe aktivistët – duke parandaluar agjencitë qeveritare që t’i gjurmojnë ata dhe të përdorin fuqinë e uebit për të përhapur mesazhin.

Tor është i koduar plotësisht – do të thotë se çdo aktivitet në internet është i sigurt nga sytë e çmendur – dhe një hap i mirë në rrugën drejt anonimitetit.

Ajo funksionon duke shfrytëzuar një rrjet shumë të sofistikuar të serverëve proxy. Kur një përdorues shtyp në një adresë në internet, janë këta serverë që përpunojnë kërkesën në emrin tuaj – do të thotë që faqja e internetit pritëse nuk e sheh adresën IP të vërtetë.

Rrjedha e trafikut është e koduar edhe kur faqet janë në tranzit midis serverëve. Tor shton shtresa të shumta të sigurisë – bllokon automatikisht cookie-t dhe softverin tjetër përcjellës. Ai bllokon gjithashtu ato reklama të bezdisshme që shfaqin zakonisht vendndodhjen tuaj për mrekullitë e tyre programore.

Fatkeqësisht disa vende e kanë kuptuar fuqinë e Tor dhe bllokuan përdoruesit që ta shkarkojnë atë plotësisht. Për të shmangur këtë ndalim, ekziston mundësia e përdorimit të një vendi pasqyre.

Klikoni në “lëshimin më të fundit të qëndrueshëm” për sistemin operativ që dëshironi të instaloni shfletuesin Tor në – Windows ose Mac – dhe shkarkoni në pajisjen tuaj. Pasi të shkarkohet, ndiqni udhëzimet dhe bëni ndryshimet e nevojshme në cilësimet e sistemit tuaj.

Udhëzuesi i instalimit do t’ju marrë gjatë gjithë procesit. Shtë e preferueshme të përdorni shfletuesin në çdo kohë gjatë procesit të Blogimit – alternativa si Internet Explorer dhe Chrome do të ruajnë gjurmët tuaja unike dhe do ta bëjnë më të lehtë për t’ju gjetur..

Për një përvojë të zgjeruar anonime, është e mundur të përdorni një shfletues VPN dhe Tor në të njëjtën kohë. Për ta bërë atë, së pari lidheni me VPN tuaj pasi të keni ngritur kompjuterin tuaj. Kur keni një lidhje të qëndrueshme, hapni shfletuesin tuaj Tor për të ngarkuar dhe botuar blogun tuaj.

4. Hapat për siguri të mëtutjeshme

Nëse përmbajtja që dëshironi të publikoni është e një natyre mjaft të ndjeshme, atëherë mund të dëshironi të merrni në konsideratë mbajtjen e blogut në darknet plotësisht sesa fytyrën publike të internetit të arritshme nga motorët e kërkimit..

Kjo është një qasje e kujdesshme nëse mendoni se ekspozita mund të rezultojë në rreziqe serioze për jetën tuaj dhe kështu që ju dëshironi të qëndroni plotësisht të fshehur. Në këtë skenar blog-u juaj mund të mos lexohet nga shumë njerëz, por si një bilbil që do të ndjeheni të sigurt.

Sapo blogu të jetë i hapur, ju mund të komunikoni me gazetarët mbi një shërbim të mesazheve të koduara si Telegram dhe t’i drejtoni ato në sit.

Ekziston një mësim gjithëpërfshirës se si ta bëni këtë për përdoruesit plotësisht në errësirë. Sidoqoftë, ju rekomandojmë që të lidheni me një VPN edhe kur ndiqni programin hap pas hapi.

Shtë gjithashtu shumë më e lehtë të qëndrosh e fshehur dhe anonim në një kompjuter / laptop sesa në një smartphone. Të dyja Android dhe iOS nuk janë të shkëlqyeshëm për ruajtjen e intimitetit pasi Google dhe Apple ruajnë aftësinë për të monitoruar çdo pajisje të vetme që përdor OS-në e tyre.

Telefonat inteligjentë përdorin gjithashtu një bollëk të aplikacioneve të palëve të treta, do të thotë se ka një transferim të vazhdueshëm të të dhënave në dhe nga pajisja juaj te serverët në të gjithë botën. VPN-të mund të përdoren në telefonin tuaj për të kriptuar këtë trafik, por ne ju rekomandojmë t’i përmbaheni kompjuterave të trashëgimisë për Blogging dhe nevoja për anonimitet.

Nëse jeni vërtet seriozë për të qëndruar anonimë, madje mund të zgjidhni një OS të drejtpërdrejtë si Tails ose një Linux të virtualizuar virtual si Whonix, ose Qubes.

5. Qëndroni jashtë linje për aq kohë sa të jetë e mundur

Disa blogerë kanë një tendencë të shkruajnë drejtpërdrejt në WordPress ose në CMS të blogut të tyre pritës, por kjo taktikë mund t’ju ​​lërë të ekspozuar. Në fund të fundit, sa më gjatë të jeni në internet, aq më i madh është gjurma juaj dixhitale. Dhe kjo është duke mohuar thelbin e arsyes për të qenë në radhë të parë në internet – të blog në mënyrë anonime.

Të gjitha shkrimet, redaktimet dhe korrigjimi i postimeve në blogun tuaj duhet të bëhen jashtë linje. Përdorni një redaktues teksti si Microsoft Word ose Pages. Edhe Google Docs ka një mundësi offline. Shkruaj, rishkruaj dhe modifiko sa herë që dëshiron. Thjesht kopjoni dhe ngjisni kur jeni të kënaqur me draftin përfundimtar.

Pasi të keni mbaruar, sigurohuni që skedarët e tekstit janë fshirë si nga desktopi ashtu edhe nga plehrat. Ju nuk dëshironi asnjë provë që blogu të mbetet në cache tuaj, e hapur për zbulim.

6. Mbetni të ruajtur në çdo kohë

Përvec të gjitha mënyrave të sofistikuara për të parandaluar shënjimin e gjeoteknikës dhe zbulimin e vendndodhjes, është gjithashtu një strategji e kujdesshme për të mos zbuluar as shenjat më të vogla të profilit tuaj personal.

Nëse, për shembull, jetoni në Los Anxheles, atëherë tregohuni shumë të kujdesshëm madje pa përmendur gjëra të tilla si Kalifornia, Bregu Perëndimor ose qytetet afër. Kjo i lejon njerëzit të ngushtojnë vendndodhjen tuaj shumë më ngushtë se më parë.

Ne jemi njerëzorë dhe për këtë arsye të gabueshëm. Shtë gjithmonë e rëndësishme të besoni zorrën tuaj – nëse merrni një email të rastit nga dikush që pretendon të ketë lexuar blogun tuaj dhe dëshiron të takoni një kafe për ta diskutuar atë – mos supozoni se është një fitues i mirë.

Merrni masa paraprake ekstreme – kërkoni prova të identitetit të personit përmes një fotokopje të pasaportës së tyre ose patentë shoferit. Shikoni nëse kontrollon. Dhe sigurohuni që personi në fjalë nuk është një agjent sigurie që të ju mashtrojë.

Në fakt, thjesht do ta lehtësoni jetën tuaj nëse thjesht refuzoni të takoni fizikisht këdo që ju pington pasi të keni lexuar blogun tuaj. Thjesht mbani një qasje profesionale – thoni që preferoni të bashkëveproni përmes postës elektronike dhe se jeni të pakëndshëm me një skenar online-off-off.

7. Shmangni praktikat më të mira

Për të siguruar që blogu juaj të jetë i sigurt nga sulmet dhe malware, rekomandohet të mos lejoni komente ose mjete të tjera të dhëna, si regjistrimet e buletinit, regjistrimi i llogarisë dhe kërkimi.

Premisa këtu është që personi që kërkon të shkruajë një blog në mënyrë anonime, nuk dëshiron ta fitojë para përmes Google adsense ose reklamave vendase. Prandaj njeriu nuk ka nevojë të ndërtojë një masë kritike të përdoruesve – këto strategji vendosen në përgjithësi për të rritur trafikun dhe shfaqur rezultatet e motorit të kërkimit.

Kërcënimi i malware kryesisht është anuluar nëse këto nuk janë aspak një mundësi.

“Blogging” nga Llogaria Anonimike e licencuar në CC nga 2.0

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map