Si të ndaloni Google, Apple dhe Microsoft të ndjekin vendndodhjen tuaj

Si të ndaloni Google, Apple dhe Microsoft të ndjekin vendndodhjen tuaj


Lërja e pajisjeve tuaja inteligjente që vendndodhja juaj mund të jetë e dobishme për të marrë informacione të rëndësishme për vendin ku jeni, të tilla si restorantet afër dhe ATM-të. Sidoqoftë, mbajtja e këtij informacioni mund të jetë e rrezikshme. Vetëm mendoni për këtë: të dhëna të detajuara dhe të përcaktuara në kohën e duhur për të gjithë vendndodhjen tuaj për një periudhë të zgjatur kohe. Në këtë artikull, do të hedhim një vështrim se sa e keqe është situata në lidhje me kompanitë e teknologjisë që mbledhin të dhëna për vendndodhjen dhe si ta ndalojnë këtë të ndodhë.

Shumë prej nesh atje nuk janë të kënaqur kur vendndodhja jonë të monitorohet me kujdes nga kompanitë. Për këtë arsye, është e dobishme të dini se si ta ndaloni këtë të ndodhë dhe të fshini të dhënat e vendndodhjes që ekzistojnë tashmë.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të veproni në vijim:

 • Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në pajisjet Windows, iOS, MacOS dhe Android
 • Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në cilësimet e llogarisë tuaj Microsoft, Apple dhe Google
 • Fshini të dhënat e vendndodhjes të mbledhura deri në këtë pikë nga Microsoft, Apple dhe Google

Këshilla të përgjithshme për mbajtjen private të vendndodhjes tuaj

Adresat IP përmbajnë disa informacione për vendndodhjen tuaj. Për këtë arsye, është ide e mirë të përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN) sa më shpesh që të jetë e mundur kur të jeni online. VPN-të maskojnë identitetin tuaj në internet duke kursyer trafikun tuaj të internetit përmes një serveri në një vendndodhje sipas dëshirës tuaj.

Kjo së paku do të parandalojë ndjekjen themelore të vendndodhjes pasi do të përdorni një adresë IP që nuk korrespondon me vendndodhjen aktuale në të cilën jeni.

Ne ju rekomandojmë të përdorni ExpressVPN. Ajo kryen me besueshmëri dhe mbron intimitetin tuaj duke përdorur sigurinë e udhëhequr nga industria.

SHTETI ALERT: Merrni 3 muaj falas me këtë kupon ExpressVPN.

ExpressVPN fsheh IP

Fikja e plotë e GPS-it tuaj është e domosdoshme. Kjo do t’ju parandalojë të ndiqeni përmes GPS. Shtë ende e mundur të përcaktoni vendndodhjen e një pajisjeje të lidhur me një rrjet celular, por duke bërë këtë do të zvogëlojë mundësinë që ju të ndiqeni.

Këto janë dy veprime që mund të ndërmerrni për të parandaluar që kompanitë të ndjekin vendndodhjen tuaj. Sidoqoftë, ato mund të jenë pak drastike për disa. Nëse posaçërisht dëshironi të ndaloni gjurmimin për shkak të praktikave të kryera nga Google, Apple dhe Microsoft, merrni parasysh masat e përshkruara më poshtë.

Shiko gjithashtu:

 • VPN më të mira për Apple TV
 • VPN-të më të mira për Mac

Si të çaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në pajisjen tuaj

Këtu do t’ju ndjekim se si të çaktivizoni veçoritë e përcjelljes së vendndodhjes në nivelin e pajisjes.

Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në iOS

 • Shko tek Cilësimet > intimitet > Shërbimet e vendndodhjes.

Shërbimet e privatësisë së iOS_ të vendndodhjes_1

 • Zgjidhni hartat e Google dhe ndryshoni cilësimin e vendndodhjes në Ndërsa përdorni aplikacionin.

Shërbimet e Vendndodhjes iOS Disaktivizojnë Ndjekjen e Hartave Google

 • Konsideroni të përdorni një motor kërkimi të ndryshëm përveç Google dhe më poshtë Cilësimet > intimitet > Shërbimet e vendndodhjes > ekspeditë gjuetine, zgjedh kurrë.

Dieta e Ndjekjes së Shërbimeve të Vendndodhjes iOS për Safari

 • Nëse dëshironi të fikni plotësisht shërbimet e vendndodhjes në të gjithë pajisjen, shkoni te Cilësimet > intimitet > Shërbimet e vendndodhjes dhe shkëputem Shërbimet e vendndodhjes. Nëse e bëni këtë Google Maps dhe Apple Maps do të funksionojnë, por ata nuk do të jenë në gjendje t’ju japin udhëzime.

Shërbimet e vendndodhjes iOS Ndrysho

Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes së Google në Android

 • Shko tek Cilësimet > personal > vend (kjo mund të ndryshojë pak në varësi të pajisjes tuaj dhe versionit të Android që funksionon) dhe ndryshoni vend nga.

Fikni GPS Android

 • Mund të shkoni edhe tek Cilësimet > pajisje > Apps, zgjidhni një aplikacion dhe çaktivizoni cilësimin e vendndodhjes nën Permissions si të duash.

Lejet e Aplikacionit Google të Google Disable Vendndodhja

Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në Windows 10

 • Për të çaktivizuar mbledhjen e të dhënave të vendndodhjes në Windows 10, hapni Cilësimet aplikacion, drejto tek intimitet, dhe zgjidh vend nga paneli i majtë.

Zgjidhni Cilësimet e Vendndodhjes

 • zgjedh ndryshim dhe ndryshoni Vendndodhja për këtë pajisje te fikur.

Cilësimet e vendndodhjes së Microsoft Windows 10 Ndryshoni jashtë_1

Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në MacOS

MacOS, si iOS, ka një Vende të rëndësishme vendosjen. Kjo mund të arrihet në mënyrë që përdoruesit të mund të shikojnë dhe heqin të gjitha të dhënat e vendndodhjes së ruajtur. Të shikosh Vende të rëndësishme me qëllim të fshirjes së të dhënave për vendndodhjen e ruajtur në MacOS X bëni si më poshtë:

 • Shko tek Preferencat e sistemit > siguri & intimitet.
 • Zgjidhni intimitet tab. Shërbimet e vendndodhjes do të jetë opsioni i parë në të majtë.

Shërbimet e vendndodhjes MacOS

 • Nëse Aktivizoni Shërbimet e Vendndodhjes është i përshëndetur, kliko ikonë bllokohet dhe shkruani fjalëkalimin tuaj.
 • Klikoni mbi detalet, pastaj ngjitur me Vende të rëndësishme kutia e zgjedhjes, zgjidh detalet përsëri.
 • Kjo do të shfaq të gjitha të dhënat e vendndodhjes të ndjekura nga Mac-i juaj. zgjedh Histori e qartë për të hequr qafe të dhënat.

MacOS Të Pastrojnë Vende të Rëndësishme

 • Kthehu në Siguria dhe privatësia dritare, zgjidh kontrollin Aktivizoni Shërbimet e Vendndodhjes kuti.

Disaktivizoni dhe fshini gjurmimin e vendndodhjes në cilësimet e llogarisë tuaj

Përveç fikjes së veçorive të përcjelljes së vendndodhjes së pajisjes tuaj, do të duhet të bëni të njëjtën gjë për llogaritë tuaja. Ne do t’ju tregojmë se si të çaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në një llogari Google, Apple ose Microsoft dhe të fshini të dhënat ekzistuese të vendndodhjes të mbledhura deri në këtë pikë.

Disaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes së Google për çdo pajisje

 • Drejtohuni te myactivity.google.com.
 • Hyni në llogarinë tuaj të Google nëse nuk jeni tashmë.
 • Nga opsionet e menusë në të majtë, zgjidhni Kontrollet e aktivitetit.

Kontrollet e Aktivitetit të Google

 • Fiket web & Aktiviteti i Aplikacionit dhe Historia e vendndodhjes. Kjo duhet të ndalojë ruajtjen e detajeve të detajuara të vendndodhjes. Sidoqoftë, kjo do të ndalojë shërbimet si Asistent Google nga puna në kapacitetin e tyre të plotë.

Google ableaktivizoni Historikun e vendndodhjes së veprimtarisë së aplikacionit të uebit

Tjetra, fshini të dhënat ekzistuese të vendndodhjes të ruajtura nga Google.

 • Kthehuni te myactivity.google.com dhe kërkoni për ikonat që kanë një ikonë të lokacionit.

Shembull i të dhënave të vendndodhjes së Google

 • Këto artikuj mund të fshihen duke zgjedhur fshini opsion nga menyja e tejmbushjes.

Fshi të dhënat e vendndodhjes së Google

 • Metoda e mësipërme është e ndërlikuar pasi ju duhet të pastroni të dhënat tuaja për të gjetur shënime ku të dhënat e vendndodhjes suaj ishin regjistruar. Për të siguruar që të fshini të gjitha të dhënat e vendndodhjes, është ndoshta më së miri të kryeni një kërkim në një interval mjaft të gjerë data ose të kufizoni kërkimin tuaj në kategori specifike si p.sh. android ose Lajme, dhe fshini të gjitha shënimet e kthyera. Kjo do të shpëtoj nga të dhënat e tjera përveç të dhënave të vendndodhjes, por do të sigurojë që ju mund të fshini sa më shumë të dhëna për vendndodhjen.

Të dhënat e vendndodhjes së Google Fshijnë të dhënat e çdo pajisjeje

Ableaktivizoni dhe fshini të dhënat e vendndodhjes në iOS

Për të çaktivizuar Vende të rëndësishme në iOS bëni si vijon:

 • Shko tek Cilësimet > intimitet > Shërbimet e vendndodhjes > Shërbimet e sistemit > Vende të rëndësishme.

Vendndodhjet e regjistrimeve të iOS

 • Ju do të duhet të vendosni kodkalimin tuaj, të përdorni Touch ID ose Face ID në mënyrë që të vazhdoni.
 • Ndryshoni çelsin në çaktivizim.

Ndryshimi i vendndodhjeve të rëndësishme në iOS

 • Për të fshirë të dhënat e vendndodhjes tashmë të ruajtura, mund të zgjidhni hyrjet individualisht ose thjesht lëvizni në fund të Vende të rëndësishme faqe dhe zgjidh Histori e qartë.

Ju gjithashtu duhet të fshini historinë e Apple Maps në iOS. Për ta arritur këtë, ndiqni këto hapa:

 • Hapni aplikacionin Hartat në pajisjen tuaj.
 • Rrëshqit lart në shiritin e kërkimit. Kjo do të shfaqë vendet që keni kërkuar.
 • Pastaj do t’ju duhet të rrëshqitni majtas mbi secilën hyrje dhe të zgjidhni Hiq.

Fshi të dhënat e vendndodhjes të ruajtura nga Microsoft

Microsoft e bën atë relativisht të thjeshtë për të parë dhe fshirë historinë e vendndodhjes tuaj. Për ta bërë këtë ndiqni këto hapa:

 • Drejtohuni në pultin e intimitetit të Microsoft-it dhe regjistrohuni me llogarinë tuaj të Microsoft.
 • Tjetra, zgjidhni VEPRIMI DHE AKTIVITETI I LOKACIONIT T C QETS nga Aktiviteti i vendndodhjes nënsekcion.

Historia e Vendndodhjes së Panelit të Intimitetit të Microsoft

 • Do të keni mundësi të shfletoni të dhënat e vendndodhjes dhe t’i pastroni ato nga këtu.

Merrni kontrollin e të dhënave tuaja të vendndodhjes

Të dhënat e vendndodhjes janë mjaft të ndjeshme. Mund të zbulojë se ku jetoni në fund të fundit, kështu që është diçka që duhet të trajtohet me kujdes. Kompanitë duhet të shprehin në mënyrë të qartë se si ata po mbledhin të dhënat tuaja dhe e bëjnë të lehtë për të ndaluar të dhënat e vendndodhjes nga gjurmimi dhe për të fshirë çdo të dhënë që është mbledhur tashmë.

Shpresojmë që kemi hedhur dritë se si ju mund të merrni kontrollin, veçanërisht në rastin e Google, Apple dhe Microsoft.

Nëse shqetësoheni për kompanitë e teknologjisë që ruajnë të dhënat tuaja?

Edhe pse të dhënat e vendndodhjes të mbledhura nga pajisjet inteligjente janë të ruajtura në llogaritë tuaja private, nëse janë disi të shkelura, atëherë dikush pa qëllime të mira mund të përdorë këto të dhëna për lokacionin në dëm tuaj.

Me kalimin e viteve, disa kompani të mëdha të teknologjisë si Google, Apple dhe Microsoft janë zbuluar të mbledhin informacione shqetësuese të hollësishme në lidhje me vendndodhjen e përdoruesve. Kompanitë mund të krijojnë reklama dhe rekomandime në shënjestër bazuar në vendndodhjen tuaj. Sidoqoftë, sasitë e mëdha të të dhënave të hollësishme që janë mbledhur nga këto kompani janë zhgënjyese pasi nuk ka asnjë garanci se ata do t’i trajtojnë të dhënat me përgjegjësi.

Google

Një nga rastet më shqetësuese të kësaj ishte një rast që përfshin Google i cili u nxor në dritë nga Associated Press. Rezulton se shërbimet e Google në të dy pajisjet Android dhe iPhones po ruajnë vendet e përdoruesve edhe pasi të jetë fikur historia e vendndodhjes. Duket se kjo çështje ka prekur miliarda përdorues të Android dhe qindra miliona përdorues të iPhone që përdorin Google Maps ose Kërko.

Pas fikjes së cilësimit të historisë së vendndodhjes për shërbimet Google në pajisjet Android dhe iPhone, informacioni i detajuar akoma mblidhet në lidhje me vendndodhjen tuaj dhe ruhet nën Aktiviteti im pjesa e llogarisë suaj Google.

Meqenëse kjo çështje është ekspozuar, Google që nga ajo kohë e ka aktualizuar atë Menaxhoni ose fshini Historikun tuaj të Vendndodhjes faqe mbështetëse.

Sipas Associated Press, pjesa e kësaj faqe e titulluar Aktivizoni ose çaktivizoni Historinë e Vendndodhjes më parë deklaroi si më poshtë:

Mund të fikësh Historinë e Vendndodhjes në çdo kohë. Me Historinë e Vendndodhjes të çaktivizuar, vendet ku shkoni nuk ruhen më.

Aktualisht e deklaron këtë:

Ju mund të fikni Historinë e Vendndodhjes në nivelin e llogarisë në çdo kohë.

Kjo cilësim nuk ndikon në shërbimet e tjera të vendndodhjes në pajisjen tuaj, si Shërbimet e Vendndodhjes Google dhe Gjeni pajisjen time. Disa të dhëna vendndodhjeje mund të ruhen si pjesë e aktivitetit tuaj në shërbime të tjera, si Kërkimi dhe Hartat.

Kur fikni Historikun e Vendndodhjes për llogarinë tuaj Google, është i fikur për të gjitha pajisjet e lidhura me atë Llogari Google.

Ju gjithashtu mund të fikni shërbimet e vendndodhjes për një pajisje. Mësoni si.

Ndërsa kjo është një deklaratë më transparente, është në një vend ku shumë përdorues nuk do ta shohin atë. Një përshkrim më i saktë i të dhënave që do të ruhen është renditur gjithashtu në faqen tuaj të Llogarisë Google.

Pushimi i Historisë së Vendndodhjes mund të kufizojë ose çaktivizojë përvojat e personalizuara në shërbimet e Google. Për shembull, ju nuk mund të shihni rekomandime bazuar në vendet që keni vizituar ose këshilla të dobishme në lidhje me udhëtimin tuaj.

Kjo cilësim nuk ndikon në shërbimet e tjera të vendndodhjes në pajisjen tuaj, të tilla si Shërbimet e Vendndodhjes Google dhe Gjeni pajisjen time.

Disa të dhëna vendndodhjeje mund të ruhen si pjesë e aktivitetit tuaj në shërbimet e tjera të Google, të tilla si Kërkimi dhe Hartat.

Ndalimi i kësaj cilësie nuk fshin asnjë nga të dhënat tuaja të kaluara. Ju mund t’i shihni ose fshini të dhënat tuaja dhe më shumë në hartat.google.com/timeline.

Mësoni rreth të dhënave që Google vazhdon të mbledhë dhe pse, në politikat.google.com.

Në Android, mesazhi i dhënë është si më poshtë:

Kur ndaloni Historinë e Vendndodhjes, vendet ku do të shkoni me pajisjet tuaja do të ndalojnë së tepërmi të shtohen në hartën tuaj të Historikut të Vendndodhjes. Kjo kufizon funksionalitetin e disa produkteve të Google me kalimin e kohës, të tilla si Google Maps dhe Google Now.

Mos harroni, duke ndalur këtë cilësim nuk heq asnjë aktivitet të mëparshëm, por ju mund të shikoni dhe menaxhoni këtë informacion në hartën tuaj të Historisë së Vendndodhjes.

Kjo nuk tregon tërë historinë. Tani e dimë se disa të dhëna do të ruhen nën Aktiviteti im.

Mesazhi i paraqitur në iPhone është si më poshtë:

Asnjë nga aplikacionet e Google nuk do të jetë në gjendje të ruajë të dhënat e vendndodhjes në Historiku i Vendndodhjes.

Kjo është edhe një herë mashtruese. Të dhënat e vendndodhjes do të ruhen ende nën Aktiviteti im. Në fakt, nëse nuk hasni një artikull si ai i shtypit Associated, ose nuk jeni një studiues i sigurisë, mund të mos jeni të vetëdijshëm për këtë çështje.

Disa aplikacione Google akoma ruajnë të dhëna për vendndodhjen e vulosur me kohë edhe me Historinë e Vendndodhjes të ndalur. Për shembull, të dhënat e vendndodhjes ruhen kur hapni aplikacionin Hartat dhe disa kërkime që nuk lidhen me të dhënat e vendndodhjes rezultojnë në një fotografi të ruajtjes së vendndodhjes tuaj.

Gunes Acar, një studiues i Princeton, ndau rezultatet e mbartjes së një telefoni Android me histori vendndodhjeje të fikur me AP. Ata krijuan një hartë vizuale dhe rezultatet ishin sinqerisht tronditëse.

Historia e vendndodhjes së Gunes Acar Off Ende Ndjekur nga Google Map

Harta tregon disa detaje nga udhëtimet e Acar. Adresa e shtëpisë së tij gjithashtu ishte regjistruar mjaft shpesh. AP nuk i shfaqi këto të dhëna për të mbrojtur identitetin e Acar.

mollë

Jashtë shërbimeve të Google, përdoruesit e pajisjeve iOS duhet të jenë të kujdesshëm ndaj një cilësie amtare të quajtur iOS Vende të rëndësishme. Kjo veçori lejon që këto pajisje të gjurmojnë dhe regjistrojnë vendet që përdoruesit vizitojnë më shpesh. Kjo lehtëson sigurimin e të dhënave dhe sugjerimeve të bazuara në vendndodhje. Sidoqoftë, të njëjtat shqetësime që lindën me Google vlejnë këtu.

Nuk është shumë e lehtë të gjesh këtë cilësim, duke e bërë të vështirë të zbulosh se kjo cilësim madje ekziston.

Microsoft

Windows 10 mbledh një sasi të konsiderueshme të të dhënave për vendndodhjen. Kjo përdoret për të dhënë informacione rreth motit, trafikut dhe vendeve për të cilat mund të interesoheni afër. Zbulimi i cilësimeve të vendndodhjes për Windows 10 nuk është aq i paqartë sa është rasti me pajisjet Android dhe iOS, por është akoma mirë që përdoruesit e Windows 10 të jenë të vetëdijshëm që të dhënat e vendndodhjes së tyre po regjistrohen dhe se ata kanë një zgjedhje për ta çaktivizuar atë.

Në Windows 10, cilësimi i vendndodhjes mund të gjendet shpejt në Cilësimet aplikacion nën seksionin e titulluar intimitet.

Cilësimet e vendndodhjes së Microsoft Windows 10

Mendimet e ekspertëve dhe mbrojtja e Google

Ndërsa të gjitha kompanitë e përmendura mbledhin të dhëna të detajuara për vendndodhjen, praktikat e Google siç theksohen nga AP janë veçanërisht të tmerrshme, kështu që është e dobishme të shqyrtoni shkurtimisht se çfarë duhej të thonin disa ekspertë për këtë çështje.

Johnathan Mayer, një shkencëtar i kompjuterave dhe ish-teknolog kryesor për zyrën e zbatimit të Komisionit Federal të Komunikacionit, shprehu pakënaqësinë e tij për këtë çështje para AP. Ai mendon se ndalja e historisë së vendndodhjes duhet të rezultojë në të dhënat e vendndodhjes të mos ruhen më.

K. Shankari, studiues i diplomuar në UC Berkeley, dhe personi që e bëri atë AP të vetëdijshëm për problemin nuk kanë ndonjë problem me mbledhjen e të dhënave të vendndodhjes. Sidoqoftë, ajo shprehu mendimin se praktikat e prerjes së të dhënave të vendndodhjes së Google duhet të shprehen në mënyrë të qartë.

Senatorët Mark Warner nga Virxhinia dhe Përfaqësuesi Frank Pallone nga New Jersey kanë folur kundër këtij lloji të ruajtjes së paqartë të të dhënave dhe dëshirojnë që atje të ketë një legjislacion më konkret të privatësisë dhe të dhënave dhe që përdoruesit të kenë më shumë kontroll mbi të dhënat e tyre.

Nuk është e drejtë për ne që thjesht të bandojmë në Google pa vërejtur përgjigjen e tyre në AP. Një zëdhënës i Google kishte si më poshtë:

Ekzistojnë një sërë mënyrash të ndryshme që Google mund të përdorë vendndodhjen për të përmirësuar përvojën e njerëzve, përfshirë: Historiku i Vendndodhjes, Aktiviteti i Uebit dhe Aplikacioneve, dhe përmes Shërbimeve të Vendndodhjes në nivelin e pajisjes. Ne ofrojmë përshkrime të qarta të këtyre mjeteve, dhe kontrolle të fuqishme në mënyrë që njerëzit të mund të kthehen ato aktivizohen ose fiken, dhe fshini historitë e tyre në çdo kohë.

Përkundër asaj që ka komunikuar zëdhënësi i Google, nga këndvështrimi ynë, të mësosh për mënyrat e ndryshme në të cilat ata mbledhin të dhëna për vendndodhjen është pak detyrë për personin mesatar.

Përsëri, kjo nuk ka të bëjë vetëm me Google, Vende të rëndësishme në iOS dhe praktikat e mbledhjes së të dhënave të pranishme në Windows 10 janë shqetësuese gjithashtu.

Shiko gjithashtu: 
Si të ndaloni Cambridge Analytica (dhe firmat si ajo) të abuzojnë me të dhënat tuaja në Facebook
Si të ndaloni Facebook të mos ju gjurmojë në të gjithë rrjetin
15 Këshilla për të përmirësuar sigurinë dhe privatësinë tuaj në Facebook

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map